Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
ouch. :(
Ако ги најдеш овие, или било кое од нив, ПП ме. :) Одамна барав и се откажав, никаде ги нема.

Овие ќе ги најдеш лесно:
The Fountain 2006
The Wrestler 2008
Black Swan 2010 [за 2-3 месеци, отприлика :) ]

има уште 2 на кои се работи. :)
http://www.imdb.com/name/nm0004716/

AFI go pravat celiot problem..utre podetalno ke gi pobaram i ako najdam nesto ke te izvestam.

Pi : The Movie (1998)

Искрено претежок филм за мене и сеуште размислувам што е пораката на филмот,што сакаше да ни каже режисерот...a real mind fuck, off to search internet..

Ocena: 10/10 :smir:
Да ти олеснам. Главниот лик (математичарот) се обидуваше да го пронајде универзалниот број, т.е. да најде ред во хаосот (универзумот, природата). Кога го пронајде универзалниот број, групата верници му кажаа дека тие го барале со илјадници години, и всушност редот во хаосот е самиот креатор (Господ). Тоа е углавном.
Тежок филм за следење, напнат, тензичен, црно-бел.:)

Ако е се како што е прикажано во филмот, моето мислење е дека идејата му е украдена, а кодот е негов. Треба да си исплати оштета према луѓето и то е фер. :)

--- надополнето ---

колку пати само го имам изгледано, да знаеш. :)

Патем, кога сме кај Darren Aronofsky, ги има некој гледано?
  • No Time (short) 1994
  • Protozoa (short) 1993
  • Fortune Cookie (short) 1991
  • Supermarket Sweep (short) 1991

Не а особено сакам Протозоа да го гледам кој воедно е и дипломскиот труд на Аронофски (така му се вика и продукцијата сега)

Темата е дискусија за филмови, режисери, актери, па да си прашам јас за режирањето шо ме интересира.

Има кај нас факултет, академија, or whatsoever за режија? Колкави се шансите да се успее како режисер кај нас ... или па да се пробиеш во странство евентуално?

На филмска режија мислам.:smir:

Темата е дискусија за филмови, режисери, актери, па да си прашам јас за режирањето шо ме интересира.

Има кај нас факултет, академија, or whatsoever за режија? Колкави се шансите да се успее како режисер кај нас ... или па да се пробиеш во странство евентуално?

Ако сакаш навистина да успееш а не семки да продаваш, поарно фани некоја стипендија у странство, или па директ у странски факултет.

Тоа тешко кај нас, треба да имаш ептен дебели врски па да влезеш а и плус не секоја година има отворен конкурс на ФДУ за режисери, ова го знам пошто имав другар кој прво аплицираше на ФДУ на филмска продукција, ем му фатија врски и пак ништо. Човеков се разочара али имаше среќа отиде во Америка, во Холивуд и еве го сега ќе аплицира на УКЛА на отсек за креативен продуцент. А кога сме кај режисерите има еден надежен македонски режисер кој има завршено академија на Universal, инаку се вика Никола Китановски. Мислам дека има завршено и некој амерички колеџ во Бугарија (можеш да замислиш зошто), сега почна да снима музички спотови во Холивуд. Поконкретно го сними спотот за саундракот на Twilight Eclipse - My personal moon од скопската група Big S Adrenaline.

Хонорар за еден спот снимен во Холивуд, и тоа од почетник режисер, варира некаде од 30 000 до 50 000 долари. Човеков чека да направи некое искуство со спотови по што би добил покана да снима филм за Universal и тоа да си бира кое сценарио сака тој да го режира.

Го нема, пак ги барав сите 4 :(

јбг. ја па мислев си го нашол

Cloverfield (2008)
Мистерија, Научна Фантастика - 85 минути

cloverfield-movie-poster.jpg

Се започнува на една журка кај Роб, каде што се пријателите, другарите, девојката. Роб треба да замине на работа во Јапонија, додека настанот се снима на камера, рачна камера(од таа камера ќе го гледате целиот филм).
Се` што ќе кажам понатаму е спојлер, кој сака нека го гледа филмот и нека потроши саат ипол за џабе. :)

4/10 од мене.

Dude, филмот е 10/10, чист терор. Ама разбирам ако не ти се допаѓаат такви филмови, тоа е веќе вкус.

Dude, филмот е 10/10, чист терор. Ама разбирам ако не ти се допаѓаат такви филмови, тоа е веќе вкус.

Ќе се сложам дека филмот е чиста уметност, затоа постирав во препораки, да се гледа. :)
Ама сите се фативте за оценката. :(
Абе не ја мењам, ќе си остане, оти не ми се допадна животното, ефектите, музиката, статистите, камерата. доволно е.

Ќе се сложам дека филмот е чиста уметност, затоа постирав во препораки, да се гледа. :)
Ама сите се фативте за оценката. :(
Абе не ја мењам, ќе си остане, оти не ми се допадна животното, ефектите, музиката, статистите, камерата. доволно е.
Оцена нема менување, таа е што ќе ја ставиш првиот пат :).
ОК морам да признаам дека на Inception му ставив 7-ка ама од тогаш рапидно паѓа надолу, ама во секој случај не сум видел филм за кој сум го сменил мислењето во позитивна насока.

Чудовиштето не се гледа цел филм, тоа е и идејата. Филм за Годзила без Годзила. Стравот доаѓа од таму што има нешто што тероризира, не е важно што е.
Камерата е она што ти го заебало филмот, некои луѓе имаат проблеми со филмови од типот на Cloverfield, Quarantine, Blair Witch Project итн... Нема ништо лошо со камерата тие си ја оствариле идејата, само што некои луѓе не можат да гледаат такви филмови, и мене малку ми се вртеше во главата :)
Статисти ко статисти... :)

Ама добро...

Што е со Microsoft и позиционирањево во ТВ серии? :devil3:

Прво на How I met Your Mother имаат покажано Kinect, а и ликовите користеа Bing Maps за да видат кај идат...

Сега гледам, на Hawaii Five-O нешто зборат и едниот лик и вика на девојката "You don't believe me? Bing it!"
Си викам што мисли со тоа "Bing it", кога оваа вади мобилен и прави search на Bing. Оу мај гад. : )

Дај кажете каде на друго место се промовираат по серииве, да се посмееме малце. :)

Чудовиштето не се гледа цел филм, тоа е и идејата. Филм за Годзила без Годзила. Стравот доаѓа од таму што има нешто што тероризира, не е важно што е.
Камерата е она што ти го заебало филмот, некои луѓе имаат проблеми со филмови од типот на Cloverfield, Quarantine, Blair Witch Project итн... Нема ништо лошо со камерата тие си ја оствариле идејата, само што некои луѓе не можат да гледаат такви филмови, и мене малку ми се вртеше во главата :)
Статисти ко статисти... :)

Ама добро...

Ама баш си е реален филмов, онака во прво лице снимен, имаше некоја тензија која те тера да го гледаш.
На мене ми се чинеше и дека беше прекраток.

This, се нервирав што не е подолг ме збрка и возбуди скроз филмов, Адреналин 3x ми се качи, невиден притисок/тензија/паника? ти прави и цело време си со ираз на лицетно WTF!?!:vozbud:

Thrills all over, at its best!

Ама баш си е реален филмов, онака во прво лице снимен, имаше некоја тензија која те тера да го гледаш.

This, се нервирав што не е подолг ме збрка и возбуди скроз филмов, Адреналин 3x ми се качи, невиден притисок/тензија/паника? ти прави и цело време си со ираз на лицетно WTF!?!:vozbud:

Thrills all over, at its best!

Колку би било поубаво да беше серија :)

Да интересена идеја, по детално и по усовршено исксутво би било.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom