Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Od IT forumot denesen post....spodeleno iskustvo so greenje na klima.....nebitno koja klima e, se raboti konkretno za Berovo dosta poladen grad...bitno, drva i kjumbe vekje nema da koristat.
Cista rabota dolga ljubov :)
Amber-Berovo.jpg

Иако зборуваме за економичност во греењето, па и малку опрез не ќе да е на одмет! Бидејки највеќето сме на греење на струја...(особено опрез до оние со ТА печки бидејки сеуште се грее) а и до останатите ... проверете си на броилата! Откако се премина на “летно сметање на времето“... кај мене во влез од 12 сопственици, кај 4ца евтината дневна се вклучува (по старо) во 15 па до 17, а ноќната од 23-08 (кај останатите 8 станари, како што е предвидено од 14-16 и од 22-07)... Тоа кај оние со ТА 5-ки 6-ки (ако потрае сезоната) може да биде кражба на една од најлоповските компании (EVN) од некои 500-600 Денари месечно!
Вака ако прават лоповиве, 25% (како кај мене у влез) на сите корисници (колку се 400К?)...па тоа е стотици и стотици илјади Евра кражба!
Проверете си Т1 и Т2...

Последно уредено:
LG kineskite NAJCESTO se deklarirani do -10 so kineski kompresor a dodeka LG korea so kompresot korejski se do -15 ama kolku sto gledam kaj nas ne se prodavaat -imase pred godina dve.

ovaj model i toj e kineski LG a e do -15 ama e izgor skap i nema nekoi performansi jaki i vo elektronika se zalat najcesto od LG

http://www.neptun.mk/mobile/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=225393

Да, моделот е склапан во Кина. Компресорот е 'GKT176MFA', twin-piston, 17.6cc, 19000 BTU, COP 3.2.

Еве оваа 'D24RN.SSK' го има истиот компресор како 'P24EN.SSK'. Првата ја декларираат до -15, вторава до -10.

Ако не е компресорот, тогаш поради електрониката? Таа е ограничувачкиот фактор?

Или чисто само да ги одвојат како модели. Стварно не ми е јасно. Ако може некој поаргументирано да одговори супер, ако не, да сме здрави и живи... :toe:

Да, моделот е склапан во Кина. Компресорот е 'GKT176MFA', twin-piston, 17.6cc, 19000 BTU, COP 3.2.

Еве оваа 'D24RN.SSK' го има истиот компресор како 'P24EN.SSK'. Првата ја декларираат до -15, вторава до -10.

Ако не е компресорот, тогаш поради електрониката? Таа е ограничувачкиот фактор?

Или чисто само да ги одвојат како модели. Стварно не ми е јасно. Ако може некој поаргументирано да одговори супер, ако не, да сме здрави и живи... :toe:
citni tuka ima dosta za lg

https://forum.setcombg.com/климатици-samsung-lg/

@tzlatko ban e samo za alekso1981[DOUBLEPOST=1522399047][/DOUBLEPOST]Kako poupaten za klimi dali me sovetuvas proletva pri cistenje na vnatresnata edinica samo da se isprska so sredstvo za dezinfekcija ili kompletno rasklopuvanje t.e cistenje na rotorot bidejki i toj se prlja .
Ako ja izvadis turbinata za cistenje vece nikogas nema da raboti tivko kako pred toa, ednostavno ce se debalansira.
Ne bi ti preporacal toa da go pravat i ovie tkn profesionalni cistaci na klimi.
Najdobro e da oslobodis okolu nea se sto e od plastiki sto moze da se izvadi, bez da ja vadis turbinata nadvor, pa so tvrda cetkicka poleka poleka da ja iscistis od natalozenite gadotii. Ne ni mora mnogu temelno da se cisti bidejci ako e blisku kujnata (sekogas e blisku ) pak ce se natalozi. Nema da potrosis ni pola cas, a efektot e ogromen pri odzemanjeto na tiolinata od izmenuvacot.
Inace ako ne se primetuva nekoja primetna razlika vo intenzitetot na duvanje vo segasnata sostojba i koga bila nova podobro ne ja cepkaj.
Po mene MORA da se cisti ako na primer vo 3-ta brzina duva kako vo 1-va ili poslabo.
Ova so prskanje so sredstvo za dezinfekcija sekogas e pozelno.
Inace posle zimskoto koristenje bakterii nema bidejci e suv u vrel, no ima prasina, tie se sobiraat vo leto koga e mokar i posle gasnenje na klimata isparuvacot e izmien no vlazen i e dobra podloga za razvoj na bakterii.

:lut:[DOUBLEPOST=1522410526][/DOUBLEPOST]Темата е отворена, поделени казнени за оф топик и избришани мислења.
Очигледно, вашето размислување и однесување е на ниво на деца од градинка, додека не пораснете, нема да научите.

Последно уредено:
Ako ja izvadis turbinata za cistenje vece nikogas nema da raboti tivko kako pred toa, ednostavno ce se debalansira.
Ne bi ti preporacal toa da go pravat i ovie tkn profesionalni cistaci na klimi.
Najdobro e da oslobodis okolu nea se sto e od plastiki sto moze da se izvadi, bez da ja vadis turbinata nadvor, pa so tvrda cetkicka poleka poleka da ja iscistis od natalozenite gadotii. Ne ni mora mnogu temelno da se cisti bidejci ako e blisku kujnata (sekogas e blisku ) pak ce se natalozi. Nema da potrosis ni pola cas, a efektot e ogromen pri odzemanjeto na tiolinata od izmenuvacot.
Inace ako ne se primetuva nekoja primetna razlika vo intenzitetot na duvanje vo segasnata sostojba i koga bila nova podobro ne ja cepkaj.
Po mene MORA da se cisti ako na primer vo 3-ta brzina duva kako vo 1-va ili poslabo.
Ova so prskanje so sredstvo za dezinfekcija sekogas e pozelno.
Inace posle zimskoto koristenje bakterii nema bidejci e suv u vrel, no ima prasina, tie se sobiraat vo leto koga e mokar i posle gasnenje na klimata isparuvacot e izmien no vlazen i e dobra podloga za razvoj na bakterii.

Се мислев дали да го направам ова пред наредната зима, ама со овој пост малку ме замисли... ако недај боже нешто не се монтира правилно и ако почне да работи со бучава, не вреди едно чистење... Мада овде е прилично добро објаснето

:lut:[DOUBLEPOST=1522410526][/DOUBLEPOST]Темата е отворена, поделени казнени за оф топик и избришани мислења.
Очигледно, вашето размислување и однесување е на ниво на деца од градинка, додека не пораснете, нема да научите.

Јас ниту вас,ниту никого не навредив, така и вие однесувајте се достоинствено и пристојно.
Не знам од каде вакви квалификации за мене, ако нешто овде сум погрешила во правилата,тоа е од незнаење бидејќи,како што гледате сум сосема нов член.
Тоа не ви дава за право да навредувате!

Јас ниту вас,ниту никого не навредив, така и вие однесувајте се достоинствено и пристојно.
Не знам од каде вакви квалификации за мене, ако нешто овде сум погрешила во правилата,тоа е од незнаење бидејќи,како што гледате сум сосема нов член.
Тоа не ви дава за право да навредувате!

Неодговорноста не се однесуваше на тебе конкретно туку на сите членови во групава кои постојано ги прекршуваат правилата.
Совет, секогаш пред да пишеш во некоја тема а во истата не си активна со дискусија, прочитај го насловот и прочитај го воведниот пост.

како би се осеќала јас во твојата тема за бојлерот да си пишувам за тенис и крикет?

@Fikshe1989 stigna li glavnata mitsibusi te nema da dades update.
Mitsubishi....ne e mitsi-bushi
@lleeoo a sto e toa Split klima ?
Ti kao da cekas @Frikshe1989 da ti je otkrie amerika ko k mu stigne klimata.
Nit prv nit posleden sto ke se "poraduva" na Misi-bushi
Ete i EKG im napraviva na SF i FH na nekoi forumi ;)
FH na AutoFan...pali-gasi cel den :)
FH se zaletuva so potrosnja, diga do 300W...tuka drzi kratko i bam u dupka pagja potrosnja na nula-gasi.....pauzira par minuti (suv defrost 3min) i pak pali.....tipicen Split :)
EKG-FH.jpg

SF-EKG.jpg
SF isto tuka e negde so EKGto duri podobra od FH...nekoj si go barase EKGto pa si go dobi :)

Последно уредено:
FH se zaletuva so potrosnja, diga do 300W...tuka drzi kratko i bam u dupka pagja potrosnja na nula-gasi.....pauzira par minuti (suv defrost 3min) i pak pali.....tipicen Split :)
Прегледај го приврзокот 188270

Прегледај го приврзокот 188271
SF isto tuka e negde so EKGto duri podobra od FH...nekoj si go barase EKGto pa si go dobi :)
[DOUBLEPOST=1522448538][/DOUBLEPOST]Ignore
Прегледај го приврзокот 188270

Прегледај го приврзокот 188271

EKG2.jpg
Pali-Gasi-Pali-Gasi.....ovakva rabota na inverter lici na Kapilara...ili eftina SakeBuild-AlgoRitmija :D

Последно уредено:
Ne e ushte stignata brat. Naredna nedela najverojatno. Mi rekoa deka e mozno do krajot na ovaa nedela no eve ne stigna. Odma ke izvestam shtom dojde :)
Брат ми ја мерка за кај него во стан за наредната грејна сезона ама сака сега да ја купи за да ја има и за ладење летово што престои му се смачи од влечење дрва на 4 спрат без лифт :)))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom