Ами ако прајме така, како да го објасниме сонцето тетовирано и гравирано по столови, каде мрсат газови на гнасни ГЕГО-МИРДИТИ "доведени" од Кафказ?
И то сме го украле, од наинвните и невини "македонци" ?
А Омер? Ај тука ми си, да не праам јузери по други форуми, оти така храброст добивате гледам, со пријателите ви ваши.
Пикасо,имаш неколку прашања во постов,а моето прашање не беше наменето кон тебе.
Дозволи да ти напишам вака.
Практиката одење по други форуми е добра работа затоа што многу пати се наидува на нешто подруго од она што го има на само еден форум.Мене тоа ми користи,за тебе ..волја твоја ,можеби и не е лошо да посетуваш повеќе различни места,доколку веќе не си се зачленил .
Храброста во моите тези ја црпам во силата на аргументите,ако не од сопствените тогаш од аргументите изнесени од страна на некој друг,кои ги споредувам со сопствените ,ги надополнувам ,корегирам ..
..за друг пристам немам време,ниту да го почнам ниту да го разработувам,ниту да да го одржувам.
Порано чинам ти пишав дека е непотребно времегубењето во лепење етиќети и пцовки.И во пишувањето и во читањето.Тебе ,читам и те пцујат и им возвраќаш,и ги пцуеш и ти возвраќаат...штета што си губите време...
Околу темава
Погледни го обликот на гробовите,едниот е муслимански,другиот христијански..Имаме процес на влијание,примопредавање од една култура на друга.
Стрела ли се викаше ,или обелиск незнам како беше точно..истакнатиот дел која е прифатена кога од христијанство се преминува кон Ислам, е со обележјето на според мене денес т.н паганизам -симболот на сонцето.
Крстот на другиот гроб како симболот на христијанството исто така на себе го има сонцето како симбол на т.н. паганизам.
Хронолошки моето видување е дека најстариот симбол на Големата Богиња Мајка-сонцето , со доаѓањето на христијанството на овие простори се пресликува во него и се задржува на ист начин,како што подоцна се задржува и со настапувањето на Исламот.
Прашањето што си го поставувам е зошто е тоа така и каква е таа сила што го тера народецот колективно да не го заборава тој -најобичен симбол на сонце во сите негови чисти варијанти и подваријанти.
За мене тој е религиозен симбол кој што некогаш имал исто такво значење,додека денес се смета за една обична декорација,па нека и се припишува и историски континуитет.
Столицата што си ја претставил на форумот како ја гледам е со прекрасна резба на некој великодостојник и неможам да знам дали има уште такви кои се користени од страна на пониските општествени слоеви.Доколку постојат и најобични троножеци или ќутучиња,столцича кои се употребуваат/ле кај Гего Мирдитите тогаш тој симбол според логиката на нештата го има и е застапен и кај вас,како што го има и кај нас застапен не само во носиите ,туку најповеќе на иконите ...што за мене е потвдра на религиозноста од која е произлегува.
Доколку ги нема,тогаш аргументот е ги нема и се преземени .
Стрелецот прашува се ли е тоа македонско ?
Незнам што подразбира под терминот македонско?
Доколку терминот упатува на односот верници-Бог при што верниците употребуваат симболи со кои му слижат на Бога ...тогаш од тој аспект се би било македонско.
Но пресликувањето на симболите од еден род кон друг,па преселувањата позволува да се каже дека и не е се македонско.

За да се дојде до соодветен одговор на неговата забелешка/иронија-пародија ...прашање...мора да се дефинира што е тоа што се бара во прашањето...што е тоа што е македонско,а што не е ..Македонско и како почеток,и како религија и како народност и какоединственост и како различност...