K-15 мора да се исплати !

Државата од икс причини ги прави овие работи ама ај некој нека ми каже дека ова не е до нашиот ментален склоп? Десет души што работат во фирми што високо котираат ми кажаа дека уште немаат добиено к-15. Сега ќе се вадат газдите дека немаат пари. А бе ајде.

Ако казната за неисплаќање К-15 е помала од средствата што требе да се исплатат за К-15 барем за неколку МКД, верувам дека нашиве уникатни македонски газди нема да исплатат К-15, чисто колку да има зошто да го користат дигитронот кој им стои под перница.

Ако казната за неисплаќање К-15 е помала од средствата што требе да се исплатат за К-15 барем за неколку МКД, верувам дека нашиве уникатни македонски газди нема да исплатат К-15, чисто колку да има зошто да го користат дигитронот кој им стои под перница.
Ѓубриња. Имам работено во три фирми до сега. Само една работеше целосно легално и чесно а таа беше во сопственост на странец. Нашиве таканаречени газди сакаат да те малтретираат и ако може 500 денари да заштедат на работниците и од државата ќе потрошат еден ден за да го направат тоа. Не сум осветољубив за да ги пријавам ама бев доволно храбар за да им плеснам во лице дека се за никаде за разлика од колегите кои остануваат таму со години и дозволуваат да ги пријавуваат на минималец. И сега истите муабети ги слушам пак газдиве пребледени како ќе нашле пари за к-15 па дали да им кажеле да го вратат к-15 на вработените. Па имаат ли срам. Уствари немаат и зошто да имаат? Земи ги примерите со директорите лопови од девеесетите, ги направија работниците го*на овие ќутеа...после 15 години собраа храброст да бараат пари од државата. Менталитет.

Најголем добитник од овој К-15 е државата и никој друг.Во 90% од приватните фирми газдите си ги бараат назад парите ,во оваа безработица народот се плаши за својата егзистенција и игра како ќе му свири газдата.За тој К-15 државата си наплаќа 12% парсонален данок ,на тој минималец од 8500 денари се плаќа плус околу 950 денари на државата .Работникот дали ги вратил или не парите нив не ги интересира нив ги интересира само данокот кој ќе биде 100% исплатен за разлика од тоа што само дали и 10% од парите ќе останат кај работниците.Уште искачаат на телевизија и како пауни се перчат демек они нешто направиле за народот ,не бре шупци за вас е не е за нас,заради тој мочан данок вие го спроведовте тој регрес за годишен одмор инаку уво ве боли за работниците.

Најголем добитник од овој К-15 е државата и никој друг.Во 90% од приватните фирми газдите си ги бараат назад парите ,во оваа безработица народот се плаши за својата егзистенција и игра како ќе му свири газдата.За тој К-15 државата си наплаќа 12% парсонален данок ,на тој минималец од 8500 денари се плаќа плус околу 950 денари на државата .Работникот дали ги вратил или не парите нив не ги интересира нив ги интересира само данокот кој ќе биде 100% исплатен за разлика од тоа што само дали и 10% од парите ќе останат кај работниците.Уште искачаат на телевизија и како пауни се перчат демек они нешто направиле за народот ,не бре шупци за вас е не е за нас,заради тој мочан данок вие го спроведовте тој регрес за годишен одмор инаку уво ве боли за работниците.
значи според твојата логика државата не треба да им воведува нови даноци, k-15 или да ги притиска фирмите за неправилно работењe затоа што работниците "испаштаат"?

значи според твојата логика државата не треба да им воведува нови даноци, k-15 или да ги притиска фирмите за неправилно работењe затоа што работниците "испаштаат"?

Убаво напишаа, основната цел за задолжителното К-15 е државата да си собере даноци.

Убаво напишаа, основната цел за задолжителното К-15 е државата да си собере даноци.
Нема сомнение. Но дали ова е на штета на вработените? И што мислиш за сопствениците што применуваат вакви мерки (бараат враќање на исплатен к-15)!?

Друже јас ја пишав реалната ситуација каква е на терен,нема логика тоа е тоа ,јебига.

И што мислиш за сопствениците што применуваат вакви мерки (бараат враќање на исплатен к-15)!?

Мислам дека се шупаци дека за кои има посебен круг во пеколот, што друго да мислам?
Фирмите (читај неколку банки) што и претходо исплаќаа К-15 и сега си исплаќаат. Рестото фирми цело време бара да фати некоја кривина, некои бараат во кеш да се вратат после подигање од банкомат, некои им одбија од ноемвриска/декемвриска плата, на некои на рати ќе им одбиваат следната година.

И тука нема логика:).
За што ќе протестираш дека ти ги бараат парите назад?
Ќе ти речат што си ги враќал,а ако се побуниш кај газдата и не ги вратиш во 90% од приватните фирми си потпишуваш отказ без датум пред да те примат односно пред да те пријават во завод дека те вработиле ќе стави само дата и чао пријатно па иди пак барај работа две години акај се по фирми на интервјуа.

Мислам дека се шупаци дека за кои има посебен круг во пеколот, што друго да мислам?
Фирмите (читај неколку банки) што и претходо исплаќаа К-15 и сега си исплаќаат. Рестото фирми цело време бара да фати некоја кривина, некои бараат во кеш да се вратат после подигање од банкомат, некои им одбија од ноемвриска/декемвриска плата, на некои на рати ќе им одбиваат следната година.
Решение дај:-) Еве сега кога ќе размислам јас дадов отказ и имав пристап до многу доверливи информации во фирмата, можев анонимно да ги пријавам за нивното буквално криминално работење ама не го направив тоа. И јас сум за ќотек. Не знам можда ми падна жал за колегите.

За ваквите има една добра поговорка
Тој што живи луѓе јаде неговите деца ќе ги повраќаат.

И тука нема логика:).
За што ќе протестираш дека ти ги бараат парите назад?
Ќе ти речат што си ги враќал,а ако се побуниш кај газдата и не ги вратиш во 90% од приватните фирми си потпишуваш отказ без датум пред да те примат односно пред да те пријават во завод дека те вработиле ќе стави само дата и чао пријатно па иди пак барај работа две години акај се по фирми на интервјуа.
Да проблемот е во голмата невработеност ама мислам дека има простор за барем малку поголемо покажување достоинство кај вработените. Со овие што работев сите беа факултетски оброзавани ќутат ли ќутат. Плата касни месец дена штама им е страв да прашаат. Можам да замислам како се однесуваат со тие со средно или основно. Или можда од нив им е страв?:-)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom