West Coast vs East Coast

• Креатор на темата Креатор на темата El 'Borracho
  • Време на започнување Време на започнување

West Coast vs East Coast

• Вкупно гласачи
    113

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Локација
Прилеп
Епа вака.....
Знаеме дека рап музиката има повеќе правци, стилови кои меѓу себе се разликуваат. Поради таквиот богат избор на различен звук и стил, рап музиката прераснува од локално на глобално ниво. Денес на секаде низ светот се слуша рап музиката како музика на новата генерација, а покрај рап музиката се распространува и хип-хоп културата. А сега малку историја за почетокот на хип-хопот. Значи во 1973 година во South Bronx, NY, некаде во некое мало, јамајканецот Kool DJ Herc ги поврзувал своите звучници со кабли ова она :icon_bigg и од својот стан ги вадел во малското игралиште каде пуштал музика за да ги забавува своите пријатели, соседи, односно целото маало. Некои на музиката почнуваат да играат ( од таму почнуваат корените на Brakedance ), некои почнуваат да римуваат интересни зборови за да ја забавуваат групата луѓе ( така започнува и рапувањето и првите МС односно рапери ). После неколку години ова движење се распространува и на западниот брег во Compton, South Central i Long Beach. Таму почетоците се поврзани со Ice T i Schooly D, едни од најважните рапери кои се заслужни за правецот во рап музиката наречен "Gangsta Rap". Односите меѓу двете страни се заострува со изјавата на Ice T во која вели дека музиката од Источниот брег се слуша само во Њујорк, додека западниот брег ја "тресе" цела Америка.
Сега преминуваме на главното....
Во 1990 веќе односите се заострени така што и двете страни почнуваат да прават песни во кои го навредуваат ривалскиот брег. До кулминација доаѓа со "бифот" меѓу Notorious BIG i 2pac кој прераснува како најголема драма во хип-хоп историјата. Ривалството завршува со смрта на двајцата најдобри МС ( 2pac 1996г, Bigge 1997г. ). И ден денес постои разлика меѓу источниот и западниот брег, но повеќе не постои ривалство. Моето прашање за вас е, кој стил од рап музиката ви е подобар. Дали стилот на Западниот брег или онај на Источниот. Замолувам да се изнесуваат и аргументи со кои ќе ја браните страната која ќе ја застапувате.

И за крај, неколку познати i позначајни МС од западниот и источниот брег:

West Coast:
Ice T
NWA( Eazy-E, MC Ren, Ice Cube, Dr Dre )
2pac
213 ( Snoop Dogg, Warren G, Nate Dogg )
B-Real
Dub-C
Mack 10
Tha Game

East Coast:
KRS-One
Wu-tang Clan ( RZA, GZA, Method Man, ODB, Masta Killa, Reakwon, Ghostface Killah, U-God, Inspectah Deck )
Redman
Notorious BIG
Nas
Big Pun
Fat Joe
Gangstarr

и еден куп други и од двете страни. Не замерувајте ако некој пропуштив, али навистина се многу

Еве ги песните кои го разгориа ривалството меѓу 2pac и Bigge, а воедно и меѓу двете страни

West Coast

East Coast

Респект за двете страни, секој си има свои квалитети и посебен стил, али јас одраснав со West Coast [ Pac n Dre ], тоа ми е во крвта. West Coast 4 Life

East Coast! од West Coast само B-Real :wink:

btw сите ставивте на анкетата West Coast, дека го видовте Пак таму а? -.-

Сепак хип хопот настанал во Њујорк.

Common е од Чикаго , ама многу работи објаснува со песмава. Како и од кого е искомерцијализиран хип хопот.

да ви кажам право... не би можел да се одлучам... сериозно...ке подразмислам... кога ке помислам на east coast ми иде слика од ладни улици со високи згради... расфрлани весници и дете кое иде и на тешкиот начин го учи животот.. некако ми е пооддалечен... коа ке дојде слика за west одма ми иде онака плажа сонце рокнало расоблечени рапери и ЖУРКА... некако поинакви ми се стиловите... зборам за олд-скул рапот кој своевремено бил на ВРВОТ ! ! ! максимален респект за common sense.... тоа е тоа... ТОА Е ХИП ХОП-от... тоа е срцевината.... еднаш еден многу мил батко ми рече(коа ми даваше траки од common) албумов да го чуваш и на НИКОЈ да не го даваш.... слушај си го и знај си за тебе... знаеш...демек ке се комерцијализира... од друга страна тука се увек разиграните на западот.. шо знам...може еден ден коа ке пораснам ке се одлучам...

Би се одлучил за West Coast...ради Снуп и Дре:) а East може БИГ

Сепак хип хопот настанал во Њујорк.

Common е од Чикаго , ама многу работи објаснува со песмава. Како и од кого е искомерцијализиран хип хопот.

Оваа песна е дис против западниот брег..... не се сложувам со Common затоа што братот ако толку го сакаше хип-хопот немаше да биде комерцијално копиле. Тој уствари кажува како го сакал хип-хопот и како тој бил перфектен, но од кога се појавил Западниот брег се искомерцијализирал.... не е точно. Повеќето рапери од источниот брег се префрлија на тоа што е сега во мода т.е. љубовен хип-хоп. Поточно песнава е против Westside Connection а еве го и нивниот одговор

East Coast! од West Coast само B-Real :wink:

btw сите ставивте на анкетата West Coast, дека го видовте Пак таму а? -.-

Искрено брат овај твој пост ептен ме изнервира . . . значи секогаш кога се спомнува West Coast . . . секогаш еееее DRE, 2PAC . . . гледај бе пошироко, не се тие единствените што придонесле за западот бе, да омилени ми се, али јас брат ги слушам сите . . . тие под нивна "сенка" што се имаат огромно влијание на западниот брег, ама вакви ко тебе неможат тоа да го воочат и само пак и дре ги знаат . . . јас не гласав за West Coast само поради дре и пак, јас гласав за west поради сите west coast рапери

East Coast. Wu-tang Clan, KRS ONE, Nas, Redman...не сум многу упатен во америчкиот рап (ист/вест коуст) ама сепак би се одлучил за Ист Коуст поради овие што ги набројав.

Искрено брат овај твој пост ептен ме изнервира . . . значи секогаш кога се спомнува West Coast . . . секогаш еееее DRE, 2PAC . . . гледај бе пошироко, не се тие единствените што придонесле за западот бе, да омилени ми се, али јас брат ги слушам сите . . . тие под нивна "сенка" што се имаат огромно влијание на западниот брег, ама вакви ко тебе неможат тоа да го воочат и само пак и дре ги знаат . . . јас не гласав за West Coast само поради дре и пак, јас гласав за west поради сите west coast рапери
Не ме разбра... мислев за некои, кои појма си немаат од рап и ќе стаат у анкетата West Coast дека го виделе Пак таму... (не дека ја нешо се разбирам у рап, ама ај...)

него ко што рекоа погоре.. коа ќе каже некој West Coast ми доаѓа слика, сончево време, коли, си седи со пичките... и тука според мене би дошло онака да пишуваат песни, за колку пари имале, на што дрога биле, колку пички е*еле... -.- (не го сваќај буквално ова..)

коа ќе слушнам Еаst Coast, е нешо друго. Ми доаѓа слика, темни ладни улици, ѓета.. нешо као NY style XDD..

и ова не го сваќај буквално.. мое мислење.

иначе, ги слушам East Coast, ради KRS One, Wu, GangStarr, од West Coast, само B-Real (дека е од Cypress Hill, не за друго)

:wink:

....... ок. Ајде да ја пораздлабочам темава. Значи да направиме споредба во стиловите меѓу двата брега. На одредено време ќе ставам видеа кои се од иста година, но се од спротивните брегови така да да се воочи разликата меѓу двата стила, а воедно и оние кои досега не се одлучиле да имаат прилика да слушнат кој правец им е подобар. Ќе започнам со "old school"-от на двете страни...

West Coast

East Coast

East Coast......највише заради WU Tang Clan

East coast ми е пореален , поблизок до мене.
Ради Notorious B.I.G. највеќе.

незнам што филмови си правите. слушајте добар рап. да бирам помеѓу KRS, WU, PUN, NAS, GANGSTAR и B-REAL, NWA, и ICE T нема шанси. сите се легенди, така да тие граници се во главите на некои луѓе а не во вистинскиот хип-хоп:smir:

незнам што филмови си правите. слушајте добар рап. да бирам помеѓу KRS, WU, PUN, NAS, GANGSTAR и B-REAL, NWA, и ICE T нема шанси. сите се легенди, така да тие граници се во главите на некои луѓе а не во вистинскиот хип-хоп:smir:

Naprotiv. Ovaa tema e za vistinski i dobar hip-hop. Site MC-nja se legendi i site ostavile dlabok pe4at vo hip-hop kulturata. Tvoe e samo da kazaesh koj pravec povejke "te prima", a ne koj e podobar zashto site se najdobri ( od ovie gore navedeni )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom