S
stefi
Гостин
И за да го фалат комшиите после :wink:Слава е само изговор за отсуство од работа/школо и причина повеќе да се биде ќумец пијан.Никој не слави слава заради "Куќниот заштитник" туку за да направи гозба.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
И за да го фалат комшиите после :wink:Слава е само изговор за отсуство од работа/школо и причина повеќе да се биде ќумец пијан.Никој не слави слава заради "Куќниот заштитник" туку за да направи гозба.
незнам од кај го измислија ова слава?На пример Свети Никола ние си го славиме името секоја година и тоа на 19ти како што е редот сеа на некој ден пред тоа му текнало да слави ???
Кажи само дали заборави да наплати после тоа?Не е дека нас ни текнало.Вечерта на 18-ти е заслогот и секој има право да си одлучи дали ќе ја слави славата вечерта или наредниот ден.Одсекогаш така било само останува на луѓето да си одлучат кога ќе слават,а за именден точно,се слави на денот т.е. на 19-ти.
И да ќе зборуваме за поповите се додека не почнат да си ја вршат работата како што треба.Порано попот што доаѓаше,сите од моето семејство со душа го очекувавме затоа што беше поп ама во вистинска смисла на зборот: ќе дојде насмеан,ќе честита слава,ќе ја испее погачата,ќе испрска со водичка низ цел стан,ќе посака се најубаво.....
Мене ми е јасно дека св.Никола е најславена слава,не само во Скопје туку и во другите градови и да,знам дека е мачно еден поп во ист ден да помине незнамтиколку семејства и сегде истата процедура да ја направи,ама тоа не значи дека треба да дојде намрштен,да не честита слава,да заборави да свети вода....и да си отиде ни пријатно ни ништо.
Епа како после тоа да не ти биде шубе на душата,па и да ти го расипе расположението?
Треба да има повеќе попови за да нема вакви ситуации и за да бидат задоволни граѓаните.
И што е најинтересно нашиот поп од што беше толку зафатен годинава не ни дојде кај нас!
Кажи само дали заборави да наплати после тоа?
Хаха епа тогаш чедо Божјо прости го гревот на попот, бил истоштен од молитвите... инаку да заборави да наплати... стварно е чудо.ДА. Мајка ми трчаше по него со парите!!!
Попот кај нас оваа година заборави да дојде, а инаку никогаш не заборава да наплаќа
Никогаш не сум разбирала, кој тоа одредува која слава да си ја слави. знам дека иде од ‘колено на колено‘ али што ако мене ми текне да си славам на пр. некоја сосема различна слава која што уопште не е славена од моите.. и што тогаш?
Ќе си отидеш у црква,ќе ти го дадат тефтерот каде што се напишани сите слави и кај која слава ќе се отвори,таа ќе ти биде куќна слава,а светецот заштитник на домот.
Dedo mi i baba mi slavea Spasovden za kukna slava. Ednas gi prasav zosto ja slavat taa slava? Rece im ostanalo od stari. Ama gi prasav zosto, so sto e povrzano toj den, svetec ili nastan. A dedo mi objasni (izmisli najverojatno) deka imalo nekoj Sv. Spaso pa mnogu cuda napravil za narodo i sega go slavat.Значи навистина е се,а најмалку славата е вистина слава.:kesa:
Со ова се сложувам потполно пријателе.Има некој што можеби ќе ти речат "Да не се тие слави како инаку ќе се видиме" и тука е и големата вистина.Борба за пари,некој од мака други од лакомост и тука им е шанса да се видат еднаш во годината.И се ќе биде,а за тоа што се дојдени најмалку ќе се каже некој збор.За жал.мислам дека кукната слава е погрешна.
Се слави светецот во црква и со раскажување на лугето кој е тој и какви чуда правел а не на гости и да не се каже збор за светецот.
Зошто му се честита слава на домакинот? Треба да се величи и слави светецот.
Славата се слави вечерта пред денот (во вашиот случај вечерта на 19. јануари) и дента на денот на славата (во вашиот случај на 20. јануари). Лебот може да ви биде кренат или претходниот ден (на 19.) во вашиот дом или на 20. в црква, зависно како ќе се договорите со попот.Здраво дечки,
Може ли некој покомпетентен да ми каже кога правилно се чека слава?
Пред тој ден или НА ДЕНОТ.
Оваа година првпат ќе чекаме слава Св.Јован (20 Јануари) а моментално живееме во Љубљана.Овде македонскиот отец во македонската црква ни вика според црковните правила се чека правилно на денот (20 Јануари) и лебчето се пее во црква тој ден.
А во Македонија мислењето на поповите е поделено - поголем дел од поповите во Вардарската епархија викаат дека лепчето се пее во црква и се чека славата претходниот ден а не на денот.
Црковно - религиски како правилно се православните обичаи по ова прашање?