Херпес!

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Мене ми се појавува кога мн ќе се изнервирам. Многу ме нервира, кога имам херпес не излегувам од дома :@
Помага ХЕРПЕСАНОТ а и има едни налепници ХЕРПЛЕКС и тие се добри ама ретко ги има во аптеките

и мене скоро секоја година ми се појавува на устата......го лекувам со ХЕРПЕСАН и ок е........последниов пат полесно си поминав

Фала Богу досега не сум имала херпес и се надевам дека нема ни да имам во иднина..хехе :)

Jas nikogas ne sum imala pupu skraja dae nejkam ni da imam.A imam slusnato deka akcilovir najpokje pomaga

Херпесот „настанува” во детството? Кој ти го кажал тоа?
Некој врач? :-)
Човекот е единствен резервоар на овој мошне осетлив вирус, а основен начин на пренос е директен (муко-кутан) - слузокожа.
Преносот трансплацетарно и преку мајчино млеко е редок.
ХСВ1 се пренесува преку оралните секрети, додека ХСВ2 преку контакт со гениталните секрети.
Концентрацијата на вирусот е поголема кога постои активна лезија, отколку при асимптоматските инфекции.
Точно е дека инфекцијата со ХСВ1, настанува во детството, т.е во првите 5 години од животот.
80% од децата постари од 5год и кај 90% од возрасните се наоѓаат антитела против овој вирус.

А бе викаат дека херпесот "настанува" во детството.. чим ко дете не сум го ”закачила” вирусот, сега потешко. Гледам со кого се бакнувам.:icon_lol::wink:
А што ако се бакнуваш со некој што има асимптоматска инфекција? ;)
.

Herpesot vo princip go ima sekoj covek no kaj nekoj e latenten (skrien)i neaktiven a dodeka kaj nekoi luge se javuva mnogu cesto asite nie go imame .

..пупупу ( прво да се попљукам) до сеа не сум имала..нејќем ни да имам...заш мн грозно изгледа..ауу ама тоа е тоа
..инаку као за лек...баба ми увек има проблем со херпесот..става паста за заби на херпесот..и за неколку дена веднаш проаѓа :toe:

На нас професорката ни кажуваше дека всушност вирусите кои го предизвикуваат херпесот можат да бидат причинители за рак.
Мајка ми често има херпес.... језиво.

herpes

eve jas da vi kazam mene sekogas mi izleguvaat herpesi... i neznam so da pravam najprvo koga mi izleze koristev pasta zinci oxydi i mi pomagase no bidejki mene vo mesecot mora da mi izleze herpes so tekot na vremeto prestana da deluva pocnav da stavam i aciklovir i toj isto taka mnogu pomaga no so tek na vreme i toj prestana da deluva sega koristam edna mast od bugarija Zdravje i taa mn pomaga i ke vidime dali ke prestane da deluva..sega imam povtorno herpes a prethodniot mi bese izlezel pred 2 nedeli i sega slusnav deka vo strumica (jas sum od strumica) mi rekoa deka eden oralen hirurg otstranuval herpes i ke odam da vidam sto ke bide mozebi ke go resam problemot.. a ako moze da podnesete luk moze da zemate da si stavate luk toj epten pomaga ke zemate luk i ke go secate i ke go stavate na delot kade imate herpes samo ne e preporacliv za luge koi imaat nizok pritisok

tie sto nemaat herpes premnogu treba da se srekni sto nemaat takov problem a dodeka nekoj kako mene... treba da si teraat cajre:)P:):)

херпесан и редовно чистење на раната.Болно е ама ги скратува маките:nesvest::smir:

85% од човечката популација е серопозитивна на на херпес симлекс тип 1 вирусот кој е причинител на херпесот на усните носот итн. може да се добие во било кој период од животот и вирусо стои латентен (прикриен) во организмот и при пад на имунитетот егзацербира(излегува). најефикасен е ацикловир и треба да се нанесува во моментот кога ке се почувствува пецкање и чешање, т.е. пред да се појават ситните меурчиња

афлодерм земете одма че ви помине накај 200 ден е тубичка

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...

Недела од 5 јули 2025

Back
На врв Bottom