Постење?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Nemam komentari za ova.......a ne ni imam namera da debatiram so nekoj koj nema poim sto zboruva.......taka da ke prekutam.Sekoj so svoeto....A,samo da znaes kolku e ubava pricesta vo tekot i posle postot....SLAVA TI BOZE!

Радост те молам само цитирај ми стих од Божјото слово во кој пишува дека се пости за празници и дека воопшто се јаде??? Те молам!
Исус постеше пред да биде искушуван во пустината од сатаната и не јадеше ништо. Не јадеше ни локум, ни посен бурек, ни па пиеше соино млеко....
Не ширете ерес.....се пости од различни причини, кога имаме духовна потреба од пост.....и каде во БИБЛИЈАТА постот е поврзан со ПРИЧЕСТА???? Исус фино лепо си вечераше со учениците пред да ја подели првата причест....никаде не пишува дека постел....Причеста и постот немаат никаква заедничка точка...РАЗУБЕДИ МЕ со стихови.

Samo da te prasham, kolku dena posteshe v pustina?
40, a dali i vie postite po 40 dena
znam eden koj postel nekolku pati po 39 dena, onaka kako shto posteshe i GIH, a ne ko vas eden den i tolku ispostivme, a i ova da go znaesh nikoj na praznik ne treba da posti i ne posti

Abe luge BIBILIJA???
Veruvam deka e fino cuvstvoto i se toa ama dokumentirajte!!!!
BIBLIJA!

Jas sum postela za veligdenskiot post toa bese pred nekolku godini i e navistina ubavo da ne nisto iscrpuvacki ama da se ispostis od se.Mislam deka e ubavo pred se za nas samite a potoa i za respekt bidejki toa vleguva vo nasata religija.

Nemam komentari za ova.......a ne ni imam namera da debatiram so nekoj koj nema poim sto zboruva.......taka da ke prekutam.Sekoj so svoeto....A,samo da znaes kolku e ubava pricesta vo tekot i posle postot....SLAVA TI BOZE!

Radost sum postela 40 dena za Veligden i sum se pricestila i znam se, ama kazi mi kade vo Biblija pricesta i postot se povrzani???
Hristos ne ne uci na toa!
Kraj na diskusija

Samo da te prasham, kolku dena posteshe v pustina?
40, a dali i vie postite po 40 dena
znam eden koj postel nekolku pati po 39 dena, onaka kako shto posteshe i GIH, a ne ko vas eden den i tolku ispostivme, a i ova da go znaesh nikoj na praznik ne treba da posti i ne posti

Aloooooo...toa i zborev! Isus postel 40 dena i satanata sto mu rekol - da pretvori kamenjata vo lebovi. Zasto vo lebovi? Zasto ne jadel NISTO! KAko prvo toa mi bese poentata deka postot e celosna apstinencija od hrana, a ne delumna!
I kaj spomnav jas postenje od eden ili bilo kolku dena tuku deka postenjeto nema vrska so Pricesta! Sekoja moze da posti kolku saka i kolku misli deka saka i kolku misli deka moze i kolku mu e bitno toa za koe posti.....znaci individualno e......i argumntirajte mi luge so Biblija kako mene.
A za praznici pa i da ne zborime koja GLUPOST e toa se postelo ne se postelo......paganstina!!!!!!NA Bog toa mu e odvratno!

Radost sum postela 40 dena za Veligden i sum se pricestila i znam se, ama kazi mi kade vo Biblija pricesta i postot se povrzani???
Kraj na diskusija

ВЕ МОЛАМ ПРЕД ДА НАПИШЕТЕ НЕШТО ДОБРО РАЗМИСЛЕТЕ!

во Библијата, постот е само како средство за достојно соеднивување во благодатната заедница со Христа во Телото на вополтенит Логос Црквата. Постот е начи на живеење и е поврзан со причестувањето во духовна смислам, за достојно причестување ............

Kraj na diskusija

А и добро рече крај на дискусијата, бидејки потенцира дека СЕ ЗНАЕШ.:pos2::tapp::pos2:

ВЕ МОЛАМ ПРЕД ДА НАПИШЕТЕ НЕШТО ДОБРО РАЗМИСЛЕТЕ!

во Библијата, постот е само како средство за достојно соеднивување во благодатната заедница со Христа во Телото на вополтенит Логос Црквата. Постот е начи на живеење и е поврзан со причестувањето во духовна смислам, за достојно причестување ............

Te molam ARGUMENTIRAJ SO STIHOVI!
Se drugo se samo demagogii, ne gi upatuvajte neupatenite vo pogresna nasoka, i ne sozdavajte pogresna slika na Hristovoto ucenje!
Ako si tolku pameten sto duri i ismevas, daj mi stihovi!

Te molam ARGUMENTIRAJ SO STIHOVI!
Se drugo se samo demagogii, ne gi upatuvajte neupatenite vo pogresna nasoka, i ne sozdavajte pogresna slika na Hristovoto ucenje!
Ako si tolku pameten sto duri i ismevas, daj mi stihovi!

Епа, по тоа сте познати вие ПРОТЕСТАНТИТЕ стихови, цитати, а незнам далаи сте слушнале за Свето Предание. Ако Православната Црква дава погрешна слика за Христовито учење тогаш вие како слика давате:tapp::pos2::tapp:

Aloooooo...toa i zborev! Isus postel 40 dena i satanata sto mu rekol - da pretvori kamenjata vo lebovi. Zasto vo lebovi? Zasto ne jadel NISTO! KAko prvo toa mi bese poentata deka postot e celosna apstinencija od hrana, a ne delumna!
I kaj spomnav jas postenje od eden ili bilo kolku dena tuku deka postenjeto nema vrska so Pricesta! Sekoja moze da posti kolku saka i kolku misli deka saka i kolku misli deka moze i kolku mu e bitno toa za koe posti.....znaci individualno e......i argumntirajte mi luge so Biblija kako mene.
A za praznici pa i da ne zborime koja GLUPOST e toa se postelo ne se postelo......paganstina!!!!!!NA Bog toa mu e odvratno!
Dobro mozhebi ne si spomnala postenje od odreden broj dni, no sigurno i vie ne postite povekje denovi, zashto Bog ne bi vi dopushtil da se vozgordeete ushte povekje. No toj shto posteshe po 39 dena tokmu taka, nemashe potreba od post za da se prichesti, bidejkji se prichestuval na sekoja liturgija shto ja sluzhel. Stanuva zbor za sv. vl. Nikolaj Ohridski i Zhichki,inaku vistina za da se pristapi do svetata chasha pripremachkiot post ne e zadolzhitelen, no zadolzhitelni se postite shto gi propishuva svetata Crkva. Od druga pak, koga se prichestuvame se soedinuvame so GIH, go jademe negovoto telo i ja pieme negovata krv.
Tebe koga ti idi nekoj vazhen gostin, dali ja chistish kukjata, dali spremash najrazlichni jadenja se so cel da pokazhesh kolku gi cenish i uvazhuvash? Pa zarem nema da se spremish samata za da go prechekash Hristos? Zarem nema da go ochistish teloto, hramot na sv. Duh. Kako kje go ischistish teloto ako ne so post? Zarem kje se drznish da go primish Hrista vo neischistena odaja?

Postam 5 godini po red i toa onoj post so trae celi 6 nedeli.Vo prvite 2 godini postev tri nedeli so zejtin duri da se priviknam pa posle 3 bez zejtin.Mozebi e tesko no se e do psihata i navikata.Koga postis ne ni smees da mislis na nisto loso, nitu da pravis nisto loso, i taka ne samo sto se procistuvas fizicki-mislam na organizmot tuku i duhovno.A stvarno ne zborite zivi sve deka so postot se slabeelo ili nz kakvi gluposti pa kako prvo koa postis postis za svoeto zdravje i za Gospod a ne za da oslabes.Po ili pred post zemi drzi si dieta i gotovo.A ne da go koristite postot na eden nacin za tie raboti.ne e ubavo pa vie kako sakate i sto sakate prajte toa e sepak vas zivot i vie si odlucuvate za nego.
Zatoa bidejki postot ne e moralen koj saka i moze neka posti koj ne - ne i gotovo

A i patem uste ova da go kazam od site 5 godini sto sum postela po 6 nedeli samo 1 se iam pricesteno i iskreno ne veruvam vo toa deka moras da se pricestis ako si postel zatoa sto Gospod e nasekade okolu nas i znae koj postel a koj ne.Koj saka neka veruva vo toa koj ne saka ne ni mora...

Постот кој што го определува Црквата не е временски простор кога луѓето треба да се причестуваат, причестувањето е можно за вреем на секпој литургија. За да човек се причести, не е потребно да пости, тоа е еден составед дел од животот на човекот во Црквата. Задолживелно за секој Православен Христијанине да се причестува најмалку еднаш во 40 дена, тоа правило е од соборот 1819 год, в оЦариград.

:wink:
Postam 5 godini po red i toa onoj post so trae celi 6 nedeli.Vo prvite 2 godini postev tri nedeli so zejtin duri da se priviknam pa posle 3 bez zejtin.Mozebi e tesko no se e do psihata i navikata.Koga postis ne ni smees da mislis na nisto loso, nitu da pravis nisto loso, i taka ne samo sto se procistuvas fizicki-mislam na organizmot tuku i duhovno.A stvarno ne zborite zivi sve deka so postot se slabeelo ili nz kakvi gluposti pa kako prvo koa postis postis za svoeto zdravje i za Gospod a ne za da oslabes.Po ili pred post zemi drzi si dieta i gotovo.A ne da go koristite postot na eden nacin za tie raboti.ne e ubavo pa vie kako sakate i sto sakate prajte toa e sepak vas zivot i vie si odlucuvate za nego.

Zatoa bidejki postot ne e moralen koj saka i moze neka posti koj ne - ne i gotovo

Sk girl: постењето е морален чин, но не знам дали е ЗАДОЛЖИТЕЛЕН, иако секој би требало да сака да го практикува (без разлика дали има или нема цитати од Библијата)!

Да ги поздравам сите оние што постат! Не знам дали постои нешто подобро за здравјето и за духовноста од постење.

Дали постите само со вода или според новите, модернизирани
постови, со употреба на лимонада или џусови од овошје?!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom