3500 за душа

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Иако не подржувам како тргнала работа најдобро да измислат крематориуми како на „запад“. Па колку и да кошта сигурно ќе е поевтино од овие гробни места, па имотни , па вака „за душа“... еднаш плаќаш, гориш и мирна душа од давачки за лепе очи на вака просветлени „европски“ администрации... :(

Сам си одговараш на прашањето.
Зошто еднаш да ти наплатат кога можат годишно по одредена сума плус на крајот да те закрпат уште 2000 евра ? :нинџ:

Од кај цел живот некој живеел во немаштија и на крај во масовна гробница да му ги исфрлат коските. Колку христијански, секоја чест. Ми се здоповраќа од ова што го прочитав за имотен лист за гроб и оставинска постапка. Од каде еден погреб ако немаш гробно место 1500 евра чини, па и имотен лист ти бара. И на мртви луѓе администрација пара прави.
Легализација на гробни места ? Ццц овие за што годе ке земаат арач ! Малку што не ги оставаат лугето на раат да живеат , сега нема да можат раат ни да си умрат :( .

Ова е дното дефинитивно. Знам се плаќа по некој 200-300 денари годишно за одржување , што ајде да кажеме логично до некаде , али ова? Местење коски поради неплаќање давачки?

Нема смајли опција на форумот што може да ми ја долови фацата. Штета што нема медиум што може да раструби за тоа , само владините перат мозоци со покачување на минималната плата за 250 денари и сцени со издувни гасови од автомобили како демек криви за загадувањето , а железара испушта вагинален сок од девици.

Ни треба ваков човек дефинитивно ...

Ова е дното дефинитивно. Знам се плаќа по некој 200-300 денари годишно за одржување , што ајде да кажеме логично до некаде , али ова? Местење коски поради неплаќање давачки?

Нема смајли опција на форумот што може да ми ја долови фацата. Штета што нема медиум што може да раструби за тоа , само владините перат мозоци со покачување на минималната плата за 250 денари и сцени со издувни гасови од автомобили како демек криви за загадувањето , а железара испушта вагинален сок од девици.

Ни треба ваков човек дефинитивно ...

Па го имаш во некаква верзија на власт. Исти алатки користат.

Ваков ни треба нас, доста ни е од апаши:

Најсиромашниот претседател во светот
Претседателот на Уругвај, Хозе Мухика, кој важи за најскромен претседател во светот, од својата плата која изнесува 12,500 долари, за себе задржува само 1,250 долари.
gmuhika.jpg

Мухика поголемиот дел од совјата плата го дава во добротворни цели и тоа му го донесе прекарот “најсиромашен претседател во светот“.

Овој 77-годишен атеист за себе задржува само 1,250 долари додека остатокот од парите го префрла на сметките на организациите што им помагаат на малите претпријатија и на невладини организации што работат на изградба на станбени објекти за сиромашните.

“Задоволен сум со овој износ оти во Уругвај многу луѓе живеат со многу малку“, рекол Мухика кој и својата сопруга ја замолил да го стори истото.

Мухика живее на фарма во Монтевидео, а негов најголем удар на државниот буџет било купувањето на “буба“ во вредност од 1,945 долари.

Мухика ја користи претседателската палата само за состаноци и средби со државници, но во текот на зимските денови таму престојуваат бездомници.

Тој се истакнува и по ефикансата борба против корупцијата. Уругвај има најмала стапка на корупција во Јужна Америка. Мухика може да се пофали и дека неговата земја е трета по развиеност на континетот и една од ретките држави кои успеале да избегнат рецесија и да задржат позитивна стапка на растот.

Мухика не единствен претседател кој ја донирал својата плата во добротворни цели, тоа го правеле и Џон Фицџералд Кенеди и Херберт Хувер.
-------------------------

Туку и 200/300 за одржување им се многу оти гробовите никој не ги одржува, туку ние самите. Колку пати се случило и гробна плоча да искршат и се лом да направат па никому ништо. Оти они не ги одржуваат е прашањето и што подразбираат под поимот оддржување на гроб ме интересира.

Пак се добри.. Добро е што уште им нема текнато за сите закопани во гробот пододелно да се плаќа..

Е Анчо,за продавање незнам...ние имаме еден гроб за продавање и ни рекоа неможеме приватно да го продадеме,мораме на АД.Бутел да го понудиме.
Е сега со имотен лист,наводно можело да се продаде....значи само со платени тие 3500 ден.(имотен лист)
Мене нешто друго ме буни,и ми дава за право да кажам дека се прават како да дојдат до пари...имено татко ми имаше два гроба,едниот е на баба ми и другиот тамо кај што се закопани мојте сега,кој сега е на мое има...а за тој на баба ми треба на нотар да се преведе,нешто како оставинска да правам:mad: а и незнам дали може,два гроба на едно име и дали може едниот гроб да се води на сега починат човек:sneaky:
Да се умешам, ..... прво тие 3500 се од времен карактер, ....... ќе прашам па ќе кажам колкав рок на траење има тој имотен лист
А за 2 или 3 гроба на исто име, ...... ДА, нема некаква забрана за тоа. Ова го знам од причина што ние имаме 2 гроба на исто име, ............ или 3 беа, .... не е битно тоа

И ова не е некоја новина, ....... барем 2-3 години постои, .... барем ние тогаш го направивме тоа.
Од кај цел живот некој живеел во немаштија и на крај во масовна гробница да му ги исфрлат коските. Колку христијански, секоја чест. Ми се здоповраќа од ова што го прочитав за имотен лист за гроб и оставинска постапка. Од каде еден погреб ако немаш гробно место 1500 евра чини, па и имотен лист ти бара. И на мртви луѓе администрација пара прави.
Само парите играат, се' друго е небитно. Не дека ги бранам идиотите, нив нека ги ставаат во масовна, ама така било одсекогаш. Во овој случај за Бутел се работи (Скопје, нели) од секогаш било ФИРМА (и у време на комунизмот). А во сопственоста на таа фирма е и земјиштето кое го издава. Обрати внимание на “издава“. То ти е нешто ко ............... закуп на 10, 25, 50 год, и после тоа си се враќа во сопственост на фирмата. ДА, се плаѓаат тие 2000 евра, ама тие се само за да го имаш правото да “стопанисуваш“ со него. Е сега, со оваа глупост ко божем се олесни “стопанисувањето“ во рамките на фамилијата. А воедно направија да ако не си ги подмириш долговите на време, да можат одма да го дадат на нов “газда“. А воедно, противзаконито е да закопаш човек на сопствена нива:facepalm:, еве на пример човек нема пари и сл, ама си има нивче.
Некој ги спомна и селските гробишта. Е тука е веќе поинаква работата, земјиштето сеуште не е не име на фирма. Затоа и таму е поедноставно и поефтино.
Имав уште нешто на ум, ама заборавив :unsure: ако ми текне, ќе се појавам пак

Туку и 200/300 за одржување им се многу оти гробовите никој не ги одржува, туку ние самите. Колку пати се случило и гробна плоча да искршат и се лом да направат па никому ништо. Оти они не ги одржуваат е прашањето и што подразбираат под поимот оддржување на гроб ме интересира.

Директно за гробовите мислам дека и не се задолжени незнам сигурно , али за околината дефинитивно си ја гледаат работата , барем во Струмица е така. Овие последните 2 месеци одам скоро секој ден , и се дешава од луѓето што чистаат гробови да натрупат еден куп ѓубришта во и околу контејнерите , другиот ден кога ќе дојдеш чисто е нема ништо. Плус уредено е има и многу канти , а и чешми имаш на секои 100 метри. Генерално добро е , е сега има и исклучоци кај некои гробови што се многу горе во планината.

Директно за гробовите мислам дека и не се задолжени незнам сигурно , али за околината дефинитивно си ја гледаат работата , барем во Струмица е така. Овие последните 2 месеци одам скоро секој ден , и се дешава од луѓето што чистаат гробови да натрупат еден куп ѓубришта во и околу контејнерите , другиот ден кога ќе дојдеш чисто е нема ништо. Плус уредено е има и многу канти , а и чешми имаш на секои 100 метри. Генерално добро е , е сега има и исклучоци кај некои гробови што се многу горе во планината.
Во Велес гробовите ќе паднат во Вардар при лизгање на земјиштето. На врв на град се на двете страни од Вардар. Оддржување само од блиски на починати, ромите минат со стока низ гробови каде поминале плоча скршена, ограда, тоа јадење да остави човек и цвеќе се е лом. Трева еден куп. Немам збор за што земаат пари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom