- Член од
- 21 октомври 2011
- Мислења
- 1.757
- Поени од реакции
- 2.570
Не е грешка. Според законот секое полнолетно лице е должно да има и да носи лична карта. Лична карта е исправа со која се докажува идентитетот, државјанството и местото на живеење. Казната за не носење или не покажување лк на службено лице е 30е. Пасош е исправа за патување надвор од државата и со која служи за доказ на идентитетот и за државјанство надвор од државата. Ова е според законот.Мислам дека си грешка, како што кажа ти треба дикумент за идентификација е сега дали ке е лична карта, пасош или дозвола се едно, овластено службено лице треба да изврши идентификација на некој начин а незнам некаде да пишува да тоа мора да е со лична карта, од лично искуство сум застануван на улица од полиција и ми имаат тражено лична карта им давам пасош или возачка затоа што немав тогаш лк бидејќи во Куманово во полицјиата беше општ јавашлук за да извадиш во тоа време и сум немал никакви проблеми, дури во Кочани еднаш завршив работа со индекс без проблем.
Секоја институција (напр. банка) може да донесе свој правилник кои документи ќе ги прифаќа за докажување на идентитетот.