Ако бог го створил светот, кој го створил бог?

• Креатор на темата Креатор на темата CopyOfDeath
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
dawn напиша:
кај прочита дека негирам за нивното постоење.. јас дури реков дека се спомнати во Библијата....

Јас зборев за тоа дека ако мојава вера е луда тогаш твојата е уште полуда вера... очигледно не си ми ја сфатил поентата со тоа... ама ај...

Јас немам потреба од која и да било вера, но имам адет од култоролошки и себеиднтеификациски причини да се декларирам православен христијанин.
Да не се разбереме погрешно, иако мене лично не ми треба вера, јас потполно го поддржувам верувањето во господ, зошто тоа го правам ќе треба да прошиташ по сличните теми за да го разбереш овој мој малце на прв полгед контрадикторен но доста сложен за објаснување став, нормално ако сакаш да разбереш, ако нејќеш никому ништо.

dawn напиша:
кај прочита дека негирам за нивното постоење.. јас дури реков дека се спомнати во Библијата....

Јас зборев за тоа дека ако мојава вера е луда тогаш твојата е уште полуда вера... очигледно не си ми ја сфатил поентата со тоа... ама ај...

Треба да те посочам пак на тоа што го пишав во еден од претходните постови?

Тоа не е вера. Тоа е тестирано, има доволно силни докази за тоа. Освен тоа, сите што `веруваат` (as in believe) во тоа не одат по приципот `Тоа е крајната вистина!` туку по принципот `Тоа е тоа што повеќето образовани, интелигентни луѓе би го прифатиле како точно.`

ne znam kako ima tolku nevernici vo makedonija
kako mozi coekot da e sozdaen od majmun
majmunite uste imat deca, oti ne rodat uste eden coek denes?

Затоа шо мајмунте не родиле шовек, туку една гранка од мајмуните се развила со текот на мноооооогу долго време.

А оти не се создава човек ако замешаш ребро и кал?

Samara напиша:
Затоа шо мајмунте не родиле шовек, туку една гранка од мајмуните се развила со текот на мноооооогу долго време.

lol
ne znam, ne sum probal
imalo luge pred Isus da se rodi

Nikola_MKD напиша:
imas pravo ima nevernici i nema sansa da sme sozdeni od majmuni

PingVin напиша:
imas pravo ima nevernici i nema sansa da sme sozdeni od majmuni

...или бар не сите.... некои се од штрк донесени....

Samara напиша:

значи цела таа гранка станале луѓе, а зошто сега ние луѓето не станеме нешто другачие од ова?
Дали веруваш дека твоите претци се мајмуни?

А незнам зошто сте запнале за мајмуни, кога постепено таа теорија се побива од самата наука... на запад повеќе и не се изучува во школите... а вие уште сте убедени во мајмуни... несфатливо... ама тоа е изгледа дека сме сеуште затуцана земја и касно палиме со се...

А тоа замешување го направил Господ а не човек... а Господ веќе го направил и нема потреба повеќе да замешува за да те убеди тебе...

А зошто ако науката е толку напредна... неможе да го најде ркулецот на животот? покушаваа да направат вештачко пченично зрно за да може да изрти... ама не ја најдоа финтата...
Наукава само за тие работи ја бива... да ни дели муабети у стил... нашите претци ни се мајмуни, па послем да вика не не не ни се, сеа друго биле... па само се создало се, пред 10000000000000000... години она ова... потоа знаат да направат триста џиџи миџи: мобилни, ПЦ, коли вакви онакви технологии... а неможат едно обично зрно да го направат да изрти... или па лек за овие неизлечиви болести, или па неможат еден лек за едно влакно од глава да направат да не ти падне.... што му вреди цела технологија на еден болен од рак или слична болест... итн.

606 напиша:
...или бар не сите.... некои се од штрк донесени....

хехехе ова јако ти е :)

dawn напиша:
значи цела таа гранка станале луѓе, а зошто сега ние луѓето не станеме нешто другачие од ова?

Затоа шо.
Не се станува нешто "другачие" преку ноќ. За таа еволуција требало огромен период време. Кој ти гарантира како ќе изгледаме после 3000,4000 години? Како што има сега секакви мутации на планетава заради хемикалии...

Човекот постепено евулира. Кај можеш сега да најдеш луѓе, како на пример, дечкиве од 70-тите?

19922265_652380cc56.jpg

Се менуваме на подобро.

Nikola_MKD напиша:
А јас не сфаќам како може да има толку прости деца кои не можат да разберат што е процес на еволуција на животно. Ајкулите некогаш биле рипчиња без заби, денес гризаат многу силно. Со текот на многу векови станале ајкули иако и денес има мали рипчиња. По истиот систем, луѓето се луѓе, мајмуните се мајмуни ама потекнуваат од заеднички предок. Ме разбираш или да нацртам?
dawn напиша:
А незнам зошто сте запнале за мајмуни, кога постепено таа теорија се побива од самата наука... на запад повеќе и не се изучува во школите... а вие уште сте убедени во мајмуни... несфатливо... ама тоа е изгледа дека сме сеуште затуцана земја и касно палиме со се...
Не дека сум некој цврст верник во теоријата со мајмуните... ама вдахновение и магионичарски финти со вино и вода(црвено вино, не шприцер) ми звучи многу посмешно. Инаку те цитирав за следново... Како бе тоа на запад има две милијарди религии, секти и слични срања? Значи онаа твоја религија нешто не чини ако сите пробуваат да веруваат во нешто друго. И викаш не веруваат веќе во мајмунската теорија... во што веруваат денес западњаците денеска кои се нерелигиозно ориентирани? Како мислат дека настанал човекот? Кажи ни, добар познавачу на западниот свет... :smir:

Сеа имаме трансвестити кои одат на евровизија. Стварно одиме кон подобро :)

Инаку целава теорија некако не држи вода (мислам на таа дека бог не` создал нас). Ако тој не` создал нас, од каде изникнал тој? Целава работа е една голема збрка така да.....исто како со теоријата за создавањето на универзумот, не можеш да најдеш ниту почеток ниту крај. Секоја теорија и да си ја размислувам 2 саати ќе ти ја побие некој со негов факт. Така да се е ова ветер и магла :)

Викторгг напиша:
И викаш не веруваат веќе во мајмунската теорија... во што веруваат денес западњаците денеска кои се нерелигиозно ориентирани? Како мислат дека настанал човекот? Кажи ни, добар познавачу на западниот свет... :smir:

Ааааа, сега има и теории дека сме насадени овде од НЛО! Сериозно.

Инаку, има и теорија дека првата жива бактерија е стварно донесена од вселената, ама преку астероид. Па после си се развило све по законот на Дарвин.

:toe:

Аман со тој транвеститот, најнормален човек облечен како женско, голем к*р.

Инаку Господ изникнал (лол) од главата на некој наш предец којшо неможел да си објасне како врне дожд.

Нормален човек не би се облекол како женско, Самара :wink:

А ако е така идеата со Господ зошто толку луѓе веруваат во него? И зошто Му го пишувам името со голема буква? (лол) :):):)
Јас не сум атеист ама не сум и баш загреан по тие религии енд стаф. Сите се основани на Утопија, а всушност така манипулираат со народот.

Use the force, Obi Van :)

pcjodamaster напиша:
Нормален човек не би се облекол како женско, Самара :wink:

А ако е така идеата со Господ зошто толку луѓе веруваат во него? И зошто Му го пишувам името со голема буква? (лол) :):):)
Јас не сум атеист ама не сум и баш загреан по тие религии енд стаф. Сите се основани на Утопија, а всушност така манипулираат со народот.

Use the force, Obi Van :)
:pos: Веруваат во него бидејќи се слаби... и мораат да се фатат за нешто за да им биде полесно... а го пишуваш Господ(како и јас) со голема буква, бидејќи оној, кој го создал модерниот македонски литературен јазик бил религиозен... Ако праев ја правопис... немаше да биде со голема буква, а претставниците на владата исто така ќе беа со мала буква. :) Од друга страна, Вардар ќе се пишува “ВАРДАР“. :pos2:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom