За тие што се занимавале/занимаваат со спорт - Првиот настап

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
1 утакмица ми беше со Турново во пионерска конкуренција со ФК Беласица и тоа на гостински терен кај нив.Утакмицата заврши 2-2 со многу неправди нанесени над нашата екипа од страна на судиите што беше нормална појава секогаш кога игравме со нив.:toe:

:kesa: влегов како изгубен Германец на утакмица само зашто се повреди тој што играше прва постава...десно крило 10 минути...ефектот беше повеќе во одбрана ама солидно изиграв за тие минути :vozbud:

Prviot nastap mi bese vo rakometnata kadetskata liga ..igravme 1 kolo so RK Tikves vo kavadarci....trema imah samo vo 1-2 min ...utakmicata ja izigravme fenomenalno no sudiite na krajta ne zaebaa i zavrsivme 17-17....imav dadeno 7 gola :D

прв настап-фудбал против фк победа во коњари се играше :) бев 6 одд. играв од почеток до крај како крило и згубивме 5-0:kesa: иако јас изиграв солидно резултатот е тој што се памти:pos2::pos2::pos2:

prviot mec ne pamtam so kogo bese no znam deka igravme vo Tetovo(7 odd bev togas) igrav 9ka i pobedivme 3-1 so 2 gola postignati od moja strana.Potoa bev smenet kon krajot na mecot,lele nikogas nema da go zaboravam toj den,toj mec tie momenti.Mi vikase trenerot ke stanas golem fudbaler.No se otkazav zaradi nz kakvi glupi pricini,i den denes koa gi gledam moite drugari vo prviot tim na Shkendija,se zamisluvam samiot sebesi vo teren,i mi doaga da placam,ah da se vrati vremeto:kesa:

Хм , па вака.

Кошарка
Некое прво-второ оделение , бев прилично дебело дете и тешко трчав така да на првиот натпревар ме ставија само второто полувреме , дадов 5 коша што беше една четвртина од вкупно кошеви дадени од страна на нашиот тим и бев почестен со оглед на тремата која ја имав пред многубројната публика (бар 30 луѓе имаше :) ) .

Карате

Четврто оделение , јас сеуште дебел и тромав , отидов настапив добив „медаљче“ за јуниор категорија како и сите останати и на крај ни кажаа сите сте добитници нема прво/второ/трето место.
Како и да е , памтам дека чај ми се истури врз кимоното 5 за 12 и испаничив бидејќи изгледав како помочан. Дојде тренерот и ми понуди ново кимоно кое со задоволство го прифатив.

Ватерполо

7-8 одделение , они 3 години постари од нас а публиката најбројна дотогаш , 200-300 души. Играв прва четвртина и ме ставија во одбрана како и секогаш на тренинзи . Успеав да блокирам 2-3 напада но ништо побитно. Последните 5 минути го фати грч левото крило а немавме замена и за првпат во живот ме ставија во напад. Влегов , постигнав 3 гола со што го израмнив резултатот и на крај во последна минута шутирав многу подалеку од моите можности и видов дека топката „тапна“ некој 1 метар пред гол и бев удавен од страна на противникот па не видов што се случи . Кога искочив со глава над водата се слушна громогласен аплауз и дознав дека сум го дал голот. Го победивме натпреварот поради мене... Радосен се откажав од секаков спорт и еве ме на Кајгана....

Ех кога ќе се потестам на првиот натпревар. Тренирав кошарка и дојде време и за натпреварот. Беше некаде во 4 одделение. Не се сеќавам со кого игравме но знам дека имав трема. Сепак после првиот шут се одеше полесно. Полна сала (не дека беше Аламо Дом:)), публиката не бодреше, а ние сепак изгубивме (иронично нели:wink:).

На најпрвиот настап добив медал без конкуренција... (Џудо)

На вториот, овој пат меѓународен турнир во Ниш, имав три борби од кои двете ги изгубив а противникот не излезе да се бори во третата :P (имав само 6 месеци тренирано топтан)

Е сеа на третиот пат во Турну Северин (Романија) бевме секој со секого... Првите две ги тепав што ми обезбеди трето место (тој што изгуби од мене беше втор после xD) а другите ги изгубив.

Karate-sekoja borba imav trema! I za klub i za reprezentacija! Bez razlika dali bea dobri ili losi protivnicite, jas sekogas imav trema...osven dva pati koga bev pijan/mamuren!
Togas ic ne mi cuese!
A pobeduvav!
Osven na evropskite! Tuka nekolku pobedi, porazi! Sepak vtoro u evropa/ekipno/borbi ne e loso! U kati nikad ne nastapuvav! Ne sum za katadzijA!
Prviot pat, od trema mu zakaciv mavashi na eden, falese glavata da mu ja skinam!
U fudbal imam trema prvite 15 minuti!

So ogled na toa deka treniram karate seuste se sekavam na prvata borba(nikogas ne sum se natprevaruval vo kati)...

Prvata borba ja imav vo Tetovo kaj sportskata salla i znam deka togas osvoiv 3-to mesto sto mnogu mi znacese bidejki imav trema!

Sega veke nemam mnogu trema osven koga sum bil na reprezentacija togas imav trema bidejki sakav da pokazam sto poveke!

Никогаш нема да го заборавам првиот настап. Игравме утакмица и водевме 4 0 и тренерот ме викна ме стави во игра и кога влегов во терен бев како мува без глава,трема ме јадеше голема и после со повеќе настапи малку па дури и сега после долго време пред настап пак имам трема :toe:

Тоа беше пред една година почнав да тренирам кошарка и дојде време за првиот настап влегов на теренот и коа погледнав накај публиката си реков:Ако не победиме овие ке не убијат!!:pos2: Помина утакмицата и победивме тогаш наеднаш спадна цела публика сите радосни ни честитааа и така!!:helou:

Првата утакмица ја играв против беласица(пионер бев тогаш)и загубивме со 7-0 :kesa:Бев најдобар во својот тим и имав и една 100% шанса за гол :vozbud:

таа сезона играв десно крило,nosev 7-ka :pipi: i постигнав 12 голови на 17-18 настапи :smir:

Не беше наеднач од коо се запишах, ама фала Богу, дојде и тој ден на мојто деби. Тренираах фудбал у ФК Турново, според мене ного касно го направих тва, па и за тва не успејах толко колко шо посакуваах. 12ипол-13год. нее баш рана возраст да почнеш да тренираш фудбал, без разлика дали уште од 4-5 год. си почнал да рипаш со топката по улицата или на некое си игралиште, школа си е школа. Долго време го чеках мојоо деби настап, повеќе од 1год., не дека не бех добар или најслаб, едноставно на некои особи не им одговараше тва. Бех ного време малтертиран и понижуван, ама никојпат не потклекнах и не се откажах се до 17ипол год. Не дека не ми пречеше секоја утакмица да ја седам на клупата и да не осеќам как е да се игра фудбал ни по 5-10мин. ама бех јак, се трудеех да издржам колко шо можам повеќе. Се смени и тренеро, 1-2 утакмици и со него на клупа, бееме пионеере, имаме гостување у Боганци (Вардарски), как сега ми е тој ден. Патуваме у комбето, со надеж дека сега барем малко ќе поиграм, ќе осетам фудбал... имааме некои играче од нашата генерација шо беа подобри играа и за кадетите и така од минатата утакмица имаше останен дрес, а за таа утакмица јас немаах дрес, тренеро пита кој нема дрес, викам "јас немам" и ми го фрла ќесето со опрема. Се соблечуваме, гледам дресо со една непосебна а сосем случајна бројка 10ка. Пак бех резерва. И незнам дали уствари ќе флезеех да играм ако едно другарче не се повредеше некаде 15мин од почетоко на утакмицата. Се сеќавам и как си га подвија ногата и коо беше тва дете, буквално на се се сеќавам. Тренеро ме избера мене, јас да играм как десно крило. Јас посеран, незнам на дека да гледам, незнам на шо да мислам. Трема у пм, возбуден, среќен, исплашен, збунен... ного чувства у исто време. Утакмиците за пионеерто се играа по 35мин. и тие 20мин ги изиграх как мува без глава, доста нервозно, со грешки... Тренеро го гледаше тва, и на полувремето правииме маабет, ми кажа зборови и реченици шо ме смирија, и ми го смени местото на игра, сега бех заден везен (Флечер позиција). Резултато беше 0-0. Второто полувреме почнах со друг мозок. Играах, размислуваах, подаваах, креираах, трчеех. Една акција смени се, напаѓаме брзо, как полуконтра, трчам напред, ми ја дават топката шутирам гол. Незнам у кој филм сам, го славам голо со играње "Рама маргарин" :) Веќе бех целосно опуштен, 1-0 за нас, деби настап-деби гол. Друга акција, тие напаѓат, крадам топка и давам долга топка на нашио шпиц, трча постигнува гол, асистенција моја. Имаах уште една асистенција, излезееме сами пред голо со еден соиграч, подадех, тој постигна гол. Јас постигнах уште еден гол шо го поништија заради офсајд, ама најинтересно беше тај "воденио" гол, моја акција излезех сам пред голо, пласирам, веќе го совладах голмано, ама топката застана у калта пред самата гол линија, оште се смеам за таа ситуација. До краајта постигнааме уште еден гол и завршииме 4-0. Тва беше мој ден, мој деби настап. Дадех гол, асистирах за 2, еден ми поништија и еден топката застана пред линијата... Тој ден, немаше посреќен од мене, се осеќаах испразнен од негативна енергија, возвишено. Коо си ојдех дома, тато не ми веруваше ни оти сам играл, не оти сам дадел гол и оти сам наместил 2 гола, оти обично коо си идаах дома од утакмица само кажуваах "не ме пуштија да флезам..." Наредните утакмици беа друга приказна, од тогај се сменија ного работи и со мене и со мојто игране на утакмици. Тва деби нема никојпат да го заборавам, а за другите мои деби утакмици ќе пишам понатам, иако и они се такви впечатливи. :)

Тренирам реално аикидо.. Полагање пред 10 срби мајстори од кои едниот беше тој што ја создал вештината во Борис Трајковски во малата сала Со полни трибини.. Срцето ми застана во пети коа видов толку народ.. Трема невидена појма немав шо праам али на крајот се добро испадна :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom