Сообраќајната полиција и нивната (не) писменост во доменот на сообраќај

• Креатор на темата Креатор на темата Tommy1207
  • Време на започнување Време на започнување
Значи јас сум куртулил, после Гевгелија накај скопје 80 беше дозволено, мене ме фатија со 116, али се смилува шефот и ме пушти. Господ здравје да му даде, ќе бе ебеле моите да ме лепнеше.

Гевгелија-Скопје е широк поим (170км), каде поточно?
Неготино, Градско, Велес, Катланово, каде?

revolt ogromen aj so se nepismeni nego kakof seir ti mavaat koa ke te zastanat sabajle 7 i nesto tatkomi me nosi nakaj skolo taman blisku mu e i rabtata u toj pravec izlagame na partizanska
tatkomi pominuva na zeleno imase use 2 sec do kraj ne zastanuva kola na 20 metri od raskrsnica izlaga dzandar inace albanec -Albanec za koj kako abe vie ne ste svesni kolkaf kejf imase deckto kazna da pise toa nevidena rabota e kakoda dobi na lotarija no sepak nekako se razbara stariov so niv i ne pisa da bese barem zolto pri uklucuvanje ja mislam deka ne ni begaa 300 evra

На влезот од градот го имаме овој знак: IMG_20140219_133253.jpg
А гледајте што се случува изминативе 2-3 недели: IMG_20140221_090947.jpg IMG_20140221_090952.jpg IMG_20140220_160059.jpg
Камиониве во најмала рака се 30+!!!
Пред околу 1 недела еден од камионите ми удри во гаражата и скрши едно ќоше од дуќанот. Пред некој ден откако повеќе од половина час заглави на кривината и го блокира сообраќајот на единствената „вистинска“ улица што ја имаме, откорна дел од терасата кај соседите. Кратерите што ги отворија во асфалтот, настрана. Денеска ако не излезев ќе ја удреше терасата од каде што е сликано. Што е уште потрагично, возачов гледа дека ќе се удри и продолжува.... Секој ден ми е доживување.
И сите овие бељи поминуваат несанкционирано од полицијата. Некогаш, мислиш се снима скеч од Монти Пајтон, полицијата напред, камионот по нив. Наместо полицијата да се грижи за безбедноста во сообраќајот, тие се грижат да не се почитуваат законите.

Очигледно е дека во градов никој ништо не превзема. На страницата од МВР не најдов дел за поплаки и такви работи. Кај може да се пожалам? Има ли некаде некој одговорен за се што се случува на повисоко ниво?

:) интересна тема
јас ке речам ако има овци ке има и волна и јас се ставам во првите да не биди некој навреден,дали некој од вас го има прочитано ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ ВО СОБРАКАЈОТ НА ПАТИШТАТА
не можам сега да барам ама колку со памтам дозволена брзина за во град е 50 Км /h и ништо поке секое надминување се казнува,то со го пишите до 60 до 80 има врска колкава ке ти биди казната.Полицијата кај нас се понаша со возачите како шо наведовте горе според мене од две причини 1-не знајме ни закони ни правила ни ништо во собракај
2- а ако знајме и закони и правила ке одиме на суд е сега таму .......

Некој погоре имаше напишано дека ако сака ке ти најди,па нормално ке ти најди ако има нешто што си направил погрешно од тоа што е напишано со закон.Оти не клајш појас оти ме нервира а знајш дека треба да носиш и послем ко ке ти пиши казна дека не носиш појас абе знајш за ништо ме пиша

Ме интересира... До пред да ги купат Шкодите, на старите стратоси имаше едни посебни со плави коцки кои беа само за автопат. И некаде имав читано ако полициското возило е без "автопатски обележја" или како и да ги наречам не си должен да застаниш ако ти ја спушти палката.
На новите возила немам видено такви обележја по автопат, него најобични Спаркови или Јети како тие за низ град шо се... Го имаат поништено тоа правило или...?

Инаку досега еднаш во Скопје ме застанаа и еднаш близу Лерин, ама рутинска контрола само :)

Ме интересира... До пред да ги купат Шкодите, на старите стратоси имаше едни посебни со плави коцки кои беа само за автопат. И некаде имав читано ако полициското возило е без "автопатски обележја" или како и да ги наречам не си должен да застаниш ако ти ја спушти палката.
На новите возила немам видено такви обележја по автопат, него најобични Спаркови или Јети како тие за низ град шо се... Го имаат поништено тоа правило или...?

Инаку досега еднаш во Скопје ме застанаа и еднаш близу Лерин, ама рутинска контрола само :)

Тие со плави коцки се републичка милиција,најстрогата сообаќајна полиција.Како да не застанеш на наредба што ти ја дава џандар?Освен ако не носиш мигранти,или шверцаш трева.

Тие со плави коцки се републичка милиција,најстрогата сообаќајна полиција.Како да не застанеш на наредба што ти ја дава џандар?Освен ако не носиш мигранти,или шверцаш трева.

- Ако возите без да направите никаков прекршок полицијата не смее да ве сопира сем во одредени случаеви(член 12 од уставот на Р.М.) кога се гонат починители на некој криминален акт поради проверка на идентитетот и возилото, секое сопирање во нормални услови го прекршува членот 12 и членот 27 од уставот на Р.Македонија.

Таа РЕПУБЛИЧКА ПОЛИЦИЈА е уствари безбедност на патишта и има ингеренции да те застане на автопат, овие другите не би требало да ги има на автопат.

Ама дека некој ќе се разбери со нив дека по член тој и тој не смеј да те казни, уште повеќе можиш да го изнервираш па да ти најди и дека едната гума повеќе ти е напумпана од другата и да те убеди дека си опасност во сообраќајот. :unsure:
Ако има некое правило за однос према џандар кога ќе те застани... не му оди на сила :cenzura:

Сабајлево ме застана полицаец додека возев точак и сакаше да ми пише казна 25 евра за возење по коловоз (а немаше обележана велосипедска патека) но бидејќи вечерва треба да има предавање од 7 часот во ПС Автокоманда, ако сум отидел да го слушам предавањето 20 мин. ќе ми ја скинеле пријавата. Јас во моментот сметав дека без основа ме застануваат (криво ми е што не го знаев точно законот), а џандарот ме убедуваше дека е во право и дека си стои позади потписот, но пошто е неписмен НЕ Е ВО ПРАВО. Ми пиша прекршок според член 95 точка 7 од ЗБСП, и отпосле кога проверив стварно излезе бесмислено. Во законот (член 1) јасно си стои дека “Возачот на велосипед и на велосипед со помошен мотор, мопед е должен да се движи што поблиску до десниот раб на коловозот, а ако постои велосипедска патека – по велосипедската патека односно лента“. Ако нема велосипедска патека си тераш по улица, до тротоар.
Ова им е некоја нова финта. За да избегнете непотребно дудлање прочитајте го законот и внимавајте на неписмени џандари...

Ова ќе да е Струмица
bogati-i-slavni-85432.jpg

И некое друго место
bogati-i-slavni-85431.jpg

Da si se olesnam i iznasmeam. Pred nekoj den mi doagja od UJP livce so opomena da platam 1000 den sudski troskovi i nekoj pausal od 50 den. Ne pisuva ni za sto ni kako. Idam do UJP i mi davaat dokument od sud kaj sum bil kaznet od policaec za vrtenje polukruzno na dupla polna linija(koe spored moe poznavanje e kaznivo so odzemanje vozacka). Sto e smesnoto tuka, vo dokumentite nema nikakva kazna tuku edno pusulce so zapisani reg. tablici i ime i prezime i datum i vreme. Niti sum potpisal niti pokana za sud niti sudska presuda niti kazna da platam tuku sum bil samo kaznet uslovno niti maticen broj na kaznata znaci NISTO. Samo direktno da platam sudski trosoci na kazna koja iznesuva 0 den.
E SEGA STO E NAJSMESNOTO. Na denot koga navodno me fatile da go pravam prekrsokot kolata ne bese na moe ime vekje i jas imav nova kola. USTE POSMESNO na toj den jas se vencav i vo toj cas bev vo crkva na moja vencavka i plus toj den vo nikoj slucaj nemav otideno na toj del od gradot.

MOJA CUDESNA MAKEDOJIO :(

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom