Како настанаа цунамите?

• Креатор на темата Креатор на темата ДаркхарТ
  • Време на започнување Време на започнување
Ti si ekspertot.

Debilna tema, BTW, duri i za 'Misterii'.
Јас не сум експерт ама барем се трудам да дадам објаснување за разлика од тебе кој единствена тема што ја посетува е ЧДА!
Ако не друго имам завршено градежно и нешто повеќе од тебе знам...

Леле значи од се ќе направите сеа conspiracy theories. Уште да се направи тема како настанале громовите и земјотресите и дека САД тоа го прави. Воопшто не знам темава зошто е во мистерии?

Доволно беше. Назад на темата, ако ви се дискутира по неа.

Леле значи од се ќе направите сеа conspiracy theories. Уште да се направи тема како настанале громовите и земјотресите и дека САД тоа го прави. Воопшто не знам темава зошто е во мистерии?
колку што прочитав во првите постови мислам дека дечкото постави прашање дали позади ова стојат американците и дали ова е настанато од експлозија..

Како може да не веруваш кога не кријат дека е од бомби...
Earthquakes, volcanic eruptions and other underwater explosions (detonations of nuclear devices at sea), landslides and other mass movements, bolide impacts, and other disturbances above or below water all have the potential to generate a tsunami.

А зошто баш таму???На кој толку паметен му текна баш таму да тестираат нуклерка??Има стотици вакви ненаселени места..Стварно треба да си нездрав тоа да го направиш..

А зошто баш таму???На кој толку паметен му текна баш таму да тестираат нуклерка??Има стотици вакви ненаселени места..Стварно треба да си нездрав тоа да го направиш..
Не реков дека е здрав тој што го направил тоа :)

Цунами...

Цунами настанува кога серија брановите на водата (наречена цунами бран воз) е предизвикана од поместување на голем волумен на тело на вода, како што е океанот. Првично од Јапонски јазик буквално се преведува како "пристаниште бран." Цунами се честа појава во Јапонија; околу 195 настани годишно се евидентираат. Поради огромното количество на вода и на енергија кои се вклучени, цунамито може да ги уништат крајбрежни региони. Бројот на жртвите може да биде голем бидејќи брановите се движам со многу поголема брзина отколку што луѓето можат да постигнат.

Земјотреси, вулкански ерупции и другите подводни експлозии (детонации на нуклеарни уреди за на море), лизгање на земјиштето и други масовни движења, сите тие имаат потенцијал да генерираат цунами.

Многу рано геолошки, географски, и океанографските текстови се однесуваат на цунами како "море сеизмички бранови."

Некои од метеоролошките услови, како што се длабоки депресии кои предизвикуваат тропски циклони, може да генерира бура бран, наречена meteotsunami, што може да се подигне приливи на неколку метри над нормалното ниво. Поместување доаѓа од низок атмосферски притисок, во рамките на центарот на депресија.
tsunami_wave_coming_now_too_late.jpg

Поздрав.

епа вака според мене постои една теорија за цунамите ,цунамите уствари не се нишо друго туку резултат на човековата неразумност , т.е како што знаеме на отворените океани се вршат многу експерименти , но исто така не знам колку знаете ама на многу места од океанте всушност има складишта на радиоактивен материјал и слични хемиски супстанци кои и со мали земјотреси(потреси) и слично можат да се активираат и да предизвикаат последици т.е резулат на тоа се цунамите

Sosema prirodno

Cunamite se sozdavaat pri nekoja golema vibracija vo vo moreto ili okeanite.Najcesto se slucuvaat pri zemjotres pod morskoto dno taka sto 2 tektonski ploci se sudiraat megu sebe i sozdavaat golem pritisok na dnoto taka sto se sozdava bran vo zavisnost od jacinata i mesto na zemjotresot.No denes se pocesto cunamite gi sozdavaat lugeto so testiranjeto na nivnite oruzja.:nesum:

Еве едно добро видео како настанува цунами..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom