Македонска енциклопедија

Ако сме држава,тогаш треба да имаме ЦВРСТ СТАВ кој НЕМА ДА ГО МЕНУВАМЕ,а не при првиот притисок да спуштиме долен веш и да не e*e кој стигне.

За каков цврст став се лажете бе, кој фи е филмот. Кој кур фактор е една државичка со 2 милиони жители во фаза на транзиција заробена во сопствената корупција и внатрешните раздори.

Се дрзнал некој во очи да ги плука Британија и САД (што е жално вистина е) и после очекува да биде мирно. Неможе да биде мирно. Нема тебе политичките лидери на светските сили да ти дозволат ти со својата малечкост да им пркосиш на нивниот „миротворен“ нацртан изглед.

Педерски ама крајно педерски (дури нов пичко-педерски збор треба да смислам за ова) е искористувањето на ситуацијата од албанските елементи во државата, ќарење на политички поени и дополнително зацрнување на веќе мизерната состојба.

А за сите останати вклучени членки во ситуацијата, дури се сомневам на патот на еволуцијата. Од кај жити бога се најдоја бугарите и да ми солат памет за меѓусоседски односи. Добро бе да му ебам мајката... детски потези се ова. Абе смешки се, да жалеш да плачеш по умственото пропаѓање на цела една нација. Еден ама еден асален аргумент да сум слушнал во сиве оние погрешно протолкувани меѓусоседски односи. Дебилизам врз дебилизам.

вечерва кај Миленко е гостин Академик Михајло Миноски
па да видиме какви одговори ќе даде за енциклопедијава и за сите глупости кои се јавија во врска со неа

Дел од интервју со академик Блаже Ристовски

Се очекува Албанците да реагираат, а енциклопедијата да не ја прифатат како своја.

- Зошто да реагираат и зошто да не ја прифатат?

Bidejki vo ta enciklopedija se napisani kup glluposti .. a istoria ne se pisuva vrz lazi tuku so fakti ...
Kako e mozno makedoncite po poteklo sloveni a da se autoktoni vo ovie prostori i plus Aleksanadar veliki da e vas koga se znae deka toj nema vrska so slovenite ... a albancite koi se potomci na Ilirite ( za ova ne treba da se diskutira bidejki sekoja istorija ne prifaka ko takvi) i da se dojdeni na ovie porstori .. sekoj koj znae malku da razmisliuva ke vidi deka ovde nesto ne cini ...
I da imase za toa fakti nemase da se promeni ke se drzea do tie fakti i nisto ne mozese da gi natera da go promenat a bidjeki toa se pusti lazi i vaza zelba i fantazija toa e drugo ...

a toa za Albanci kako prvo nie ne se narekuvame Albanci tuku SHQIPTAR .. vie ne ja narekuvate Albania Shqiperi pa da ne vikate nas shqiptar a i na orelot ne vikate shqipe tuku orel .. znaci vie ne vikate taka za da ne nevareduvate , samo za navreda za nisto drugo i zato i ni se navreduvame isto kako vie ako ve vikame bulgari ...

`Bidejki vo ta enciklopedija se napisani kup gllupost`
oftopik--nema so vie da se mesate, koj vi go dae toa pravo da ispravate krivi drini cim e enciklopedia e dokazano toa so se pisue,a ako ne vi ide toa u prilog toa e veke neso drugo:nenene:

.. a istoria ne se pisuva vrz lazi tuku so fakti ...
Точно.И сега вас ве боли вистината,ве болат фактите што се напишани во македонската енциклопедија и затоа се буните:toe:

ЕДИТ бај модератор.

ја и тој и било кој друг ке кажува дали ќе се пишува таа енциклопедија зашто е помогната од владата а ја не плајќам данок за парите да одат во глупости на ману

таа енциклопедија е безсмислена глупост на старците кој до пред 10 години го величеа комунизмот

Незнам...сите народи си измислија свои истории, каде тие се најстарото човештво на светот и сите можни големци се нивни...

Мене не ми треба енциклопедија за ми каже што сум и како се чуствувам. Јас верувам во моите предци и тоа што ми го раскажувал дедоми за прапра дедоми кој бил и од каде доаѓал...Со оглед на тоа дека сите луѓе се измешани меѓусебно, не постои ниту еден чист ни македонец, ни албанец, ни американец...итн..

Жално.
Навистина жално е ова што се случува последниве денови.
Јас лично...
го доживуем овака:

Наjголемиja проблем на тази енциклопедиja стана това дека jaвно не е напишана со далбок анализ,след като МАНУ не сака да ja брани.Ако МАНУ седи зад секи един збор от напишаното,зашто не ja брани?!
МАНУ се неиздржа и наjмалкиja притисук.За науката не треба да има партии,идеологии и така натаму.Проблема много се политизира,там исто е проблема.
Смешно е да се поправja веке.Има една речица- 3 пати мери,1 пат режи.

Наjголемиja проблем на тази енциклопедиja стана това дека jaвно не е напишана со далбок анализ,след като МАНУ не сака да ja брани.Ако МАНУ седи зад секи един збор от напишаното,зашто не ja брани?!
МАНУ се неиздржа и наjмалкиja притисук.За науката не треба да има партии,идеологии и така натаму.Проблема много се политизира,там исто е проблема.
Смешно е да се поправja веке.Има една речица- 3 пати мери,1 пат режи.
Во денешниот број на Вечер академикот Блаже Ристевски проговорува за енциклопедијата.Се ссогласувам дека целава работа се исполитизирана и тоа не е случајно,едноставно партиските пдометнувања станаа безобразни

Академик Блаже Ристовски во интервју за белградскиот дневен весник "Политика":

Нема ни збор за повлекување и коригирање на македонската Енциклопедија. Па зарем верувате дека еден ваков научен труд смее и може да се повлече бидејќи тоа го бараат албанските политички партии. Каква би била таа Академија кога би се подведувала на мислењата и желбите на политичарите и политичките партии? Имавме концепт за ваков потфат и го реализиравме со целокупната научна ефектива, но без консултација на политичарите и политичките партии.

Остатокот од интервјуто, тука

Prasinava so se digna okolu enciklopedijava e neznam koja po red "sapunica" od nasive "politicari"... Deka stvarno nemaat sto da praat u zivot, osven da grabaat pari od glupiot i naiven Makedonski narod, koj sto se naviknal na nerabotenje i "pusti boze", pa sega eve tema na razgovor...
Prvo, ni napravija ko demek ima etnicka netolerancija, za da ima na sto da gi perat i peglaat svoite interesi... posle ni praat filmovi deka "zivotot e ubav".... i lalinja cvetaat...
eve sega imame i "enciklopedija koj na site im bodi u oci".... jas samo bi rekol... zs ne e top tema vo poslednite 18godini deka imame 35% nevrabotenost (ako ne i poveke)... bez razlika na vera i nevera, pol i visina na lugeto... ili po boja na oci ili kosa.... (kako sakate kazete)
Deka site Investitorite ne zaobikoluvaat zatoa sto "politicarite" se korumpirani do koska... i deka za da uspees u ovaa drzava treba da si "Guzonjin sin"....
Stvarno nemozam da gi razberam lugeto vo Makedonija... i ne mi e jasno kako moze da se tolku glupi i da pagjaat na eftinite trikovi...
Za novinarite razbiram, od mravka pravat slon, zatoa sto kolku "poveke galama", tolku e pogolem tirazot....
Da ja imav moznosta za ova prasanje bi zalepil eden BILBORD na plostad i so golemi bukvi bi napisal "KAKO NE VI E SRAM??" i site politicki partii po red i redosled...

Во четврток ќе имало протести.Немало да се поттикнува палење на македонското знаме ама не се гарантира дека тоа нема да се случи.Страшно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom