Во современа Македонија (’90-тите години) многу од Македонците муслимани “станаа“ Албанци (од политички причини), дури имаше и Роми кои на пр. од Ајдиноски станаа Ајдини. Мноду од нив се и помешани со бракови и со други роднински врски. Истото се случувало и многу порано. При тоа, поентата ми е дека Албанците кои пред повеќе од стотина години живееле во Македонија и јужна Албанија (и денес нивните поколенија), не биле толку блиски со Албанците од Северна Албанија и Косово. Поради својата агресивност кафкаските Албанци се наметнале врз останатите и исто како и паразитите го натерале “домаќинот“ да “работи“ во нивни интерес, дури и пожестоко отколку кога тоа би го правеле за себе лично.
Ете затоа го прашав Пикасо : “зошто брани интереси на кафкаски Албанци“? Од неговите изјави произлегува дека тој лично нема многу допирни точки со Косоварите (од Битола бил, староседелец и сл.). Зошто се става во подредена ситуација на Косоварите, не знам. И Косоварите не се иклучиво кафкаски Албанци, меѓутоа таму е нивниот број позастапен.
Затоа во истиот контекст ги споменав и Бугарите. И тие зборуваат како Македонците, ги имаат истите обичаи и фолклор, што значи дека се исто така и тие Македонски народ. Но! Одбрале “крваво“ да го бранат името на некое татарско племе кое што нема ништо заедничко со нив, напротив, го негираат и војуваат против сопствениот народ за сметка на Бугарскиот татарски ентитет.
Истото го прави и Пикасо (доколку податоците што ги откри за себе се точни). Илирите се дел од античкиот македонски народ и би прифатил да биде Пикасо Илир (или сличните на него) ама некој од Кафказ да ми се прави Илир - е тоа не “лепи“ никако...
Да не бегам од темава... Шарената џамија ја граделе и украсувале (орнаментирале) Македонци (сигурно муслимани) и не знам зошто толку оштри полемики за тоа. Македонците си го ставиле својот симбол при тоа, затоа што градителите биле тие. Да биле Индијанци ќе ги вметнеле своите симболи. Впрочем и Леонардо да Винчи (и други сликари) сликал по порачка па во сликите вметнувал свои “пораки“ и гледишта.
Истото го правеле македонските зографи цртајќи ги иконите, па на челото од шамијата и на рамената од наметката на Богородица скоро редовно го цртале македонското сонце (притоа наметката и шамијата скоро секогаш се со црвена боја и златно жолт раб - бои карактеристични за Македонскиот народ). Не значи дека ако го цртале македонското сонце врз Марија дека таа била Македонка. Хммм?
Шарената џамија е сигурно градена и украсувана строго по исламските канони, а македонските мајстори “дупките во законот“ си ги искористиле и си ги вметнале во орнаментиката своите исконски симболи. Не знам зошто се подига тензијата во дискусијата околу оваа тема? Или некој сака да докаже дека истата ја граделе Иљири одн. Албанци а не Македонци? Истото е неодрживо затоа што Албанци од кафкаски тип тогаш во тие предели не постоеле...
Хаха, абе опасни сте...
Албанците не се дојдени од Кафказ, а името Албанци е само лоша лексичка формулација на народите од таа страна на јадранот, албанците се викале Арбани, се до моментот до кој се настанати раздори по верска линија за каде на крај да се зближат сите со името Шќиптари.
Јас, како и сите останати на овој форум(секако албанци), ќе те замолам уште еднаш, јасно, експлицитно да ми кажеш КОЈ ДОКУМЕНТ ГО СВЕДОЧИ ТОА ДЕКА АЛБАНЦИТЕ СЕ ДОЈДЕНИ ОД КАФКАЗ? Зошто, ако не го документираш тоа, во иднина јас ќе барам коментарите да ти се бришат и воедно ќе ги сметам за навредливи!
Јас не сум староседелец во Битола, потекнувам од село Норово, Крушевско, каде евидентирани се албанци уште во 15 век, турски тефтери 1467 година кои ги поседувам дома, барем за тие Крушевски села, и соседните Алданци и Житоше. Во Македонија, (географски оваа денешна), сум многу по староседелец од многу останати Егејци и Пиринчани, а во градо Битола сум еден од пришелците како и сите останати, ретко се наоѓа стар Битолчанец денес во Битола.
Твоите постови наликуваат на оние на Поповски, каде морам да го споменувам за жал, кој исто како тебе, куца глупости, милиони редици каде основа наоѓа во ___________ (ништо!).
Дека ја граделе Мијаци, вакви, такви, па после еве Муслимани, па еве муслиманите нашле дупка во законот, па искуцале сонце во џамијата, па се тоа муабети рекла казала, се отфрлуваат, поради базаментот на кој почиваат(или го немаат), и останува она што јас го кажав, дека никој никаде во таа џамија, од страна на тие кои ја цртале(за што сум сигурен дека не Биле од Балканов) уопше не им текнало на националните симболи на Александар великиот и потомците негови Лажните и Вистинските Македонци...
И ако Македонците муслимани, вметнале "намерно" сонца, зошто тогаш во ниедна џамија останата по нивните села, а јас сум присуствувал во неколку села, како Дебарски, така и Тетовски, а исто и Прилепски, не сум видел таму калиграфите да насликаат Сонце! Можда ги фати амнезија а? Или немале жолта боја? Исто Омер ел Фарук, потекнува од тие Рекански предели па ќе ни пренесе тој што има да се пренесе.
Иначи и ти кариесе како пријателот твој Поповски, експерт мајката по сите научлни и уметнички области.
Ниту една џамија во Косово не е постара од црквите таму
Значи што испаѓа? Испаѓа дека и двете џамии, се постари од манастирот во Дечани, толку светла точка и грамота на Србите денес, која исто така била изградена од Албанци. ДОКУМЕНТИРАНО!
Македонците си го ставиле својот симбол при тоа, затоа што градителите биле тие. Да биле Индијанци ќе ги вметнеле своите симболи. Впрочем и Леонардо да Винчи (и други сликари) сликал по порачка па во сликите вметнувал свои “пораки“ и гледишта.
Значи и овој "човек", тоне во истата глупост како и авторот и сите следбеници на ова мнение.
Среќа што само по форуми ве има. Инаку ќе требаше, веднаш некој да превзема активности, да ве ништи...
(а за друг пат, снабди докази за тоа Кафкас, мафкас... Оти Илирите не зборале Славјански јазик... Не со брукање)