Албанско културно наследство на Балканот и во Македонија

Антички грци, носеле Ќелеше! Со тоа до денес се курчат, по нивните истории и аксиоматики!
Истите тие, никад не ја носеле! Единствените на Балкан што носеле ќелеше, т.е. Кече од ВОЛНА се албанците! .
Z'sh takvija od volna keleshinja se nosat vo Azerbaijan i Georgia, kako i slicni se nosat vo Tatarstan, Dagestan i drugade?

Popkraj toa sto se keleshi, nosat i keleshinja. Priznavam, ima modifikacii na temata, ama.....you catch my drift!

Z'sh takvija od volna keleshinja se nosat vo Azerbaijan i Georgia, kako i slicni se nosat vo Tatarstan, Dagestan i drugade?

Popkraj toa sto se keleshi, nosat i keleshinja. Priznavam, ima modifikacii na temata, ama.....you catch my drift!

Не носат такви таму. Лага е тоа.

И пази, јако е тоа што на крај испаѓа дека тие потекнуваат од тука.

Замисли Одисеј и некој Татарин со иста капа. Континуитет ти е тоа. Иако има силни индиции за тоа Турско присуство на Балканот уште во 5 век наша ера.

Em, ne e laga, samo nivnite ne se so strizena volna (vlaknesti se pojke, ama tamu e i poladno, na tie nivni planinje visoki).

A evreishata, iliri se? Nivnite se beli, doduse poradi zeshtinata pleteni, ama kako i albanskite koi sega gi nosite.
Bidejki, da bideme iskreni, se modificiraat so tekot na vremeto.

Ако мислиш за овоа, онда овоа е Исламска капа, плетена.

I-CAP1.gif

Или овоа.

Muslim_Cap.jpg

Или пак ова.

tc024.jpg

Ама не е волнена, туку е плетена.

Ја носат вака.

Portrait_of_Muslim_man.jpg

И вака

Muslim_man_at_prayer.jpg

2203633495_0823eb25e2.jpg

04kosovo.600.jpg

пак ли за кечето...ајмо пак

кечето има основна полукружна форма, ЧИТАЈ ОСНОВНА..како сандалите фустанот гуната работи нашироко употребувани во стариот свет....логика по модна линија е можна само во ходниците на Бардовци или Демирхисар на кој кај му е поблиску...

jimmy%2Bjew.JPG

1983LanzhouUigurFarmers.jpg

china4.jpg

Muslim+Cap+&+Cross.jpg

aj sega постирај ми некоја црква или кула....ама албанска

Em, ne e laga, samo nivnite ne se so strizena volna (vlaknesti se pojke, ama tamu e i poladno, na tie nivni planinje visoki).

A evreishata, iliri se? Nivnite se beli, doduse poradi zeshtinata pleteni, ama kako i albanskite koi sega gi nosite.
Bidejki, da bideme iskreni, se modificiraat so tekot na vremeto.

Значи јасно е дефинирани што претсавува албанската капа, дури еден член пред извесен период на тема Потекло на Албанците, образложи најдобро што значи и која е симболиката на таа капа.
Крај краева формата воопшто не е битна, туку симболиката, барем во тоа време, потоа се си ебало матер, и сите култови со ширењето на Христијанството и другите религии.

Еве муслим кап друга.

tc001-02.jpg

На гугл ова.

Starite druidi, vo Skotska, nosele skullcaps, do volna, pod nametkata koja im ja pokrivala timbata, pri magijskite obredi!

И јас сум носел ваква в'џамија некад коа сум одел како дете.

Албанците муслимани си носат и вакви, но тоа нема никаква врска со нивната традиционална капа.

Камен да беше ќе научеше до сега ќе омекнеше. Што ум ќе (немаше)имаше бре.

Starite druidi, vo Skotska, nosele skullcaps, do volna, pri magijskite obredi!

Шкотите биле на овие простори, одамна.
Генетски албанците имаат и такви предиспозиции.

Рецимо имам брачеди кои живеат во Дебар, и кои фамилијарно, се сите со ЦРВЕНА КОСА, со пеги, и такви некои карактеристики.

Bile i od tuka, od albancite gi prezele keceto i gajdata neli!

910930.jpg

Moredn Wicca (Druidic) skullcap!

Sto mislis, kakvi bile koa nemalo fabriki za alishta!

Bile i od tuka, od albancite gi prezele keceto i gajdata neli!

Moredn Wicca (Druidic) skullcap!

Sto mislis, kakvi bile koa nemalo fabriki za alishta!

Тоа не знам, не се впуштам во такви авантури. Не сум ни историчар и археолог, ама гледам дека и останатите се тапа, потапа од мене.
Ама јас ќе попуштам и ќе кажам дека Албанците ја зеле гајдата од нив, а кечето од Римјаните. Мое така ?

So ova sakam samo da pokazam deka ne e avtohtono kelesheto/keceto na albancite, ilirite, dardancite.

Zatoa diskusijata ojde do trinajse lepe i nazad.

Ajmo s'k nesto drugo da razgleduvame pokraj Majka Tereza i kecinjata!

P.S. Picasso', los obid za defokusacija! Dajte novo dete :)

So ova sakam samo da pokazam deka ne e avtohtono kelesheto/keceto na albancite, ilirite, dardancite.

Zatoa diskusijata ojde do trinajse lepe i nazad.

Ajmo s'k nesto drugo da razgleduvame pokraj Majka Tereza i kecinjata!

P.S. Picasso', los obid za defokusacija! Dajte novo dete :)

Јас не дефокусирам! Дефокусираат оние паламудачи кои со мегаломании сакаат нас да ни покажат дека тие се најубави, најлични, прекрасни, подобри, вакви и такви.
Јас убаво си почнав, гале гале, ама она што упаѓаат само незналици и реметџии, што да им праам.

А има доста што да се зборува, пример за митологија, и албанците приврзани за неа, за самовилите и некои громови заштитници, кои ми ги кажувала бабами, има доста текстови на албански јазик, ама треба некој да ги преведе:)

Инаку кечето не е екслузивно албанско, но денес го носат само албанците со таа примордијална симболика.

А ова е веќе зезање.

Замисли ја капата на Мијаците, и онаа на Афганистанците.

Jok, ne se slozuvam, so primordijalnosta na simbolikata. Go nosat i drugi.

Btw, sea da ne se lazeme, ama deka makedoncite se najubavi, toa e fakt, nepobiten. Osobeno makedonkite.

A deka ima vili Raviojli, mozda, ima i baba rogi, baba Yagi, dedaNoe (od forumov), mitologii, legedni, ima.

No kako kluturno nalsedstvo na albancite od Makedonija kon covestvoto, ima, ama nesi gi nasol da gi suprajs i stokmis tuka.
Deka ke ima defokusacii, kako sto se sluci so keceto. I nosenje na temata vo nesakan pravec, se sluci.
I ke se slucuva, bidejki ednostavno seuste ima animoziteti koi ne mozat da bidat nadminati i poradi toa na sekoj nacin odredeni individui ke se obiduvaat i natamu da seat omraza preku navidum besmisleni ili "nevini" postovi!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom