Во Словенија без визи од 19. декември

• Креатор на темата Креатор на темата firewall
  • Време на започнување Време на започнување
Ili pak da se zaprasam, vizavi diskusijava... Da ne e Karla Bruni od Bitola mozebi????:smir:

Не, ни Брејк не е од Битола, па со ќерката на Свето од Пивара Скопје беше до некни оженет:))
Ама пак ќе ти повторам, не е тоа истата категорија за која зборуваме... Овде девојчињата можат да завршат некоја безвезна двегодишна школа (или ни таа ич да не ја завршат) и да најдат работа. Нископлатена, секако... Ама нема да им е единствената надеж за да проживеат бракот. Се надевам ќе дојде тоа и во МКД. За сега, сеуште на маса ќе слушам како главен муабет е кој колкава прилика е (да, моите врснички во Македонија го зборат ова, а моите врснички во Франција не ни помнислуваат на брак, што не е па ни тоа сјајно, ама ај...).
Знам дека не е Македонски проблем, ама ќе биде присутен во Македонија додека сме голи и боси, а како што помиснува времето - се поголи и побоси сме...

Tipicna stereotipnost ili veke videno:(anastazija me zagruzuvas so vakvo mislenje.Nitu se goli nitu se bosi nitu gladni nitu zedni .nie makedoncite sme poinakva sorta neznam kako da go objasnam toj fenomen gladni i zedni za pari ,nikogas dosta , koj pri toa nes ebiraat sredstva dase dojde do niv.Sporedbite so evropa nemojte da gi koristite zasto se raboti za sosem podrug nacin na zivot, mentalitet ,navikii karater .Za moralnite kulturnite civilizaciski vrednosti netreba da se zboruva. Pa neli razlikite treba dane povrzuvaat , neocekuvame so vlez vo evropa nie da bideme swegjani ili swegjanite makedonci, tuku bas razlikite treba da gi povrzat lugjeto.da nese zabega od temata . netrabd a ima antagonizmi pomegju makedoncite nadvor i vo makedonija.megjuta makedonec si samo vo makedonija .vo toa nikoj nemoze dame razubedi.:toe:PS KURVI IMALO I KE IMA SEKADE ....

За мене ЕУ е пред се шанса да се нахранат еден куп наши луѓе кои не можат да скрпат крај со крај. Прошетај некогаш по помалите места и види како се живее таму.. И да не ги видам глупите муабети- остатоци на социјализмот, за тоа како ќе не експлоатираат и како ќе се богатат со нашата пот...

Многу паметен потез на Словенците!

Сега тие кои што демек немаат леб да јадат, ќе го потрошат последното евро на скапи бофл “подароци од ЕУ’’ за празниците, а Словенците ќе си го пополнат дефицитот.

На сите може да ви излезе надоаѓачката слика пред очи, метеж во продавници, Македонци, Срби и Црногорци како купуваат небаре пуштени од ланец, посебно Србиве со одушевени фаци, просто ми е срам и да замислам...

Ова со визиве е добро за нова година ....ако има во љубљана некој ѕверски дџеј ....па да одам на електро парти да се нафурам.....:vozbud::vozbud::vozbud:

Словенија ги укинува визите за Македонија. Наместо од 1-ви јануари 2010, визите за македонските српските и црногорските граѓани ќе бидат укинати на 19 декември оваа година.
Како што соопшти словенечкото Министерство за надворешни работи, Србија и Црна Гора ќе мора да го почекаат извештајот на експертската група за исполнување на критериумите за визна либерализација.
Со овој предлог на тие држави им се ветува убав божиќен поклон, бидејќи граѓаните за време на новогодишните празници ќе можат да патуваат во Шенген државите без виза, се вели во соопштението на словенечкото МНР.A1

не знам како е можно словенија да укине визи 10 дена порано од европа и тоа само да важи за словенија?!

на преведувачот од а1 му треба отказ. па ова не е грешка во превод, ова е прво тотално утната смисла на реченица. второ елементарно непознавање од општо познати работи.

сепак е само новинар. И ТОА ОД А1 :)

Sto da davam mislenja. Dzaba e koga znam ke mi ja izbrisat moderatorite bez da komentirat zasto ??????

Sto da davam mislenja. Dzaba e koga znam ke mi ja izbrisat moderatorite bez da komentirat zasto ??????
Тоа е намерно, затоа што си Албанец - те угнетуваат!

плус, рекоа, ова со либерализација на визниот режим немало да важи за граѓаните со албански происход.

и доказ дека финансиски можете да ги издржите престојот во посакуваната земја.
Ова е тапа. Ми се има случено 2-3 пати вакво нешто. Пуштаат се живо и диво да замине од аеродром, а ние (еден, двајца, тројца) од Македонија стоиме пред цариникот како најдолни криминалци.
Таков третман немале ни ...

Сега тие кои што демек немаат леб да јадат, ќе го потрошат последното евро на скапи бофл “подароци од ЕУ’’ за празниците, а Словенците ќе си го пополнат дефицитот.
Едино за ова и за посета на роднини би служеле визите (и евентуално за на прошетка). Ако ги изземеме автопревозниците. Али осим за посета на роднини и превоз, за се друго ти треба џеб у п.м. длабок за да влезеш таму...а сиромашни сме нели ко црквени глувци :wink:

За мене ЕУ е пред се шанса да се нахранат еден куп наши луѓе кои не можат да скрпат крај со крај. Прошетај некогаш по помалите места и види како се живее таму.. И да не ги видам глупите муабети- остатоци на социјализмот, за тоа како ќе не експлоатираат и како ќе се богатат со нашата пот... Дел од мојата фамилија во МКД би се согласила да работи за многу помалку од тоа што се сега платите во Бугарија или Романија - само и само да има што да работи.
Анастазија, не е ова баш како што спомена. Просечен граѓанин од Македонија не може да појде ниту до граница, а не да помисли да носи поголема сума пари како гаранција плус пари за престој таму. Ако мислиш на овој начин на отворање на границите, ништо од тоа што го спомена нема да се деси. Ако сосем ги отворат (за работен престој, преселби и слично) е тогаш би можело да се говори за некои шанси. А вака не ми делува на некој голем успех (осим за оние што ги споменав-роднини и најверојатно за превозниците).

Башка кога ќе земам предвид одговорите од една слична тема каде ми беше кажано дека не е воопшто сјајно во странство (како финансиски, за работа, така и секојдневниот живот)...

Добро.

Значи сега со колата можам да стигнам до Шентиљ и Јесенице. За понатака, здравје?
Гледај што е финтата...

Е.У. ти е слично како една држава, т.е. на влез и излез проверуваат пасош. Се има случувано луѓе со грчка виза (која патем е на лифче за Македонија) одат до Солун, си фаќаш авион и правец Минхен. Тоа ти доаѓа исто како да си се возел со автобус од Солун до Атина да речиме бидејќи е една држава и никој не проверува пасоши.

За враќање процедурата е иста, треба да излезеш од Грција само заради влезот кој што го имаш од таа држава.

Така да до Словенија со кола, од таму фаќај авионот за каде сакаш. Само не смееш да ја напуштиш Е.У. и за враќање па да излезеш од Словенија.

Многу паметен потез на Словенците!

На сите може да ви излезе надоаѓачката слика пред очи, метеж во продавници, Македонци, Срби и Црногорци како купуваат небаре пуштени од ланец, посебно Србиве со одушевени фаци, просто ми е срам и да замислам...

Ова со визиве е добро за нова година ....ако има во љубљана некој ѕверски дџеј ....па да одам на електро парти да се нафурам.....:vozbud::vozbud::vozbud:

Гледај што е финтата...

Е.У. ти е слично како една држава, т.е. на влез и излез проверуваат пасош. Се има случувано луѓе со грчка виза (која патем е на лифче за Македонија) одат до Солун, си фаќаш авион и правец Минхен. Тоа ти доаѓа исто како да си се возел со автобус од Солун до Атина да речиме бидејќи е една држава и никој не проверува пасоши.

За враќање процедурата е иста, треба да излезеш од Грција само заради влезот кој што го имаш од таа држава.

Така да до Словенија со кола, од таму фаќај авионот за каде сакаш. Само не смееш да ја напуштиш Е.У. и за враќање па да излезеш од Словенија.

Абе прошол некој од вас со кола словенско-австриска граница?

А јас прашувам дали постои држава Словенија....

Конечно германците се на добар пат да го направат четвртиот рајх без војна...

Па знам, затоа прашувам.

Јас лично немам поминато, ако сум на 20 км од граница :), али иам многу пријатели шо биле, викат апсолутно ништо нема.
Значи исто ко врвевме на автопат кај патарината ко не работеше :):)

А јас прашувам дали постои држава Словенија....

Конечно германците се на добар пат да го направат четвртиот рајх без војна...

искрено тука појќе аврстријци гледам секој викенд низ град отколку словенци ... а во останатите деној доминират чефурите

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom