Албанско културно наследство на Балканот и во Македонија

А од кај знаеш дека нема одговоро? Као прво трудовите на Поповски се контраверзни, селектирани документи, на крај Албанците потекнуваат од Кафказ, но на прашање зошто Скендербеј се условува како Албанец по писмата на папата и Мехмет 2, Поповски дава автогол и вика, "Македонците во среден век се нарекувале Албанци"!?

И шо сега ќе си играме дрн дупка? Има одговор, а знаеш ти Албански тоа да го прочиташ?

А ако Поповски тие Гего-МИРДИТИ ги нарекува Курди, тогаш треба да ни каже, како допре до нив Католицизмот, како тие се едни од најдинарските народи, како Мирдитите особено останаа чисти и недопрени католици до ден денес, како генетски истражувања покажуваат една поинаква слика на сето тоа, со кое и сам си запознаен.

Ја ќе ти кажам што праи Поповски, Поповски си тера по своја интерпретација, а најлошо како останатите Славјани, манипулира со фактите. Лорд Џорџ Ноел Гордон Бајрон, никад ама никад не го напраил Скендербеј Македонец, туку баш отворено кажува за неговото потекно Албанско во Чајлд Харолд, 38 песна од второ поглавје, во истимената поема, преведена од Ѓорѓи Сталев. Го зема Прличев како извор за зулумите каде тие исти Мирдити и Геги ги прават врз Кузман Капидан, од Сердарот, а не ја зема поемата Скендербег од истиот автор каде јавно и јасно експлицирано го нарекува албанец и албански владетел.

Не така! Не барем сега, Албанците ако се идиоти, не се до толку да не знаат да прочитаат оригинални извори.

Може да докторира и пет пати, коа ќе тргне со мисија од страрт, т.е. да докаже нешто за што е убеден без да ги прегледа сите документи, тоа нема рентабилност! Не ти го сака никој, освен се разбира Македонците.

А Паско Кузман е виновен за тоа што после доаѓање на ВМРО-ДПМНЕ на власт, како негова омилена партија и политичка ориентација, рапидно ги менува мислењата, и она што некад го кажал сега го брише и тура друго. Види мајката, многу паметен бе тој!

Демек пред 20-тина години не знаел дека таму било можно Македонци да живеат, сега знае со сигурност!?

Има Албански археолози, има албански историчари кои работеле и работата на истото, изгледа немаш достап до нив, пошо јазикот ти е бариера, можеби некад ако се преведат, ќе ги има и ќе ги знаеш, ако не, штета.

А и Поповски тера теза, ПЕЛАЗГИ-БЕЛАЗИ а? :kez:

Македонците тврдеа дека Шлемовите и Маските пронајдени во Требешните се ИЛИРСКИ.
Не јас, не Џејмс Пердју, не Гордон Бајрон, не Хавиер Солана.

Замисли кој авторитет сега е Кузман? А?

Абе треба некој авторитет да му контрира со конкретни аргументи стокмени во книга. Значи, пишан и научно поткрепен збор против друг таков.

А не пцуење по форуми.

Немој да се колнеш на Лордот Бајрон бидејќи сигурен сум оти за неговата улога, директна во создавањето на Грција и индиректна преку хеленизирањето на Арваните во неа, нема да ти служи објективно во тезите кои се обиуваш да ги поткрепиш.

Лордот во Албанска носија( без кече :))
Lord_Byron_in_Albanian_dress.jpg

На страна тоа, Бајрон бил ПОЕТ и ДРАМАТУРГ и неговото творештво припаѓа во Романтизмот.

Таг лајф 2

Македонците тврдеа дека Шлемовите и Маските пронајдени во Требешните се ИЛИРСКИ.
Не јас, не Џејмс Пердју, не Гордон Бајрон, не Хавиер Солана.

Само кажи за кој случај конкретно збориш, иако јас не гледам никаков проблем во ова што го напиша.
Илирите биле дел од Македонското кралство, откако беа потчинети и приклонети кон Филипа, на чие кралство и се покажаа лојални.

За Пејонците можеме да спориме со аргументи од разни автори кои едни ги сметаат за Илирско племе, други за Тракијски, трети за посебно племе, четврти за македонско сродство, петти за претци на словени итн.

Абе треба некој авторитет да му контрира со конкретни аргументи стокмени во книга. Значи, пишан и научно поткрепен збор против друг таков.

А не пцуење по форуми.

Немој да се колнеш на Лордот Бајрон бидејќи сигурен сум оти за неговата улога, директна во создавањето на Грција и индиректна преку хеленизирањето на Арваните во неа, нема да ти служи објективно во тезите кои се обиуваш да ги поткрепиш.

Лордот во Албанска носија( без кече :))
Lord_Byron_in_Albanian_dress.jpg

На страна тоа, Бајрон бил ПОЕТ и ДРАМАТУРГ и неговото творештво припаѓа во Романтизмот.

Таг лајф 2

Тоа е една тогашна модерна капа која дел од албанците ја носеле, но не сите, повеќето носеле бело кече.

Бајрон е жив сведок, од блиску кажано, дека Албанците во тоа време го славеле Скендербеј, и запознаен со светската тогашна литература, која исто така го обележал како Албанец. Многу е јасен Бајрон коа зборува за Албанците, пошто таму престојува прилично долг период, околу 2 години во сарајот на Али Паша.

Најлошо што е? Што иако знаејќи дека е романтичар, Поповски го зема како извор, и самиот го манипулира, го менува!? Кој масакар е тој бе!

Како пример за она што го зборав јас преѓе, т.е. писмата до Мехмед и до други принцеви, види преведени на Француски тука:

http://picasaweb.google.fr/dartre93/LetratESkenderbeut?feat=directlink#

Histoire%20de%20Scanderbeg%20on%2C%20Turks%20et%20...%20-%20Google%20Livres%20-%20Mozilla%20Firefox%2016082009%20222936.jpg

Histoire%20de%20Scanderbeg%20on%2C%20Turks%20et%20...%20-%20Google%20Livres%20-%20Mozilla%20Firefox%2016082009%20222948.jpg

Histoire%20de%20Scanderbeg%20on%2C%20Turks%20et%20...%20-%20Google%20Livres%20-%20Mozilla%20Firefox%2016082009%20223035.jpg

И сега што да кажеме? Дека Французите не ги сакаат Македонците и името Албанија намерно го преведуваат како такво а не Македонија или Матија?

Ова се оригинални писма, преведени, ги имаше и на дневниот печат Факти, весник кој веќе не постои, оригиналните форми, секако копирани во весник.

Поповски сомнителен случај.

Или најдобро да се вратиме на темата бидејќи отидовне во бааги офтопик а нејќам да бришам. :wink:

Пих...

In 1855, Camille Paganel wrote Histoire de Scanderbeg, inspired by the Crimean War.

Во што е поедуцирана Камила од Поповски?

Во ерата на отворени светски библиотеки од каде го собирал научниот труд на кој се повикува и ерата на интернетот, ти го оспоруваш Поповски и Камилата ја земаш како “француски“ аргумент.
После Поповски манипулирал и селективно пристапувал, а се сомневам дека воопшто си ја отворил книгата негова.

Бајрон и неговите “записи“ односно... :
“Land of Albania! where Iskander rose, Theme of the young, and beacon of the wise, And he his namesake, whose oft-baffled foes Shrunk from his deeds of chivalrous emprize: Land of Albania! let me bend mine eyes On thee, thou rugged nurse of savage men! The cross descends, thy minarets arise, And the pale crescent sparkles in the glen, Through many a cypress grove within each city's ken." Canto II, XXXVIII.

Поезија, вино, ракија... на некоја ледина со мома Албанка..

attachment.php

mask.1.jpg

mask.2.jpg

helmet.jpg

Овие!

Добро бе, не ме тепај, те прашав на кој случај мислиш каде ние сме рекле дека тие се Илирски, цитирај извор.

И зошто доколку би биле Илирски па ти мислиш дека имаат било каква врска со Албанците денес... :tapp:

Македонски шлемови има на три континенти па сепак, скромен народ сме си и културата си ја вреднуваме во денешните граници, без да посегнуваме по “вечните“ македонски огништа во соседството.. а не дека не би можеле врз иста логика како вашата.

Абре која камила кој црни камења, оригинални писма, ЧИТАЈ ОРИГИНАЛНИ ПИСМА, во Ватикан, Рим, Венеција, размена нивна...
Дури во исто време кое што еве 19 век, романтизам некој ги преведувал, не чуствувањето на Македонците како за свој, го докажува самиот Прличев со неговото дело. Крај!

Луѓето го пишувале тоа што го гледале. Гледа ова, пишува ова!

Тоа е, сакаш Камила, сакаш Жирафа, преведувале тоа што го гледале, и пред нив, и на терен. А писмата оригиналните, викаат Албанезе.
А Поповски вика дека Македонците се нарекувале себеси Албанези во Среден век. Јако а?:vozbud:

Добро бе, не ме тепај, те прашав на кој случај мислиш каде ние сме рекле дека тие се Илирски, цитирај извор.

И зошто доколку би биле Илирски па ти мислиш дека имаат било каква врска со Албанците денес... :tapp:

Македонски шлемови има на три континенти па сепак, скромен народ сме си и културата си ја вреднуваме во денешните граници, без да посегнуваме по “вечните“ македонски огништа во соседството.. а не дека не би можеле врз иста логика како вашата.

Ова е муабет, рекла казала. Ако биле Илирски, биле Илирски крај! А не денес Илирски, па утре Македонски, ќе му текне друг пат, некој ќе ф'ршне некој денар, ќе каже Бугарски... Кој го знае.

Твојот муабет е рекла-казала или рекла и побегнала.

Го интерпретираш своеволно Поповски без конкретни извадоци од неговата книга за да можеме да дискутираме објективно и да видиме од каде дошол до некаква констатација.
Скенирај дел од неговата книга, па дај конкретно да видиме што те мачи. Не овака, Поповски бил педер, не го сакам, па ајде ќе спамирам готови материјали од форумшкиптаре.ком.

Има многу што запишале по некој збор, меѓутоа зошто ги игнорираш другите а ги присвојуваш само оние кои ти се поклопуваат со нереалните романтически амбиции.
Можам да те исплескам во 30 минути со огромен број на материјал и странски автори и знам дека после некое време на следна слична тема, пак истово ќе ми го пастираш и така во круг, па затоа добивам впечаток дека нема полза од дискусијата со тебе.

Слободно терај си како што си тераш, навидум самоуверено но се јадеш самиот себе.
Искулирај малце.

Пикасо, ти дефинитивно не си токму.

Ти стварно веруваш дека, затоа што обликот на некогашните шлемови на тебе ти е сличен со денечното албанско кече ти си директен наследник на илирите???

Или дека сонцето како симбол е илирско и истото кога го гледаш од египет до блиски исток го третираш како културна оставштина на илирите, односно денешните Албанци???

Од твоите постови јас го заклучив токму тоа, ти така размислуваш. Тоа момче дефинитивно се граничи со лудило.

Ајде сега малку да ја разглобиме работава. Значи ти ја гледаш сличноста на античките шлемови со денешното ќече и од тука ја влечеш врската со илирите. Арно ама покажавме дека се македонски. тргнувајќи од твојата логика јас сега можам да тврдам дека македонците се единствените автохтони. Еве и зошто:

maska_%20skopska_g.png

sem5.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_7u8eyRKxEI4/SbE4bOLK8-I/AAAAAAAAAAc/LrUhecDBh8s/s1600-h/REX%20027.jpg

на мене на пример овие капи од македонските народни носии многу повеќе ми личат на шлемовите кои ти си ги залепил на форумов, а и јас исто така, одколку твоето кече. нели??? А и плус тоа македонски се шлемовите, македонски се и капите, па не можеш ни да ги албанизираш ни да ги илиризираш.

Поентата ми беше само да потенцирам, а се надевам дека ќе успееш да разбереш, дека теоријата со кечето ти е толку смешна, што кога ја прочитав прв пат заплакав од смеење.

сега малку и за сонцето. Не тврдам јас дека сонцето го нема во илирската традиција, но мноооооогу повеќе го има во македонската традиција и култура. Штитовите со прикази на сонце и со симболот на вечноста се македонски штитови и симболи. Ги има каде и да копнеш низ македонија (етничка). на територија на која живееле некогашните илири е ископан САМО ЕДЕН. Не можеш да го врзеш сонцето за илирите на балканот. Сегош ќе биде повеќе врзано за македонците одколку за било кој балкански народ.

македонското сонце е сегде:

на штитови
macedonian-shield-bonce.jpg

на монети

ARObol_star.jpg

DSC00089.JPG

JanaeusCoinPhoto.jpg

на копчиња

a1a.jpg

на чаши

samuilovacasaiz6.jpg

vardarski-rid-%283%29.jpg

strumica_izlozba%205.jpg

Сакам да кажам, сонцето како некаков аргумент за илирско потекло на се и сешто, а меѓу другото и на албанците ти е во најмала рака смешно, ако не е и жално.

Па си спомнувал некакво бригиско потекло, па од тука си се врзал и со пелазгите. Ова со капиве стварно ми стана интересно:

Бригиска капа:

phryg.jpg

Ајде сега малку македонски шлемови:
MacedonianHelmet.jpg

helmet.marvinci.jpg

casque%20macedonien.jpg

и некоја монета:

Macedonia,%20Aineia.%20Ca%20Circa%20424-350%20BC.%2017mm%20Aeneas%20Bull%20BMC%2042,%205.jpg

Macedonia, Aineia. Ca 400-350 BC
Macedonia,%20Aineia.%20Ca%20Circa%20424-350%20BC.%2017mm%203.95g%20Aeneas%20Bull%20SNG%20ANS%2075.jpg

Macedonia, Aineia. Ca 424-350 BC

Ништо ни од бригиската врска со илирите и со денешните албанци. Иначе ова со капиве ми е многу смешно. Како може некој да си мисли дека од некој шлем од 5 век п.н.е му потекнува кечето кое му е дел од националната носија од 19 век, стварно не ми јасно.

Значи, поента:
Се до сега што си дробел за илирското потекло на албанците и некакви бабини деветини за капи, шлемови, сонца и слични тракатанци не проаѓаат. Секое илирско наследство на територијата на македонија (вклучувајќи ги шлемовите и маските, иако истите не е докажано дека се илирски) не се важи како албанско културно наследство, туку (доколку се докаже како такво) ќе се важи како илирско-македонско, бидејќи е најдено во Македонија, и никако поинаку.

Ние само бараме било какво АЛБАНСКО културно наследство, кое ќе го наречеме албанско-македонско културно наследство и нормално сите ќе се гордееме со него како такво. Ако албанците се автохтони во Македонија, тоа наследство мора да го има, во спротивно не се автохтони. Приказните дека биле скриени во планините 23 века, па после им текнало да се симнат и да се јават дека се тука како автохтон народ не проаѓаат. Сакеме конкретни ЦВРСТИ докази.

Браво бе брат се кажа со ова навистина интересни одговори:zver:

Ние само бараме било какво АЛБАНСКО културно наследство, кое ќе го наречеме албанско-македонско културно наследство и нормално сите ќе се гордееме со него како такво. Ако албанците се автохтони во Македонија, тоа наследство мора да го има, во спротивно не се автохтони. Приказните дека биле скриени во планините 23 века, па после им текнало да се симнат и да се јават дека се тука како автохтон народ не проаѓаат. Сакеме конкретни ЦВРСТИ докази.

Dokazi dadovme vo drugite stranici , sto treba sea sekoj den istite da gi postirame ?
A vie Gospodine /ice , samo fotki postuvate a kaj vi se izvorite kako sto nie gi postirame i toa od neutralci ?
Daj mi eden izvor (neutralen ) da vidam za toj SLEM ili HELMET i da znam deka stvarno vas vi pripaga ?

Не дека немаат со што да се истакнат,доволно е да се осврнат кон “грчката“ историја во 19-20 век.

Меѓутоа поинтересно им е да бараат антички Албанци на територија на Македонија.
Политика.

Не бе зашо, сонцето не е само Македонско, некој сака да си го присвои, да си го земи за себе, а тоа не може.

А ова е континуитет на сонцето, во телото на човекот.

3.gif

The Sun tatooes drawn by E. Durham, English writer and traveller, exactly as she saw them on the hands of Albanian and Bosnian women, in 1909 ! ( http://digital.library.upenn.edu/wom...a/albania.html )
It should not go unmentioned that according to the ancient historian Strabo, tatooing was part of Illyrian culture (Strabo in 'Geography book VII, chp 5, page 259 - http://penelope.uchicago.edu/Thayer/...trabo/7E*.html)

Ние не збориме за Илириско културно наследство, туку Албанско.

Тетовирани сонца не е Албански култ.

Пикасо.
Не се работи за екслузивитет, туку за негово користење.
Дај ми албанска кралска фамилија која го користи тој симбол.
Тоа сонце е симбол на македонските кралски фамилии.
Го има на штитови, на монетите, на гробници...

Зошто го има на просторите од Египет до Словенија ?
Зошто задкарпатската триполска култура има сличности со културата на Егејот и Ертрурците ?
Значи и во антиката имаме комуникација на местата од зад Карпатите и Балканот и мала Азија.
Кој е тој народ ?
Илирите ?
Или е народот кој денеска го викаат Словени и има 400 милиони и е распослан на тие истите артефакти.

Ја одисеј.

Му ја згрешиле бојата, од црна бела му ја напраиле а?

bardo_odysseus.jpg

Еве ги Етруските, на Цезар, и нив боите им ги згрешиле, само типацов наш нема проблем со перцепцијата на боите.

180px-Dioscuro_cordonata2.jpg

И ова е иста како шубарата а?

2203633495_0823eb25e2.jpg

150px-Kosovo-Albania-Drumers.jpg

Кај ја гледаме разликата? Никаде. Или ние, или некој друг треба да посети офтамолог.

Пикасо.
Не се работи за екслузивитет, туку за негово користење.
Дај ми албанска кралска фамилија која го користи тој симбол.
Тоа сонце е симбол на македонските кралски фамилии.
Го има на штитови, на монетите, на гробници...

Зошто го има на просторите од Египет до Словенија ?
Зошто задкарпатската триполска култура има сличности со културата на Егејот и Ертрурците ?
Значи и во антиката имаме комуникација на местата од зад Карпатите и Балканот и мала Азија.
Кој е тој народ ?
Илирите ?
Или е народот кој денеска го викаат Словени и има 400 милиони и е распослан на тие истите артефакти.

Тоа сонце на штитот, таа форма, не е илирска, но е земена како пример. Иако има форма сепак, она помалото каде го користеле, и Илирите и Епиротите кои биле ист народ.

Нема екслузивитет над сонцето, но под тоа исто сонце, се бореле и моите предци во поход со Аце и компанија.

ЗНАЧИ ПАК МОИТЕ ПОСТОВИ ИЗБРИШАНИ А ЗАЧУВАНИ СЕ ГЛУПОСТИТЕ НА ДЕЧКОТО! И после ќе дискутираме а ?

Ова не!

Славјаните се едно мало племе на Пелазгите, и ништо друго. Ако за Илири ги сметаш Хрватите и Босанците, да тоа се Словенизирани Илири.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom