Toлпа извонредни жени и само грст употребливи мажи...

• Креатор на темата Креатор на темата Kallista
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Локација
Скопје.
Често жените доаѓаат до овој заклучок. Не би требало барем не според мене. Да не дојде до забуна зборам за поголемиот дел, чест на исклучоци:smir:
Во последните неколку години судовите кои жените ги донесуваат за мажите се загрижувачко негативни. Основната идеја се состои во тоа дека мажите денес се во лоша "состојба". Мажите се сметаат за помалку извонредни, помалку посакувани и помалку интересни од жените. Верувам дека за многу од овие критички судови постојат реални причини, но исто така верувам дека предрасудите за мажите се чиста женска самоодбрана, како што машкиот шовинизам е пред се одбранбен систем.

Пред се, мажите лично за себе не веруваат дека толку многу се заостанати, здодевни и закржлавени како што многу жени мислат. Дури и да е тоа вистина ( а што се однесува до мене не е ), да се соочиме со тоа убедување, што значи дека на мажите автоматски им ја укинуваме можноста нешто самоиницијативно да направат - што и да е - ново и позитивно.
Поголемиот дел од мажите се задоволни од себе, а освен тоа воопшто не се жалат на жените. Бидејќи им се допаѓаат измените што ги забележуваат кај нив - ако порано требало жената да ќути и да слуша, сега мажите сакаат да имаат муабет со својата партнерка, да можат взаемно да се разбираат и договараат. Додека многу од жените немилосрдно се жалат на големиот недостиг од мажи, напротив мажите токму заради тоа се чувствуваат извонредно бидејќи се "на цена".
Преголемата критичност презирот кон мажите не води никаде, а секако не водат до мажите. Поголемиот дел од мажите е прекрасен во некои работи, а полн со маани во други работи ( што е сосема нормално ). Исто така честа појава која сум ја заприметила е тоа дека подолемиот дел од жените ( пак ќе кажам секогаш има исклучоци ) го гледа најдоброто кај пријателката, а најлошото кај мажите, што значи постојат двојни стандарди. Жената може да премине преку мааните на своите пријателки, но истите такви несовршености па дури и многу помали, стануваат со тек на време недопусливи и неприфатливи кога ќе се забележат кај маж.

Значи зависи од кој аспект гледаме на работите. Повеќето од жените тврдат дека мажите имаат потесен круг на интереси, додека мажите го имаат истото мислење за повеќето жени - дека не се воопшто заинтересирани за теми кои нив најчесто ги интересираат. Жените кои креваат раце од негативните преубедувања обично имаат поинтересни и поисполнети односи со мажите.

Ако сакате да го разберете спротивниот пол, барајте го она најдоброто, а ако го очекувате најлошото големи се можностите тоа и да го добиете. Со лице од спротивниот пол треба да се разговара со иста заинтересираност и опуштеност како што тоа се прави со пријателите. Одмерувањето или категоризацијата не им дозволува на луѓето да го откријат новото, зачудувачкото и интересното за нив. Ако некому пријдеме со ставот "ајде покажи се", самите запаѓаме во неволја.
Луѓето кои се ставени на тест, независно дали се мажи или жени често кога треба, не ги покажуваат своите најдобри страни. Тие се повкочанети, здодевни или неприродни. Затоа спонатноста е убава работа, затоа што со погоре наведените однесувања само ќе се одбие личноста од спротивниот пол.
Начинот на кој жената се однесува кон мажот, често влијае и врз впечатокот кој тој ќе и го остави.
Ако ги зауздаме малку нашиот цинизам и песимизам, обесхрабрувачкиот термин " недостиг на мажи или жени " може да ни се види како претерување :smir:

Ме интересира, од каде оваков впечаток имаш(можеби и многу жени низ светов) за мажите???

Пред се, мажите лично за себе не веруваат дека толку многу се заостанати, здодевни и закржлавени како што многу жени мислат. Дури и да е тоа вистина ( а што се однесува до мене не е ), да се соочиме со тоа убедување, што значи дека на мажите автоматски им ја укинуваме можноста нешто самоиницијативно да направат - што и да е - ново и позитивно.
Не сум заостанат, здодевен и закржлавен ама сум заебан в крај, шампион сум во таа особина :).

темава е отворена од страна на жена така да ... не ја сметам за веродостојна... :baeh:

Оф колку ми оди да се испукам на секоја мажи-жени тема која не се однесува на количина излачен тестостерон и доење бебиња. Нормално дека сите мажи и жени, кој што милува, ќе бидат здодевни, заостанати и закржлавени за оној кој ги зема мажите и жените од сериите и остала пропаганда и нивниот живот како модел за тоа каков треба да биде животот и совршениот партнер. Бркаме духови, во небо си ги поставуваме критериумите, па испаѓа дека луѓево се здодевни...па здодевни се. :toe:
Патем, што е со „употребливоста“? Забегувате малку со феминизмот. :)

vo prviot post mnogu ubavo i precizno e opisan mentalitetot na makedonkite(vo najgolem del,normalno deka ima isklucoci).dodeka sekade na drugo mesto zenite se trudat da bidat vo cekor vremeto i vo cekor so mazite,i najcesto prezemaat inicijativa,ovde za zal zenite samo cekaat i se cudat zasto rabotite ne im se odvivaat kako sto oni samite mislat deka treba da se odvivaat i toa bez ni najmalku i samite da se potrudat za istoto,i normalno e deka problemot ke go baraat vo nekoj drug(vo slucajov vo mazite),pa najlesno e da se obvini nekoj drug.mene najveke me zacuduva faktot deka nejcesto zenite ovde se znaat sto treba da poseduva,da ima,i da pravi mazot,a nikako ne znaat sto treba da poseduva ,da ima i da pravi zenata(barem ne realno gledano od perspektiva na momentot vo koj site pripagame).

темава е отворена од страна на жена така да ... не ја сметам за веродостојна... :baeh:
Па не ја сметаш затоа што не си ја прочитал цела :helou:

Оф колку ми оди да се испукам на секоја мажи-жени тема која не се однесува на количина излачен тестостерон и доење бебиња. Нормално дека сите мажи и жени, кој што милува, ќе бидат здодевни, заостанати и закржлавени за оној кој ги зема мажите и жените од сериите и остала пропаганда и нивниот живот како модел за тоа каков треба да биде животот и совршениот партнер. Бркаме духови, во небо си ги поставуваме критериумите, па испаѓа дека луѓево се здодевни...па здодевни се. :toe:
Патем, што е со „употребливоста“? Забегувате малку со феминизмот. :)

Aко сум женско воопшто не подржувам феминизам. Заоа што е сосема непотребно човек со тоа да се замара. И едните и другите ги истакнуваат своите предности на сметка на маните на спротивниот пол. Па да требаше да сме еднакви немало да постоиме како маж и жена секој со различни биолошки и социјални карактеристики. Ако не би постоеле двата пола не би имало репродукција, не би опстанале ниту едните ниту другите и стварно е без врска да се натпреваруваме кој е помоќен. Постојат толку неуспешни мажи но исто и жени кои причината за својот неуспех не треба да ја бараат во некоја си идеологија шовинизам или феминизам обвинувајќи х фактори за својата немоќ туку треба да настојуваат и да вложуваат во себе да се изградат кон она што сакаат да бидат и што според нив ги спречува надмоќта на едните или другите. Неспособноста да се поставиме соодветно пред спротивниот пол и да заземеме свој став не прави приврзаници на такви бесмислени идеологии.
Можеби во 19 па и во 20 век дел од оваа идеологија би бил оправдана гледајќи назад кон случувањата во историјата, но мислам дека историјата е надмината, жената ги ужива истите права како и мажот, некаде повеќе некаде помалку.

Ме интересира, од каде оваков впечаток имаш(можеби и многу жени низ светов) за мажите???

Каков впечаток?

Маж: *дивее*
Жена: Секс?
Маж: *јагне*

Жена: *дивее*
Маж: Пари? Облека? Статус? Кола? Накит? Плажа? Бунда? Чевли? Фустан? .... (бесконечност)
Жена: *јагне*

Маж: *дивее*
Жена: Секс?
Маж: *јагне*

Жена: *дивее*
Маж: Пари? Облека? Статус? Кола? Накит? Плажа? Бунда? Чевли? Фустан? .... (бесконечност)
Жена: *јагне*
a vo prevod:
Maz:"divee"
Zena:"seks"
Maz:"glup ko tikva"

Zena:"divee"
Maz:Pari?Obleka?Status?Kola?Plaza?Bunda?Cevli?Fustan?...(beskonecnost)..."maz glup ko tikva(da ne ja navredam samo tikvata)"
Zena:"pametna"

a vo prevod:
Maz:"divee"
Zena:"seks"
Maz:"glup ko tikva"

Zena:"divee"
Maz:Pari?Obleka?Status?Kola?Plaza?Bunda?Cevli?Fustan?...(beskonecnost)..."maz glup ko tikva(da ne ja navredam samo tikvata)"
Zena:"pametna"

... ова значи дека за жената да биде среќна, треба да биде паметна и да си најде глуп маж?

zenata dava seks?ne ne dava,seksot e vzaemno zadovolstvo.
a mazot dava;Pari?Obleka?Status?Kola?Plaza?Bunda?Cevli?Fust an?...(beskonecnost)...toa ne e vzaemno zadovolstvo.

За да не забега дискусијата во погрешен правец - она што го напишав беше само карикатура, колку мажите лесно можат да се задоволат, а колку на жените им треба повеќе. И да, беше генерализација, заради комичен ефект. Се извинувам ако некој го протолкувал погрешно.

А инаку, и тоа како е задоволство, ако некој некому нешто дава од срце и тоа биде прифатено со срце. Сите работи што ги набројав што мажот ги дава за да ја усреќи жената беа така наредени, повторувам, заради комичен ефект.

Надоврзување со темата: не верувам дека способностите на мажите се до толку намалени во денешно време, за жените повеќе да не ги сметаат за „употребливи“, туку само технологијата е до толку напредната, што на жените не им треба повеќе маж за многу од работите за кои им бил потребен во минатото (т.е. богатство, статус во општеството итн), па (веројатно) сметаат дека можат да го проживеат животот без маж покрај себе.

Јас лично не се согласувам со ова, но сепак, изборот е индивидуален.

За да не забега дискусијата во погрешен правец - она што го напишав беше само карикатура, колку мажите лесно можат да се задоволат, а колку на жените им треба повеќе. И да, беше генерализација, заради комичен ефект. Се извинувам ако некој го протолкувал погрешно.

А инаку, и тоа како е задоволство, ако некој некому нешто дава од срце и тоа биде прифатено со срце. Сите работи што ги набројав што мажот ги дава за да ја усреќи жената беа така наредени, повторувам, заради комичен ефект.

Надоврзување со темата: не верувам дека способностите на мажите се до толку намалени во денешно време, за жените повеќе да не ги сметаат за „употребливи“, туку само технологијата е до толку напредната, што на жените не им треба повеќе маж за многу од работите за кои им бил потребен во минатото (т.е. богатство, статус во општеството итн), па (веројатно) сметаат дека можат да го проживеат животот без маж покрај себе.

Јас лично не се согласувам со ова, но сепак, изборот е индивидуален.
ne be,pa bas vo taa nasoka bese i mojot komentar:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom