- Член од
- 23 март 2011
- Мислења
- 1.208
- Поени од реакции
- 1.097
К-15?
сон,мој вечен сон
и ке те чувам знај под перницааааа
а бе тие уште не се пуштиле ))))
сон,мој вечен сон
и ке те чувам знај под перницааааа
а бе тие уште не се пуштиле ))))
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Абе друже се во ред тоа, и јас сакам така да направам, ама еве да ти кажам жените во источна Македонија работат за 8000 денари и со тоа се јаде леб, се плакаат сметки и се друго,,,,,ако си отиде ке нема ни леб да јаде.....кај сакаш во ова ропство да има правилно расудување и правилно да постапуваат лугето.....Знам дека си во право и дека така треба да се направи, ама едноставно не можат така да направат лугето, и се принудени да робуваат во клетава држава.јас што имам слушано од муабети многу газди си ги барале назад парите, па тоа е според мене исто како од џеб да ти ги земе некој нели е така, според закон си се твои и ти следуваат нема што он да кажува, да ми ги побара назад си ги зимам парталите и не ме гледа веќе
да се согласувам, за тие што издржуваат семејство финансиски ова е тешко ако прекинат, незнам каква опција е ако ги пријават газдитеАбе друже се во ред тоа, и јас сакам така да направам, ама еве да ти кажам жените во источна Македонија работат за 8000 денари и со тоа се јаде леб, се плакаат сметки и се друго,,,,,ако си отиде ке нема ни леб да јаде.....кај сакаш во ова ропство да има правилно расудување и правилно да постапуваат лугето.....Знам дека си во право и дека така треба да се направи, ама едноставно не можат така да направат лугето, и се принудени да робуваат во клетава држава.
Во мојот град инспекциските служби се корумпирани, и секогаш кога ке има инспекција, се знае однаперд, дури и од друг град кога доага инспекција. На пример во кафичите не се добива фискална сметка, или многу ретко кога ке видат некој гостин од страна што не го знаат. За во продавниците исто така, за помалите, во маркетите си е регулирано тоа нормално. Во маалските продавници ретко добиваш фискална.....Што сакаш од инспектор кога седи пред продавницата навечер и пие пиво со сопственикот...Целиот систем е паднат, мито и корупција, затоа никогаш нема да се решат проблемите и народотнема да биде заштитен од системот.да се согласувам, за тие што издржуваат семејство финансиски ова е тешко ако прекинат, незнам каква опција е ако ги пријават газдите
Секој што има 6 месеци работено во тековната година, му следува К-15Знае некој да ми каже ако лице е вработено скоро 4 години во фирма со над 200 вработени(што значи има полни 6 месеци од кога е воведен законот, и пред 1 недела поднесе отказ а не му беше исплатен к-15 до сега, го следува кога ке биде исплатен на сите ?
Јас пред некој ден пријавив во неколку инспекции за друго нешто и верувај нема да добиеш заштита. За многу поголеми прекршувања на закони не реагираат, не пак за 8000ден. Не ризикуваш само добивање отказ, туку и пиши кога ќе се вработиш после тоа. Сите се знаат и се држат меѓусебе, како црева се. Сопственици со сопственици, сопственици со инспектори...Еден ќе каже и никој нема веќе да те прими. Посебно во помал град.Bratcinja znae li nekoj kade da prijavam za nepravdinive za K15 za vrakanje pari od karticka dali e UJP a televizija i tie raboti ne mi odi u prilog ke ostanam bez rabota do krajot na zivotot gazdite se zastituvaat a posebno vo cevlarska firma vo kumanovo site se znaat .
Vi blagodaram
Ова е поим за македонски бизнисмен, до последен рок случајно да не се смени нешто во државата, па ако платил во август да биде пишманK-15 не добиле уште 100.000 работници
Уште 30 отсто или речиси 100.000 работници во земјава вработени во приватниот сектор с` уште немаат земено регрес за годишен одмор кој изнесува минимум 8.500 денари, иако има уште дваесетина дена пред истекот на законскиот рок. Бројките на Сојузот на синдикатите на Македонија покажале дека последните две недели наголемо се исплаќа K-15, па нивните процени се дека во моментов околу 70 отсто од нешто над 300.000 вработените во приватниот сектор, веќе го добиле надоместокот за годишен одмор. Синдикалците очекуваат дека со декемвриската плата, која најчесто работодавците ја исплаќаат пред новогодишните празници, сите работници во приватниот сектор ќе добијат регрес. Оттаму потенцираат дека на работодавците не им се исплати да не го исплатат поради ригорозните казни што се предвидени за непочитување на оваа обврска.
Меќу другото...освен што мораш да умреш, мораш и данок да платиш...немој да заборавиш з'ш од умирачка нема ништо.naslovot mi stana interesen
k 15 mora da se isplati, kolku sto znam jas mora samo da se umre![]()