Homer MakeDonski
*Матриот
- Член од
- 14 јуни 2005
- Мислења
- 823
- Поени од реакции
- 87
Аз-буки и Табернакул книжарниците би требало веке да ја имет во продажба
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Garfield напиша:Како може да се здобијам со примерок?
”Арванија е мала област која античките народи ја нарекувале македонија,т.е таа е дел од Македонија,бидејќи Македонија опфаќала многу земји и области кои биле населени со Македонци. Областа Арванија ја населувало словенско население од древните Пелазги-Мионите, денес познати под името Мијаци,Водносно Мизијци: Таа област денес го носи името Матија (Emathia) првобитното име на Македонија, но и долна Мизија ...!’’
(Цитат од еден анонимен пишан документ ,од 1614 год., кој денес се чува во Ракописниот оддел на ЈАЗУ,во Загреб,под бр.773).
”Арванија е мала област која античките народи ја нарекувале македонија,т.е таа е дел од Македонија,бидејќи Македонија опфаќала многу земји и области кои биле населени со Македонци. Областа Арванија ја населувало словенско население од древните Пелазги-Мионите, денес познати под името Мијаци,Водносно Мизијци: Таа област денес го носи името Матија (Emathia) првобитното име на Македонија, но и долна Мизија ...!’’
(Цитат од еден анонимен пишан документ ,од 1614 год., кој денес се чува во Ракописниот оддел на ЈАЗУ,во Загреб,под бр.773).
The country of Albania is that which ancient authors called Macedonia, i.e. only a part of Macedonia since the latter contains many lands and regions which are not Albanian. Albania itself is the part which has the Adriatic Sea as its western border. The said land of Albania extends from the north southwards from between the towns of Antivari (Bar) and Dulcigno (Ulcinj), settlements which are a mere fifteen miles apart. As such, Bar constitutes the end of Dalmatia and Ulcinj the beginning of Albania. The peoples there differ in their languages, since from Bar up to Istria they speak the Slavic language, whereas from Ulcinj down to Vallona (Vlora) and the region thereof, they also speak the Greek language.
Should anyone preach the word of God to them, they would pretend to be true Catholics for it is reported that by nature they have a liking for the Latins. The aforementioned Albanians have a language which is distinct from that of the Latins, Greeks and Slavs such that in no way can they communicate with other peoples. This is enough on Albania.