Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Радост те молам само цитирај ми стих од Божјото слово во кој пишува дека се пости за празници и дека воопшто се јаде??? Те молам!
Исус постеше пред да биде искушуван во пустината од сатаната и не јадеше ништо. Не јадеше ни локум, ни посен бурек, ни па пиеше соино млеко....
Не ширете ерес.....се пости од различни причини, кога имаме духовна потреба од пост.....и каде во БИБЛИЈАТА постот е поврзан со ПРИЧЕСТА???? Исус фино лепо си вечераше со учениците пред да ја подели првата причест....никаде не пишува дека постел....Причеста и постот немаат никаква заедничка точка...РАЗУБЕДИ МЕ со стихови.
Nemam komentari za ova.......a ne ni imam namera da debatiram so nekoj koj nema poim sto zboruva.......taka da ke prekutam.Sekoj so svoeto....A,samo da znaes kolku e ubava pricesta vo tekot i posle postot....SLAVA TI BOZE!
Samo da te prasham, kolku dena posteshe v pustina?
40, a dali i vie postite po 40 dena
znam eden koj postel nekolku pati po 39 dena, onaka kako shto posteshe i GIH, a ne ko vas eden den i tolku ispostivme, a i ova da go znaesh nikoj na praznik ne treba da posti i ne posti
Radost sum postela 40 dena za Veligden i sum se pricestila i znam se, ama kazi mi kade vo Biblija pricesta i postot se povrzani???
Hristos ne ne uci na toa!
Kraj na diskusija
Radost sum postela 40 dena za Veligden i sum se pricestila i znam se, ama kazi mi kade vo Biblija pricesta i postot se povrzani???
Hristos ne ne uci na toa!
Kraj na diskusija
ВЕ МОЛАМ ПРЕД ДА НАПИШЕТЕ НЕШТО ДОБРО РАЗМИСЛЕТЕ!
во Библијата, постот е само како средство за достојно соеднивување во благодатната заедница со Христа во Телото на вополтенит Логос Црквата. Постот е начи на живеење и е поврзан со причестувањето во духовна смислам, за достојно причестување ............
Te molam ARGUMENTIRAJ SO STIHOVI!
Se drugo se samo demagogii, ne gi upatuvajte neupatenite vo pogresna nasoka, i ne sozdavajte pogresna slika na Hristovoto ucenje!
Ako si tolku pameten sto duri i ismevas, daj mi stihovi!
Dobro mozhebi ne si spomnala postenje od odreden broj dni, no sigurno i vie ne postite povekje denovi, zashto Bog ne bi vi dopushtil da se vozgordeete ushte povekje. No toj shto posteshe po 39 dena tokmu taka, nemashe potreba od post za da se prichesti, bidejkji se prichestuval na sekoja liturgija shto ja sluzhel. Stanuva zbor za sv. vl. Nikolaj Ohridski i Zhichki,inaku vistina za da se pristapi do svetata chasha pripremachkiot post ne e zadolzhitelen, no zadolzhitelni se postite shto gi propishuva svetata Crkva. Od druga pak, koga se prichestuvame se soedinuvame so GIH, go jademe negovoto telo i ja pieme negovata krv.Aloooooo...toa i zborev! Isus postel 40 dena i satanata sto mu rekol - da pretvori kamenjata vo lebovi. Zasto vo lebovi? Zasto ne jadel NISTO! KAko prvo toa mi bese poentata deka postot e celosna apstinencija od hrana, a ne delumna!
I kaj spomnav jas postenje od eden ili bilo kolku dena tuku deka postenjeto nema vrska so Pricesta! Sekoja moze da posti kolku saka i kolku misli deka saka i kolku misli deka moze i kolku mu e bitno toa za koe posti.....znaci individualno e......i argumntirajte mi luge so Biblija kako mene.
A za praznici pa i da ne zborime koja GLUPOST e toa se postelo ne se postelo......paganstina!!!!!!NA Bog toa mu e odvratno!
Postam 5 godini po red i toa onoj post so trae celi 6 nedeli.Vo prvite 2 godini postev tri nedeli so zejtin duri da se priviknam pa posle 3 bez zejtin.Mozebi e tesko no se e do psihata i navikata.Koga postis ne ni smees da mislis na nisto loso, nitu da pravis nisto loso, i taka ne samo sto se procistuvas fizicki-mislam na organizmot tuku i duhovno.A stvarno ne zborite zivi sve deka so postot se slabeelo ili nz kakvi gluposti pa kako prvo koa postis postis za svoeto zdravje i za Gospod a ne za da oslabes.Po ili pred post zemi drzi si dieta i gotovo.A ne da go koristite postot na eden nacin za tie raboti.ne e ubavo pa vie kako sakate i sto sakate prajte toa e sepak vas zivot i vie si odlucuvate za nego.
Zatoa bidejki postot ne e moralen koj saka i moze neka posti koj ne - ne i gotovo