Сообраќајни прекршоци и казни

Ако прашуваш за сообраќајна казна, полицаецот што те казнува обавезно дава и уплатница пп30 (буџетските, црвени), пополнуваш твои податоци и сумата што треба да ја платиш, одиш во банка и ја плаќаш

ги џитнав од нервоза. :) ок ме интересира дали за сите градови е една сметка и дали плаќањето треба да биде у денари или у евра

ги џитнав од нервоза. :) ок ме интересира дали за сите градови е една сметка и дали плаќањето треба да биде у денари или у евра

хехехехе

Иначе за прашањето, главната буџетска сметка е иста, ама не сум сигурна за единица на буџетски корисник, приходна шифра и програма, тие глупости, така да за тоа можеш да прашаш во полициска станица. А плаќањето е во денари :wink:

хехехехе

Иначе за прашањето, главната буџетска сметка е иста, ама не сум сигурна за единица на буџетски корисник, приходна шифра и програма, тие глупости, така да за тоа можеш да прашаш во полициска станица. А плаќањето е во денари :wink:

фала. :)

Дали е можно да ми ја одземат возачката дозвола во АМСМ кога ке одам да поднесам за меѓународна дозвола, бидејки имам 4 неплатени казни од кои едната е за возење по дејство на алкохол ? Прашав по мејл во АМСМ дали ке има проблем за издавање кога имам неплатени казни и ми одговорија со следната порака:

Почитуван,

дали може да дојдете во АМСМ за да ја погледнеме вашата возачка дозвола за да ви кажеме како да постапите понатака.

Со почит,
АМСМ СТП

Проблемот е кога ке одам да ми ја "погледнат" возачката да не ми ја одземат и да ми кажат додека не платам казните нема враќање назад.
поздрав
благодарам

Друже а да си ги платиш казните што побрзо најдобро? :) Да не ти дојдат со извршители некој ден па да те насмеат =)

Друже а да си ги платиш казните што побрзо најдобро? :) Да не ти дојдат со извршители некој ден па да те насмеат =)

Абе ај за 200-300 евра извршители, туку на мене ми е важна возачката. Знае ли некој дали има шанси да ми дадат меѓународна без да плаќам казните ? :)

Абе ај за 200-300 евра извршители, туку на мене ми е важна возачката. Знае ли некој дали има шанси да ми дадат меѓународна без да плаќам казните ? :)

А зашто не идеш лично у АМСМ и да прашаш дали ќе ти дадат меѓународна без да платиш. Прашај чисто информативно, без да кажуваш дека имаш ти казни за плаќање и дека за тебе прашуваш.

Дали е можно да ми ја одземат возачката дозвола во АМСМ кога ке одам да поднесам за меѓународна дозвола, бидејки имам 4 неплатени казни од кои едната е за возење по дејство на алкохол ? Прашав по мејл во АМСМ дали ке има проблем за издавање кога имам неплатени казни и ми одговорија со следната порака:

Проблемот е кога ке одам да ми ја "погледнат" возачката да не ми ја одземат и да ми кажат додека не платам казните нема враќање назад.
поздрав
благодарам
АМСМ = авто мото СОЈУЗ на Македонија. Не е нити законодавна, нити извршна власт да ти ја земат возачката.

Ама затоа извршител можи да дојди да ти собери се од дома, а возачката уредно ќе ти биде побарана да ја однесиш во МВР да ти ја “почуваат“ одреден временски период. Ако не ја носиш, тек тогаш полицијата ќе дојде да си ја земи од дома.

--- надополнето ---

А шо ќе ти е меѓународна? Посекако таа не важи за возење низ Македонија, а и на граница на излегување ја бараат Македонската ако си ти возачот.

Инаку ќути си, свиркај си и оди во некоја едниница на АМСМ за да извадиш меѓународна. Ако те прашаат за казните, кажи дека си ги платил.

Ама затоа извршител можи да дојди да ти собери се од дома, а возачката уредно ќе ти биде побарана да ја однесиш во МВР да ти ја “почуваат“ одреден временски период. Ако не ја носиш, тек тогаш полицијата ќе дојде да си ја земи од дома.

--- надополнето ---

Ова за извршителот да не коментирам ај, ако ја земат возачката таа не вози возачот вози :nesum:.

Ова за извршителот да не коментирам ај, ако ја земат возачката таа не вози возачот вози :nesum:.

Џиш збори за казните неплатени. Парите мораат да ги извадат некако од тебе, ако не им платиш, ќе ти дојде извршител да ти собере по дома нешто, многу јасно. Плус еднаш на татко ми казна од 1200 не ја плати година дена и 10.000 му ја начукале.

Џиш збори за казните неплатени. Парите мораат да ги извадат некако од тебе, ако не им платиш, ќе ти дојде извршител да ти собере по дома нешто, многу јасно. Плус еднаш на татко ми казна од 1200 не ја плати година дена и 10.000 му ја начукале.
Добро сега на трансакциона сметка можат да ти земат пари, а за од дома да дојде некој да земе треба да докаже дека тоа нешто е мое и јас сум газда на него.

А и ММЕ алергичен сум на рекетари нелегални и легални така да не дошол денот да проба некој да ми земе нешто од џеб, затоа што не давам.

Добро сега на трансакциона сметка можат да ти земат пари, а за од дома да дојде некој да земе треба да докаже дека тоа нешто е мое и јас сум газда на него.

А и ММЕ алергичен сум на рекетари нелегални и легални така да не дошол денот да проба некој да ми земе нешто од џеб, затоа што не давам.

Многу јасно де.

Не мора.
Ако си ти сопственик на станот, кајшто е затекнат телевизорот, одма ти го земаат, ти после жали се на државата дека телевизорот е на Перо.

А Перо ќе си го бара телевизорот од тебе, не може да бара од државата да му го вратат, оти они не го зеле од него.

Значи, некаде сигурно пишува за ова, ако некој најде пишано законче, нека ти каже. :salut:

пред некој месец бев фатен како управувам моторно возило со 1.6 промили на алкохол во крвта .... бев сопрен од полицијата сабајле околу 6 часот и казната беше 350 евра јас ја платив после 2 саата (околу 8 кога се отвори банката:D) на уплатница околу 170 евра (пола казна ако се плати во рок помал од 7 дена) ... сигурен сум дека не бев пијан 1.6 и дека дрегеро покажа повеќе од колку шо сум испил ама не сакав да се расправам ... е сеа ми дојде покана за суд за прекшоци и знам дека следува забрана од 9 до 12 месеци за таа количина на алкохол .... сакам некој да ми објасне дали има начин некако да се избегне забраната или мора да има забрана?

Ако под забрана мислиш да ти ја одземат дозволата, одговорот е да, мора да ти ја одземат на одредено време, обавезно. Е сеа, со оглед на тоа дека се малце спори, може да се случи тек за година дена да ти ја одземат, ама во секој случај ќе ти ја одземат на одредено време, колку што ќе утврди судот. А ако те викнале, подобро оди, да си ја објасниш твојата страна на случката, па можно и помалце време да ти ја одземат (100 пати кажав одземат :icon_lol: )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom