- Член од
- 24 април 2010
- Мислења
- 1.252
- Поени од реакции
- 1.756
Можно ли е да имам некои последици, како на пример да пушти пријава, како за вистински прекршок, со забелешка дека сум одбил да потпишам или така нешто?
![]()
Ќе дознаеш за месец - два
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Можно ли е да имам некои последици, како на пример да пушти пријава, како за вистински прекршок, со забелешка дека сум одбил да потпишам или така нешто?
![]()
Една моја дешавка да ти кажам... 08/2013 кај градска болница преминав преку улица, свесно нормално, брзав до трафиката... тука џандари, ме легитимираа, ме проверија по радио врска... и викам се брзам, ме чекаат во болница да однесам вода, имам човек што е на преглед бла бла... и ми викаат добро дечко слободен си штом така, ме пуштија.. се вратив исто, по сред улица набрзинка.
Копилињата ми напишале казна.
10/2015 (значи после 2 години од дешавката) ми стига писмо од мвр/суд, да одам во станицата во лисиче на сослушување бла бла.. отидов таму си кажав како што е, ма јок.. нема правда. После месец дена ми стига писмо и решение да си платам 1500 денари казна, со образложение дека сум направил прекршок и притоа сум одбил да го потпишам записникот/казната, и сум одбил да ми пишат казнени поени.. мамичето мамино, го најдов џандарот што ја пишал пријавата- копилето во меѓувреме се пензионирало, и шо ќе му прајш...
Еве уште не сум платил, ама ќе треба да си платам.. да не ми скинат од трансакциска после со камата. Лопови, копилиња, парите во аптека да ги трошат.
A zosto lopovi koga kako prvo tie ne gi pikaat tie pari vdzep, i kako vtoro si naprail prekrsok i znaes deka toa e kaznivo, ne go izmislile tie prekrsokot, i kako treto za toj prekrsok ne sleduvat kazneni poeni, da ti pisale na lice mesto ke trebale da se raspravaat so tebe a vaka cista rabota.Една моја дешавка да ти кажам... 08/2013 кај градска болница преминав преку улица, свесно нормално, брзав до трафиката... тука џандари, ме легитимираа, ме проверија по радио врска... и викам се брзам, ме чекаат во болница да однесам вода, имам човек што е на преглед бла бла... и ми викаат добро дечко слободен си штом така, ме пуштија.. се вратив исто, по сред улица набрзинка.
10/2015 (значи после 2 години од дешавката) ми стига писмо од мвр/суд, да одам во станицата во лисиче на сослушување бла бла.. отидов таму си кажав како што е, ма јок.. нема правда. После месец дена ми стига писмо и решение да си платам 1500 денари казна, со образложение дека сум направил прекршок и притоа сум одбил да го потпишам записникот/казната, и сум одбил да ми пишат казнени поени.. мамичето мамино, го најдов џандарот што ја пишал пријавата- копилето во меѓувреме се пензионирало, и шо ќе му прајш...
Еве уште не сум платил, ама ќе треба да си платам.. да не ми скинат од трансакциска после со камата. Лопови, копилиња, парите во аптека да ги трошат.
На таа пара [emoji1]Една моја дешавка да ти кажам... 08/2013 кај градска болница преминав преку улица, свесно нормално, брзав до трафиката... тука џандари, ме легитимираа, ме проверија по радио врска... и викам се брзам, ме чекаат во болница да однесам вода, имам човек што е на преглед бла бла... и ми викаат добро дечко слободен си штом така, ме пуштија.. се вратив исто, по сред улица набрзинка.
Ти барем си направил прекршок. А јас ни крив, ни должен?[DOUBLEPOST=1460359203][/DOUBLEPOST]Една моја дешавка да ти кажам... 08/2013 кај градска болница преминав преку улица, свесно нормално, брзав до трафиката... тука џандари, ме легитимираа, ме проверија по радио врска... и викам се брзам, ме чекаат во болница да однесам вода, имам човек што е на преглед бла бла... и ми викаат добро дечко слободен си штом така, ме пуштија.. се вратив исто, по сред улица набрзинка.
Ти барем си направил прекршок. А јас ни крив, ни должен? Ниту пак казна, на која треба да се потпишам и да ми дадат копија нели, за да платам во рок од 8 дена.Една моја дешавка да ти кажам... 08/2013 кај градска болница преминав преку улица, свесно нормално, брзав до трафиката... тука џандари, ме легитимираа, ме проверија по радио врска... и викам се брзам, ме чекаат во болница да однесам вода, имам човек што е на преглед бла бла... и ми викаат добро дечко слободен си штом така, ме пуштија.. се вратив исто, по сред улица набрзинка.
A zosto lopovi koga kako prvo tie ne gi pikaat tie pari vdzep, i kako vtoro si naprail prekrsok i znaes deka toa e kaznivo, ne go izmislile tie prekrsokot, i kako treto za toj prekrsok ne sleduvat kazneni poeni, da ti pisale na lice mesto ke trebale da se raspravaat so tebe a vaka cista rabota.
На таа пара [emoji1]
Ајдеее немој молим те за прекршоци да ми кажуваш, какви прекршоци имам видено- моево е гола вода... Мислам, да сум направил некој прекршок ептен, да поминам на црвено со кола, или да летам 120 по партизанска- разбирам, слободно нека ме казнат... ама за ова, па и вака педерски да изреагираат ? Смешки.Па ајде сите ќе играме педерски од зад грб ако не.. пушти го сега, ама ќе ја пишеме... Како 4то, тоа не е дозволено отпосле да пишуваат казни, како што направија со мене, и воедно лажно да напишат службена белешка во која кажуваат дека сум одбил да потпишам записник, и сум одбил казени поени ? Така пишува во решението, може и да ти сликам ако сакаш Ебате професионалецот ако лажеш така, за тоа се лета од работа. Како 5то немаше да се расправаат со мене, копилињата воопшто немаше да ми пишат казна и да сакаа, (во моментите додека бев таму).. ќе си средев јас на лице место, а не сега после 2 ипол години да се замарам со тоа.
Сообраќајците ти се убедливо најголеми најуфилмани копилиња што работат во МВР..[DOUBLEPOST=1460371174][/DOUBLEPOST]
![]()
Abe decko ti sega mi iznapisa eden kup gluposti a ne pa tamu kojznae kolku ke im ja tupese glavata na policajcite, pak ke ti povtoram za dzabe ne moze da te kaznat si naprail prekrsok i si dobil kazna, prifati go toa, ako sakale da te pustat so opomena ke te pustele (mada so vakvo ponasanje nema sansi) a za to 120 na crveno da toa e potragicno no za toa ima kazna 500 evra a za ova tvoevo 15, a za toa sto go napraile policajcite ne se leta od rabota tuku toa so zakon e dozvoleno, isto ke ti bilo i da ti ja napisale na lice mesto ti pak nemase da potpises i da ja prifatis vinata so ogled na toa sto i den denska posle 2 god ne priznavas deka si bil vinoven, a za toa deka nemozele da ti pisat kazna i da sakale da bese tolku jak do sega ke ja ponistese kaznata, i prijatelski ti predlagam spusti se na zemja malce.
Дечко ти препорачувам да се спуштиш на земја.
Типов се палеше и на уште една тема со куршлусиве низ градов со полицијава и после испадна не живеел во Македонија ама знаел како треба, така да не губете нерви.Со ниту еден закон не му е дозволено на полицискиот службеник да лаже.
Со ниту еден закон не му е дозволено на полицискиот службеник да лаже.
Типов се палеше и на уште една тема со куршлусиве низ градов со полицијава и после испадна не живеел во Македонија ама знаел како треба, така да не губете нерви.
So samoto ponasanje i protivenje ovoj im kazal na policajcite deka ne go prifakja prekrsokot, taka da tie za da izbegavaat bezvrska muabeti mu pisele deka ne potpisuva koe pravo im e dadeno so zakon, ne znam kaj procita deka dozvoleno im bilo da lazat[DOUBLEPOST=1460402388][/DOUBLEPOST]
Во самиот опис на случката јас не гледам на ниту едно место однесување кое што не е коректно. Членот застанува да го легитимираат и проверат по радио врска, им објаснува дека прекршокот го направил затоа што брза во болница каде што го чека болен човек и они наводно го разбираат и му викаат дека е слободен. Во моментот кога му викаат дека е слободен они веќе НЕ СМЕАТ ни да помислат позади грб да му ја напишат казната која што според законот е заслужена. Тоа дека не ја прифаќа казната е кажано денес на форум и може он или било кој друг да не прифаќа Х казна, но тоа не значи дека истата не треба да му биде пишана.
Со самото тоа што Х личност решава да облече униформа и да ја извршува полициската работа треба да знае дека ќе се најде во различни ситуации во кои што ќе има работа со различни луѓе...па ако треба и ќе прави со денови како што викаш ти ‘‘без врска муабети‘‘. Должност на полицаецот е пред членот да ја напише казната и да му ја даде за он да ја потпише, а тоа дали он ќе потпише или нема да потпише не е работа на полицаецот и тој не треба ич да се замара со тоа. Негова задача е да ги спроведува законите, а не да претпоставува дали некој ќе сака да ја потпише казната за која што е виновен или не.
Ти рече дека им било дозволено да постапат на тој начин ( да му пишат казна позади грб откако претходно му кажале дека е слободен ), а јас ти викам дека тоа не им го дозволува ниту еден закон затоа што тое е лажење. Во оваа ситуација полициските службеници лажат во два наврати :
1. Кога на членот на форумов му викаат дека е слободен и не му пишуваат казна, а од кога си оди он му ја пишуваат.
2. Кога во пополнувањето на службената белешка пишуваат дека членот на форумов не сакал да ја потпише казната, а они уствари не му ни понудиле таква опција.
За овие две работи се одговара пред оној кој што му е претпоставен, но среќа за полицаецот е што е во пензија.
Пример : Исто вака може да те заебат и за некоја казна што е 400 евра да речеме и со самото тоа да ти ја ускратат можноста да платиш 50% од казната во рок од една недела. Во овој случај разликата меѓу тие 400 евра и тие 200 евра со 50% ‘‘попуст‘‘ е цела македонска плата и не би било фер и коректно некој НАМЕРНО да проба да те намести затоа што не сакал да прави ‘‘без врска муабети‘‘ иако тоа му е работа.