Invest in Macedonia

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
Канаѓаниве се малку подалеку,па сеуште не разбрале што значи да се “инвестира“ во Македонија,макар и во преработка на ѓубре.:smir:

Се е тоа „наивна“ игра пред народот.Нека кажат реално како ја влечат фирмава од шапка,после сменувањето на Каргов од управен одбор на ЈП Комунална Хигиена,каде незаконски ја извршуваше втората позиција со втора плата:smir:Колку матни игри има во комбинација,колку долго се подготвува просто на човек коса да му се крене.Ништо не е случајно,кај нас ама баш ништо.А колку добро звучи,Македонија од отпад произведува енергија,да беше така едноставно.

Се е тоа „наивна“ игра пред народот.Нека кажат реално како ја влечат фирмава од шапка,после сменувањето на Каргов од управен одбор на ЈП Комунална Хигиена,каде незаконски ја извршуваше втората позиција со втора плата:smir:Колку матни игри има во комбинација,колку долго се подготвува просто на човек коса да му се крене.Ништо не е случајно,кај нас ама баш ништо.А колку добро звучи,Македонија од отпад произведува енергија,да беше така едноставно.

Едноставно е,а со еден мој поранешен проект за Пелагонискиот крај и многу ефтино,практично чини само 2 милиони евра,а не 200 како што се пофали Грујо,и парите се враќаат во првите 6 месеци од неговата реализација.Само не го обелоденувам вака јавно оти некој дебело ќе ќари и од него,време е и јас да заработам нешто од ова економијава,нели?:smir:

Едноставно е,а со еден мој поранешен проект за Пелагонискиот крај и многу ефтино,практично чини само 2 милиони евра,а не 200 како што се пофали Грујо,и парите се враќаат во првите 6 месеци од неговата реализација.Само не го обелоденувам вака јавно оти некој дебело ќе ќари и од него,време е и јас да заработам нешто од ова економијава,нели?:smir:

тебе , а и некои други овде , кои само ќе ги погледнам...значајно.. :) не ве ИГРААТ, не му треба никому во Македонија ПРОЕКТ.... требаат само ПОТЕМКИНОВИ СЕЛА...со селски, најпримитивни перачници на пари...онакви со пирајка, без сапун, а камо ли скапи детерџенти:)

тебе , а и некои други овде , кои само ќе ги погледнам...значајно.. :) не ве ИГРААТ, не му треба никому во Македонија ПРОЕКТ.... требаат само ПОТЕМКИНОВИ СЕЛА...со селски, најпримитивни перачници на пари...онакви со пирајка, без сапун, а камо ли скапи детерџенти:)

Тогаш,ништо од бизнисот!Како што вели една стара реклама од владата на Република Македонија.:toe:

konkreten de ne go zezaj abc ,moze on e tokmu toj koj ke prosperira vo drzavava od ovoj biznis.
ja mislam deka gi ima site predispozicii za toa .ima proekt ,ima isproektirana finansiska vrednost na proektot ,i kako treto i najbitno on vika deka e od nivnite (ja dodusa ne mu veruvam)e sega samo malku mu fali ,uste da napravi finansiska proekcija za provizijata,i normalno da ima isplanirano koj e najpodoben za da ja lapne provizijata i gotovo uspehot e tuka.
zatoa ako mozes pomogni na covekot da ja izbutka rabotata do kraj,i sto bi rekol dzole nas golem maz treba da MISLIME POZITIVNO i uspehot ke si dojde

konkreten de ne go zezaj abc ,moze on e tokmu toj koj ke prosperira vo drzavava od ovoj biznis.
ja mislam deka gi ima site predispozicii za toa .ima proekt ,ima isproektirana finansiska vrednost na proektot ,i kako treto i najbitno on vika deka e od nivnite (ja dodusa ne mu veruvam)e sega samo malku mu fali ,uste da napravi finansiska proekcija za provizijata,i normalno da ima isplanirano koj e najpodoben za da ja lapne provizijata i gotovo uspehot e tuka.
zatoa ako mozes pomogni na covekot da ja izbutka rabotata do kraj,i sto bi rekol dzole nas golem maz treba da MISLIME POZITIVNO i uspehot ke si dojde

Aбе ОSA без разлика дали сум “ваш или наш“,во оваа држава најмалку просперираат инветивните и слободоумни луѓе,би рекол космополити,или луѓе кој имаат животна девиза никому зло да не прават,независно од политичката определба.
Инаку на полето од енергетската стабилност за Македонија,работам веќе 20тина години,од мал што се вели.Меѓудругото работејќи на тоа поле направив едно “проектче“ кое ќе чини 2-3 милиони евра и ќе го користи ѓубрето како примарна суровина за производство на топлотна енергија ама може да се реализира само во Пелагониско-Преспанскиот регион или евентуално Охридско-Струшкото крајбрежје,зошто за другите делови во државата моментално е неисплативо.Го слушам пред некој ден премиерот кој најавува инвестиција од 200 милиони баш во тој дел на еколошко-енергетски инвестиции и затоа си спомнав на мојата одамнешна замисла која чини 100 пати поефтино и која ќе биде 100 пати поисплатива за општините од овој крај,оти мака мачат со ѓубрето и отпадот,а можат да си го реализираат “проектчево“ само доколку платат на АВС за негова имплементација и спроведување.Во последно време ни една идеја не ја давам бесплатно,а понајмалку на главучите од моите партиски истомисленици,особено откако се дрзнаа (некои од нив) да се испофалат дека ќе граделе нуклеарна електрана во Мариово,проект кој сакав да им го подарам на Македонците како спас за енергетската иднина,а заслугите и процентите да си ги припишат на своите лични приватни конта.Затоа сега “секој збор-еден алтан“,па тие нека му ја мислат,без разлика која партија “симулира“ власт во Македонија.:smir:

губиш дете еден БИТЕН ЕЛЕМЕНТ од целата заебанција....ПРОВИЗИЈА од 200 милиона , не е исто што и провизија од двата милиона на ABC.. ...башка никој од преродбенициве не би сакал да се дупи со некој локален...па после афери по село да се слушаат...:)
Да не збориме што таков проект , ако е навистина проект, не се праи со 2 милиона.....со 50 може би , ама само во асална домаќинска држава....па и сите овде фокусирано да мислиме по 2 саата на ден позитивно за ABC и да му праќиме позитивна енергија .. :vozbud:

губиш дете еден БИТЕН ЕЛЕМЕНТ од целата заебанција....ПРОВИЗИЈА од 200 милиона , не е исто што и провизија од двата милиона на ABC.. ...башка никој од преродбенициве не би сакал да се дупи со некој локален...па после афери по село да се слушаат...:)
Да не збориме што таков проект , ако е навистина проект, не се праи со 2 милиона.....со 50 може би , ама само во асална домаќинска држава....па и сите овде фокусирано да мислиме по 2 саата на ден позитивно за ABC и да му праќиме позитивна енергија .. :vozbud:

Види пријателе,ако за еден ваков проект имаш готова и оперативна инфраструктура која чини најмалку 80% од самиот проект,значи нема да ти требаат 50 милиони евра,туку се доволни и само 2 милиони евра.А за провизијата си комплет во право,и затоа некои проекти колку и да се добри,ефтини и корисни,сепак не успеваат да се остварат,како овој кој наместо 200 милиони,ќе чини само 2-3 милиони.:toe:

Владата бара уште девет економски промотори за светот во најновиот денешен оглас во Дневник.
Ајде дечки аплицирајте,ќе одиме да се пијанчиме по белиот свет,заеби и инвестиции и влади и социјалци:vozbud:

А во меѓувреме остварен е и 40-сеттиот ПРОЕКТ(од 100)-Интернет и во јавните тоалети.:vozbud:

А како оди проектот за развеселување и душевно оздравување преку воведување нет по лудниците (Бардовци-Демир Хисар)....еве деданое е онлајн често...

А како оди проектот за развеселување и душевно оздравување преку воведување нет по лудниците (Бардовци-Демир Хисар)....еве деданое е онлајн често...

Завршен е одамна,сите рехабилитациони центри се “умрежени“ преку wi-fi технологијата и концесиите што ги спроведуваат оние кој ги закупија.:smir:

Invest in Macedonia, како сакаат да инвестираат странските компании во Македонија кога домашните инвеститори никаде ги нема. Целата економска политика е без логика како и народот.

Failed! Замачкај му на народот очите со по некоја реклама како што беше пред изборите и после лапаш колку сакаш..

Исчезнаа 50 млн. евра странски инвестиции

Нивото на странски инвестиции во земјава се стопи од 116,5 на 67,5 млн. евра, објави централната банка

Соња Маџовска

Драматично исчезнаа речиси 50 милиони евра странски инвестиции. Нивото на странски директни инвестиции во земјава за само еден месец се стопи од 116,5 милиони евра во јуни, на 67,5 милиони евра, заклучно со јули. Овој податок се должи на минусот од рекордни 48,7 милиони евра, стои на веб-страницата на Народна банка на Македонија.

Ова значи дека не само што нема нови вложувања туку само растат невратените побарувања и кредитите на странските компании што работат во земјава. Во јуни не влегла ниту една нова инвестиција ниту, пак, инвеститорите во земјава решиле да ја реинвестираат добивката или, пак, да го зголемат капиталот. Во јули драстично се зголемиле и должничко-доверителските односи преку меѓусебни позајмувања со нивните мајки-фирми. Според податоците од централната банка објавени вчера, во јули на свеж акционерски капитал и реинвестирана добивка отпаѓаат 6,8 милиони евра, но побарувањата на фирмите се зголемиле за 64,1 милион евра, а обврските за 8,7 милиони евра.

Во седумте месеци од годинава во земјава влегол нов странски капитал во висина од 80 милиони евра, но поради растот на побарувањата што се искачија на 92 милиона евра и обврските на странските компании кон нивните мајки-фирми од 79,5 милиони евра, нивото на вкупните странски инвестиции заклучно со јули изнесува само 67,5 милиони евра.

Овие бројки покажуваат дека 2010 година, дефинитивно, ќе биде најлоша година според влез на странски инвестиции. Во споредба со лани кога во првите седум месеци имаше влез од 112 милиони евра странски инвестиции, годинава за истиот период нивото е пониско за 45 милиони евра.

Минатата година ја завршивме со вкупно 181 милион евра, СДИ, но како што тргнало годинава, нема шанси да се стигне и оваа бројка. Никој веќе не верува во тоа дека инвестициите кај и да е, ќе дојдат и дека од праќањето промотори по светот има некакво фајде. Кај нас, всушност, наместо странските инвестиции, се множат само промоторите и промоциите на компаниите што само покажуваат интерес, но нема конкретна реализација.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=26F52B4BC8C7354383EE51CB048AEBF7

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom