Македонска енциклопедија

Што пишува во Енциклопедија за Колишевски?
4 октомври 2009, 23:23
kolishevski_lazar.JPG

Напишаното за Лазар Колишевски во Македонскат енциклопедија на МАНУ која пред неколку дена беше повлечена, беше уште еден аргумент за слабостите на Енциклопедијата. Што точно е напишано за Колишевски? Еве шанса сами да оцените дали аргументите за него се во ред или не:

КОЛИШЕВСКИ-МИТРЕ, Лазар Панев (Свети Николе, 12. 02. 1914 - Скопје, 6. 07 2000) - металски работник, комунистички и национален деец, народен херој на Југославија и државник - претседател на првата влада на НРМ, организационен секретар на ПК на КПЈ за Македонија. Го завршил Военозанаетчиското училиште на Военотехничкиот завод во Крагуевац и се вклучил во комунистичкото работничко движење како член на СКОЈ (1932) и на КПЈ (1935). Бил секретар на партискиот комитет во Военотехничкиот завод, каде што работел, организационен секретар на Окружниот комитет на КПЈ во Крагуевац и делегат на Петтата земска конференција
на КПЈ (Загреб, 1940).

Поради политичката активност повеќе пати бил апсен и прогонуван.

По одлука на ПК на КПЈ за Србија, заради формирање организација на КПЈ, бил испратен на партиска работа во Смедеревска Паланка (почетокот на 1941). Потоа, по одлука на ЦК на КПЈ, бил испратен за организационен секретар на ПК на КПЈ за Македонија (септември 1941), каде што дошол во отворен судир со ставовите на Методија Шаторов-Шарло.

Како раководител на Покраинскиот воен штаб, бил еден од организаторите на оруженото востание во Македонија, но наскоро бил уапсен од бугарската полиција (почеток на ноември 1941) и бугарскиот Воен преки суд во Охрид го осудил на смрт. Подоцна казната му била заменета со доживотна робија, а ја издржувал во Плевен (Бугарија) до капитулацијата на фашистичка Бугарија (8. 09 1944). Иако в затвор, во отсуство бил избран за секретар на новоформираниот ЦК на КПМ (19. 03. 1943 - јули 1963). Во отсуство бил избран и за делегат на Второто заседание на АВНОЈ (1943), за член на Президиумот на АВНОЈ и делегат за Првото заседание на АСНОМ. На Второто вонредно заседание на АСНОМ бил избран за претседател и кооптиран за претседател на Работното тело при Президиумот на АСНОМ.

По Ослободувањето бил претседател на првата Влада на НРМ (16. 04. 1946) и претседател на Извршниот совет на НРМ, член на ЦК на КПЈ/СКЈ, републички и сојузен пратеник, претседател на Народното собрание на НР Македонија, кандидат за член на Политбирото на ЦК на КПЈ, член на Извршниот комитет на ЦК на СКЈ, член на Претседателството на ЦК на СКЈ, член на Главниот и на Сојузниот одбор на Народниот фронт, претседател на Сојузниот одбор на ССРНЈ (1953-1967), претседател на Главниот одбор на ССРНМ, член на Претседателството на Сојузниот
одбор на ССРНЈ, член на Централниот одбор на Сојузот на борците од НОВЈ, секретар на Извршниот комитет на ЦК на СКМ, член на Советот на Федерацијата (1967-1972), член на Претседателството на СКЈ, потпретседател и претседател на Претседателството на СФРЈ по смртта на Ј. Б. Тито (1972-1984), како и на други раководни должности.

Сиот работен век бил доследен спроводник на политиката на КПЈ, но водел сметка и за националните интереси на Македонија и македонскиот народ. По негова иницијатива и под негово раководство се формирани низа македонски национални научни и културни институции. Тој бил еден од ретките југословенски револуционери што имал храброст да му се спротистави на некои ставови на Ј. Б. Тито. На седницата на Извршниот комитет на СКЈ (18–19. 02. 1963), меѓу другото, се заложил за 'Лениновата дефиниција на рамноправноста на нациите: никаква привилегија ниту за една нација, ниту за еден јазик... Југословен (кога станува збор за јазикот) може да се смета оној што не е обременет со разни предрасуди кон македонската и словенечката нација и јазик, туку настојува да ги запознае културата и јазикот на тие нации. Владеењето на трите јазици, подвлеков: на трите јазици, една е од претпоставките за зацврстување на југословенството, а не обратно: инсистирањето на српскиот јазик како владејачки јазик! Впрочем, кога се работи за рамноправност и на нациите и на нивните јазици, бројот и големината на една нација не може да има никаква улога за поголемата од друга нација или помалку развиена нација.'

Почина како пензионер повлечен од јавниот живот. Автор е на историографски, политички и публицистички изданија. Целиот богат личен архив и својата библиотека пред смртта ги предал на Архивот на МАНУ. Носител е на Партизанска споменица 1941, Орден народен херој на Југославија, Орден на народното ослободување, Орден јунак на социјалистичкиот труд и други високи домашни и странски одликувања.

Автори на одредницата: Симо Младеновски и Светомир Шкариќ :tapp:

http://kubura.com.mk/index.php?opti...21-32-12&catid=6:2008-09-05-14-12-33&Itemid=5

Еден партизан, колку војвода и гемиџија заедно
http://kubura.com.mk/index.php?opti...23-29-12&catid=6:2008-09-05-14-12-33&Itemid=5

Aкадемик Ристовски разрешен од позицијата главен редактор

aj neka e so sreca sto ne gi se dopada na Ovie osloboditeli vednas go menjaat

Protestot celosno go podrzuvam no izvicite NE!

EDIT.

a dali ja podrzuvas Albanskata akademija na naukite ??? i dali znaes sto pisuva tamu za nas makedoncite ????

Содржината ја менуваат поради тоа што во некои делови од неа албанците се чуствуваат навредени. Тоа што ја менуваат не значи дека не е вистина, мене никој не може да ме убеди дека терористите не беа поддржани и обучувани од американци, ама тоа е. Ние сега ја знаеме реалноста, после децении и векови тоа нема да е така...

a ne tie se borci za sloboda sto tepale svavomakedonci pa neli taka pisuva na univerzitetot vo Tetovo i site si molcat za toa

Nemas zosto da se bunis?!!! Pa dali se smetas za anticki makedonec??

a ti koj si znaes li voopsto mozebi dedo ti bil nekoj makedonec koj se opredelil za muslimanskata vera

Ne me boli mene sto pisuva za Ali Ahmeti...tuku toa sto pisuva za celokupniot albanski narod!!!

a sto pisuva ti se molam deka se vikaat Albanci pa i maticnata drzava ve vika taka ajde samo kaj nas po nekoe pravilo ve prekstija saga ste albanci ...deka ste dojdenci i deka uzurpirate prostor od makedoncite pa koj saka da zivee so vas primer ako si vo Skopje neli gledas deka e etnicki podeleno uste nekoj dokaz ili da se pravime na toso ??? dokaz e i matejce, lipkovo kolku makedonci ima tamu zosto si zaminaa zatoa sto nejcat da ziveat so ovoj narod prosto isto se slucuva vo Tetovo Kumanovo Struga sekade kade ve ima

Ај да го тргнам малце муабетот од национализам.
Со сета почит, но сепак не ми е јасно зошто толку се бунат луѓето што имало само 2 реда за Тоше? Сепак беше пеач. Да не кажам само пеач. Што повеќе треба да се очекува? Нормално ќе има 2 реда кога не е дека сменил историја на македонскиот народ.:toe:

Со сета почит, но сепак не ми е јасно зошто толку се бунат луѓето што имало само 2 реда за Тоше? Сепак беше пеач. Да не кажам само пеач. Што повеќе треба да се очекува? Нормално ќе има 2 реда кога не е дека сменил историја на македонскиот народ.:toe:

Ни Елвис Присли не сменил историја и бил само пејач, ама не верувам дека за него во американска енциклопедија има два реда.:toe:Не може само историја да има во енциклопедијата.Ако е веќе така како тоа некои си фирми таму што ги пишува ја промениле македонската историја?

Ни Елвис Присли не сменил историја и бил само пејач, ама не верувам дека за него во американска енциклопедија има два реда.:toe:Не може само историја да има во енциклопедијата.Ако е веќе така како тоа некои си фирми таму што ги пишува ја промениле македонската историја?

Тоше и Елвис? Хм... Ај добро, да не искочам гад... :)
А иначе што пишува за фирмите? Не ја знам содржината на енциклопедијата, ја има некаде онлајн да се најде?
Секако, не викам дека не треба да го има Тоше, но сепак не можам да ја разберам "потресеноста" од краткиот осврт на неговите лик и дело. За Есма колку има? За Симон Трпчевски? За Синтезис? Веројатно и за нив исто има. Што пак, не викам дека е правилно, но сепак, не мислам ни дека треба по 50 страни посветени на Тоше да има само зашто беше еден од ретките успешни пеачи од Македонија.

Дека енциклопедијава има доволно детали за некој да не биде задоволен од неа, има. Ама што всушност би требало да напишеме за Тоше во неа? Да измислиме некои работи, или секој ден биографски да го раскажеме. Се родил таму, живеел таму, и ги снимил следните песни. Напраил концерт ваму, и освоил таква награда. Шо повеќе треба, имиња на девојките негови да наведеме? Со кој сапун миел раце? Со каква хартија гс бришел? :toe:
И не можам да ја разберам таа еуфорија на луѓето откако некој ќе почине. Зар стравот од смртта прави луѓето толку да се преобразат во квази почитувачи па дури и за оние кои биле лоши личности да кажат добри нешта. Далеку од тоа дека Проески бил лоша личност, немам поим каков бил, како и вие повеќето, но беше пеач, го сакавме, ќе го сакаме, ама да го правиме вонземјанин, навистина нема потреба.

Се прашувам дали и Војо Стојановски ќе биде постхумно одликуван за почесен вмровец кога ќе умре. Можеби на сличен начин и Маријан Стојановски ќе биде великан на македонскиот поп по неговото заминување од овој свет.

А ако е така, од сега предложувам да им се подигне биста на Уки и Шпиц на плоштад, и онака коските до сеа ги остаија таму, ама никој не ги приметуе. Коа ќе умрат сите ќе кажат колку им фалат со нивниот лајв перформанс. Можам ако сакате да поминам денес да ги убедам побрзо да си умрат, ако сте нестрпливи и немате работа.

Тоше и Елвис? Хм... Ај добро, да не искочам гад... :)

Па разликата помеѓу нив е само што Елвис е пошироко познат.Не дека направил за својата земја некоја историска промена.Да не бидам сфатена погрешно, јас го обожавам Елвис, само правам паралела.

А иначе што пишува за фирмите? Не ја знам содржината на енциклопедијата, ја има некаде онлајн да се најде?
Секако, не викам дека не треба да го има Тоше, но сепак не можам да ја разберам "потресеноста" од краткиот осврт на неговите лик и дело. За Есма колку има? За Симон Трпчевски? За Синтезис? Веројатно и за нив исто има. Што пак, не викам дека е правилно, но сепак, не мислам ни дека треба по 50 страни посветени на Тоше да има само зашто беше еден од ретките успешни пеачи од Македонија.

Никаде во постот не покажувам што се вика "трескање од земја".Сакав само да споредам.Како може да има за некои си фирми(за кои не верувам дека некој чул) повеќе или исто како за Тоше, Есма, Симон или било кој друг успешен од нашава земја.Влатко Стефановски не е ни спомнат.Точно, само пејач е, ама како бре такава легенда да не се спомне не ми е јасно.
Не се потресувам јас што за Тоше немало повеќе, само не ми е јасно, според кој критериум е одлучувано колку и дали ќе се напише нешто за некоја личност:smir:

Со кој сапун миел раце? Со каква хартија гс бришел? :toe:

Можам ако сакате да поминам денес да ги убедам побрзо да си умрат, ако сте нестрпливи и немате работа.

Не биди невкусен.Никој не рече енциклопедијата за него да биде цела.Како што реков погоре, нели да не се повторувам:smir:

Вечерва г-дин Блаже Ристовски беше гостин кај Јанко (Јади Бурек) и прв пат на ТВ некој да ми остави огромен позитивен впечаток. Од милион дискусии на телевизииве, во оваа мислам прв пат убаво се кажа што пишува во Енциклопедијата, што треба да се корегира, што е со албанските академици кои предходно ја одбиле соработката, зошто не се опфатени и сите естрадни уметници (боки 13 :vozbud:) и бла бла и бла бла.
Браво за господинот Ристовски, тој за мене од денес е единствениот човек од јавната сцена кој го почитувам и го подржувам во секое негово размислување. Само нека продолжи така! :smir:

Сите постови во врска со симнувањето на енциклопедијата привремено се избришани. Во меѓувреме ќе се одлучи дали поставувањето на таков линк, макар и кон повлечено дело, се смета како пиратерија. Ако се одлучи не, мислењата веднаш ќе бидат вратени.

EDIT:
http://www.time.mk/read/9ec8c3f4d3/1acd6495de/index.html

Некој од паметните ни медиуми се излизгал со линк.

Бидејќи линкот не е директно поставен на форум, значи наполно легално е. Енџој, ама без директни цитати од страната.

Во МАНУ викаат дека сите испечатени Енциклопедии биле веќе раздадени, подлеени. Како успеале да ги раздадат кога состанокот е сеуште во тек и не се знае дали Енцвиклопедијхата целосно ќе се повлече или само ќе се заменат спорните страни!? Глупости!

Ја симнав :). Сега ќе го испринтам делот за шqиптарите и ќе го лепам низ школо. Ќе ја делам на кого ќе стигнам. Нека читаат сите. Нека знаат сите што е вистината...

Најголема глупост ќе биде ако скроз ја повлечат енцк.Од интернет веќе ја спуштија илјадници,а и 300 примероци се веќе раздадени.

Во МАНУ викаат дека сите испечатени Енциклопедии биле веќе раздадени, подлеени. Како успеале да ги раздадат кога состанокот е сеуште во тек и не се знае дали Енцвиклопедијхата целосно ќе се повлече или само ќе се заменат спорните страни!? Глупости!

Енциклопедијата веќе имаше промоција и мал број книги беа пуштени во продажба, што значи дека членовите на МАНУ и мал број други луѓе добиле/купиле свој примерок.
Има уште испечатени примероци, но не се поврзани заради спорните страни. Целосно да се повлече не верувам затоа што е сепак значајно дело, може само да се сменат тие страници (кои патем ги видов и не се толку трагични колку што ги претставија).

Значи пак да се повторам. Сега засега поставување на директен линк за симнување на ециклопедијата не е дозволено. Јасно? Веќе незнам колку постови избришав. Имате горе линк кон статија од вечер во која има минимум два линкови. Повелете таму. Ако некој пак постира линк, ќе побарам да се санкционира со бан.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom