3G телефонија во Македонија? Кога?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Според последните информации во дневниот печат (Утрински Весник) Владата на Република Македонија го одбила предлогот на Агенцијата за Телекомуникации да распише повик за распределување на фрекфенции за третата генерација мобилна телефонија (3G), со изговор дека тоа не е и приоритет иако речиси сите земји во регионот веќе ја понудија на пазарот, а некои од нив имаат и 3.5G .

Член од
2 април 2006
Мислења
2.842
Поени од реакции
31
Па не ми е јасно зашто би ја кочеле постапкава. Што корист има Владата од тоа?

toae:

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
причината ти е наведена како неприоритетна опција, со тоа што, парите ќе се инвестираат(потрошат) во нешто поевтино-друга опција(немора да е од мобилна телефонија/комуникации), а разликата ќе ја бапнат во џеб -))

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Macedonian напиша:
Па не ми е јасно зашто би ја кочеле постапкава. Што корист има Владата од тоа?

toae:
Да си останеме последни на било кое поле од технологијата во целиот свет. Ебате владата.

А за тоа дека нема потреба мислам дека е точно ама сепак незнам зошто се противи да се воведе. Тарифирањето мислам би идело спрема потрошен сообраќај, па според досегашниве цени незнам кој би си го дозволил тоа. Ретки ќе бидат тие што ќе го користат тоа. Нас скапо ни е 15 денари ММС а не па тоа да го користиме.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
kpbKENGUR напиша:
причината ти е наведена како неприоритетна опција, со тоа што, парите ќе се инвестираат(потрошат) во нешто поевтино-друга опција(немора да е од мобилна телефонија/комуникации), а разликата ќе ја бапнат во џеб -))
Грешно си сфатил друже, владата тука не треба ништо да инвестира, напротив, операторите би требало да и платат на агенцијата за фрекфенциите. Значи, и државата би имала ќар.

Али, појма неам шо курац им е со тоа приоритетите.

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
јеа рајт. гад дем. него, инвестицијата нема да им донесе доволно во џеб, па би се определиле на нешто поисплатливо за нив? океј е сеа? -)))
факат е дека таа опција ќе ја користат 5% од корисниците на мобилната телефонија, па можеби и помалце со оглед на тоа дека станува збор за посебен мобилен апарат за таа намена, па дури и цената ќе биде висока. гад блес 200 за 200!!!

Necrophilia

Find Prettys Womans from your city for night
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
малце сум збунет, нели оваа влада што е сега на власт напротив се залагаа за подобра иднина гледано од техлолошка страна?? нели бесплатен интернет, во секое семејство по еден компјутер, итн... зошто би го кочеле воведувањето на 3генерација на телефонија кај операторите???
Јас мислам дека е тоа голема предност, можеби за наши услови и не толку корисна но сепак мислам дека не би имале штета, напротив тоа е уште еден чекор понапред нели?

T

The Blob

Гостин
дечки јас колку што сум запознаен 3G не го направи очекуваниот бум што требаше да го направи,барем во земјите од западот.па сега останатите земји до некаде ја избегнуваат таа технологија,одејки директно на посовремена.на пример кина,пазар со најголема стапка на развој и најголем број на корисници на мобилни,ја прескокна третата генерација и отиде директно на развивање на 4G,технологија чии перформанси се ДАЛЕКУ подобри од третата генерација.
како и да е,не знам дали е таков случајот и за македонија (можеби не) но сепак мислам дека прво треба малку да се исчистат работите со нов(ите) мобилни оператори, па после да се зборува за 3,4 и тн G
p.s ама извор сте одбрале (утр. Весник) :) тие по мое се толку СДС издоктринирани што за се би јаделе л*јна
p.p.s еве на пример Necrophilia е поупатен да објасни дека со 3G нема да се добијат некои можности или перформанси (а и цени) кои се НАВИСТИНА важни за македонскиот корисник

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Aбе ние уште на 3G се тегавиме, 4G... :)

Него, што ми е поентата. Да тргнеме на страна такви претпоставки, дали ќе има бум, дали не, дали на некого ќе му биде скапо или не... Доколку операторите пројавуваат интерес за воведување на 3G, не гледам причина зошто владата да се противи. Кој од операторите е спремен да плати, нека плати, понатаму нивен проблем е дали за нив ќе биде рентабилно и дали ќе привлечат доволен број на корисници кои ќе ја користат услугата.

Necrophilia

Find Prettys Womans from your city for night
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
абе и јас се сложувам со тебе, стварно нема причина владата да се противи на воведување т.е. унапредување на технологијава...

Точно е дека имаме премногу ниски стандарди, ама кој нема немора да користи, а не на работа ми доагаат социјални случаеви и ми бараат мобилен телефон поефтино, и јас им велам што ке ви е мобилен? да не ке праите бизниси па мора секад да бидете достапни???

Sebastian

Too weird to live, too rare to die
Член од
26 јануари 2007
Мислења
606
Поени од реакции
9
Абе ајде. На Утрински не му верувам ни да пишат Груевски бил у WC трипати. Тој весник ти е само серење против ВМРО-ДПМНЕ. Мислам, кој не верува, нека отвори www.utrinski.com.mk и се ќе му стане јасно уште на почетната страна. Во било кој број. :toe:

Член од
30 март 2007
Мислења
46
Поени од реакции
0
Мистичен напиша:
Според последните информации во дневниот печат (Утрински Весник) Владата на Република Македонија го одбила предлогот на Агенцијата за Телекомуникации да распише повик за распределување на фрекфенции за третата генерација мобилна телефонија (3G), со изговор дека тоа не е и приоритет иако речиси сите земји во регионот веќе ја понудија на пазарот, а некои од нив имаат и 3.5G .
Eden golem minus (-) za vladata

Tanes

Ништо Море!
Член од
23 јули 2006
Мислења
664
Поени од реакции
6
Aj neka mi objasnit nekoj nakratko so e 3G ???

Kajgana Shop

На врв Bottom