Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    624
Видиш, тоа е повеќе од добар пример. Но претходно имаше споредба со луѓето бездомници, страв од нив...тие се кротки луѓе никого не отепале (еве како пред некој ден жената кај нас у маало-тоа е некој добро најаден, не бездомник). За разлика од нив, кучињата честопати (посебно сега, накај зимата) знаат да нападнат човек.
Бездомништво-исто е и со кучињата, судбина, јбг. Но никогаш не можам да ставам на исто рамниште човек и животно, а тоа зошто го кажував претходно.
Зборот погоре за згрижување беше дека во оваа држава (па и во другите) гореспоменатите луѓе немаат асален дом, а се вели дека нема установи за кучињата. Не дека не треба, но дали не е битен приоритетот?
Не се приоритет и со ваква држава, НИКОГАШ нема да дојдат на ред кучињата. :back:

Па и кучињава сега се вакцинирани и почисти од бездомниците
a050.gif
Многу ретко гледам обележани кучиња по улиците, за чистота и безбедност не сакам да ризикувам пошто за само пола час од пуштањето од стационар може да закачат болви и што уште не. За опасноста, зависи од лични примери и искуства. Мене (и други луѓе низ градот) ме имаат многупати нападнато кучиња скитници, а ниеден човек бездомник...фала му на Бога. Повеќе имаш шанса да те нападне ситуиран човек, таканаречен нормален отколку човек бездомник. Затоа да не ги правиме овие луѓе бездушни и опасни пошто не се такви.
А кучињата, да...едно ќе се залае и сите ќе се стрчаат па ела одбрани се. Но мислам дека ова го апсолвиравме во претходните дискусии, ако нормално се движиш рано наутро за на работа и подоцна навечер...големи се шансите да налеташ на глутница.

Од друга страна да се запрашаме пак споредбено со луѓето -зошто се тие кучиња вакцинирани и почисти. Заклучокот сам се наметнува-се обрнува поголемо внимание кон нив отколку кон луѓето бездомници.

kuceto kako i sekoe zivotno bez pricina nikogas nema da napadne, a toa sto ke laele i ke vi se strcale ne znaci deka ve napadnale. kako mene ne me napagjaat se srekjaam so glutnici i po 10 kucinja nadvor i nisto ne mi praat. osekjaat kucinjata sto im mislite i deka se plasite zatoa moze da ve napadnat branat teritorija.isto kako i tebe nekoj doma da ti doe nema da se branis a?
se soglasuvam deka treba da se resi problemot so bezdomnite kucinja i za niv bolje da gi nema na ulica a bolje i za lugjeto NO NE NA OVOJ NACIN. se soglasuvam da se eutanizira sekoe agresivno kuche NO NE SEKOE STO KE GO SOBERAT OD ULICA.

За жал, ако сте приметиле ситуацијата со кучиња скитници во Скопје полека станува алармантна. Се повеќе се множат, а се помалку се превзема нешто конкретно (вакцинација, стерилизација и сл.). Во Скопје постои само еден стационар „Вардариште“ кој е ограничен и со капацитет и со финансиски средства.

Ќе дојде ден кога не ќе треба да се успиваат, туку масовно да се егзекутираат, Едноставно нема да има друг начин да се реши тој проблем.

ima drug nacin povekje sredstva za stacionarot i da funkcionira kako sto treba stacinarot. a vo pravo si deka se povekje se mnozat toa e radi toa sto neefikasno rabotat deckite. jas na primer nemam videno povekje kucinja obelezani ko sto primetuvam tie istite se od porano plus minus nekoe, zboram znaci za vozrasni golemi kucinja e sea sto rabotat ovie u stacinar neznam

син ми е второ одделение. значи нема уште 7 години. е сега, едно девојче од неговото одделение беше нападнато од чопор кучиња и испокасано нормално! мене лично ич не ми е важно дали се вакцинирани или невакцинирани кога напаѓаат по улици во сред центар.

а и иди на деца 6 години или помали објасни им дека ако куче им се стрча или ги залае не е озбилно туку само се зеза!

Сум да се згрижат, ако е можно. Ако не, да се успијат.

Kuceto kako i sekoe zivotno bez pricina nikogas nema da napadne, a toa sto ke laele i ke vi se strcale ne znaci deka ve napadnale. Kako mene ne me napagjaat se srekjaam so glutnici i po 10 kucinja nadvor i nisto ne mi praat. Osekjaat kucinjata sto im mislite i deka se plasite zatoa moze da ve napadnat branat teritorija.isto kako i tebe nekoj doma da ti doe nema da se branis a?
Абе сигурно не можеш стално да пазиш која му е територијата, каде се има измочано, дали е кучката за парење па глутницата е нервозна...и слично. А посебно рано наутро кога трчаш за на работа. Уште помалку тоа децата го знаат.
Твоите деца nikola_bb како се справуваат со овие кучињата бездомници?
Мене некој дома да ми дое, ќе го понудам со кафе, сок, ракија...нема да му лаам и да го гризам.

На страна сето ова, случајно во Вечер гледам некој веќе пишува на ФБ страната на премиерот за проблемите во стационарот за животни Вардариште. Постот лесно се забележува, а е напишан од некој г-дин Д. Николовски.

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=8AFE87C591E93E43BB2D2291B3C72A35

51A0CD2BD6B33D499A286304E1F52F58.jpg

Mislam deka site pomalku izbegavte od temata. Ovde treba da se zboruva za toa dali treba kucinjata skitnici da se ,,uspivaat'' ili ne. E sega nie ovde mozeme i den i nok da se prepukuvame dali ulicnite kucinja napagaat, dali sirat zarazi itn itn. I pak nema da dojdeme do nekoe zaednicko resenie. I toa e vo red. Nikoj na nikomu ne moze da mu nametne mislenje ili da mu naredi da zasaka zivotni, konkretni kucinja. No ovde ne e problem za sakanjeto ili nesakanjeto na kucinjata. Ovde problemot e pogolem. So vakvi diskusii vie indirektno doprinesuvate da se prodolzi so macenjeto na kucinjata. Da, da znam sega ke se nafrlite site da mi kazete kolku kucinjata se opasni, zarazni i kolku vie se plasite. I jas ve razbiram. Navistina gi razbiram i lugeto koi ednostavno se plasat ili ne sakaat kucinja. No edno nesto e nekogo da ne sakas, a sosema drugo nesto e da sakas nekoj da bide macen i izgladnet do smrt. A poveketo od vas vo svoite postovi napisale deka sakaat kucinjata da gi snema od ulicite, a ne vi e bitno kako. Epa izgleda bidejki ne vi e bitno kako tie kucinja gi snemuva(neli bitno vi e samo da gi nema), zatoa nikogas i ne ste otisle vo stacionarot Vardariste da vidite sto im se slucuva tamu na kucinjata. Zatoa ke vi preporacam da otidete barem ednas, mozebi toa ke ja razbudi vasata svest. Koga ke vidite vo kakvi bedni uslovi ziveat(privremenobidejki posle gi ubivaat) po deset kucinja vo kafez, kako se cistat kafezite( so prskanje mlaz voda bez pritoa da se izvadat kucinjata), koga ke vidite kolku se pregladneti i kako koskite po teloto im se poznavat, mozebi duri togas ke pocuvstvuvate zal za tie sustestva sto ne po svoja vina se nasle na ulica. A da, i nemoj da mislite deka kucinjata se ,,uspivaat'' so inekcija, se ubivaat luge na najbrutalen i najkrvnicki nacin, zatoa sto ne e dozvolen legalen uvoz za tolkav broj na inekcii za usmrtuvanje. Drugo sto sakam da kazam e deka na ovoj nacin gradskite vlasti nikogas nema da uspeat da go resat problemot so kucinjata. Ke se uverite i samite za nekolku meseci. Dovolno e samo 5% od kucinjata vo gradot da ne se zaloveni i ubieni (a da se razbereme nikogas nema da mozat da gi zalovat i ubijat site kucinja) za nekolku meseci gradot pak ke se napolni so kucinja. I sto e poentata togas na dosegasnoto macene i ubivanje? Edno golemo NISTO. Zatoa site treb da se zalagame za pohumano i poprifatlivo resenie. Toa e KASTRACIJATA, polesen pat da se zastitat i lugeto, a voedno i kucinjata.

Мојата желба да се успијат уличните кучиња е правопропорционална со нивната желба да ме нападнат и нивното ширењето зарази. Така да, тоа не е бегање од темата.

Ne znam zosto ne me iznenaduva vakviot odgovor. Izgleda si ja procital samo prvata recenica od mojot post.

Здравите кучиња и тие што не праат проблеми,значи што не се агресивни нема потреба греота се,а пак додека тие агресивните нормално затоа што опасни се на луѓето.

Здравите кучиња и тие што не праат проблеми,значи што не се агресивни нема потреба греота се,а пак додека тие агресивните нормално затоа што опасни се на луѓето.

А кој ќе ги подели на агресивни и неагресивни?
И што ако тие неагресивните заболат од беснило?

Ovde treba da se zboruva za toa dali treba kucinjata skitnici da se ,,uspivaat'' ili ne. E sega nie ovde mozeme i den i nok da se prepukuvame dali ulicnite kucinja napagaat, dali sirat zarazi itn itn.
Ехаа. Па на 85 страни рацете пена на луѓето му фатија од зборање. А врз основа на она болдираното...инаку врз основа на боја на очи и опавче тешко :)

ok eve imam razbiranje toa so decata ok. taka e u pravo ste se toa megjutoa ne mi e toa muabetot malce i ja gresno iznapisav pa i gresno bev razbran. muabetot mi e za tretmanot kon tie zivotni:
30biec7.jpg

2mebzb.jpg

6qctg8.jpg

2ds1s89.jpg

kazete mi dali se soglasuvate bilo koe sustestvo da bide vaka tretirano pa vi se molam na sto lici ova?
znaci sakam da kazam neka gi sobiraat neka gi davaat na posvojuvanje ili bilo sto ima milion nacini da se resat tie problemi no DOSTA E SO VAKOV TRETMAN. znaci se toa ok sto se plasite megjutoa i ovoj nacin na deluvanje vrz niv ako nekogas bidat vrateni na ulica poradi vakviot tretman vo stacionarot tie ke ve napagjaat i smetaat za najgolem neprijatel kako covek. Znaci zaklucok: Da se regulira i podobri rabotata na stacionarot Vardariste. Sakame vo evropa pa onda dajte rabotete evropski a od kade da se pocne ako ne od javnite pretprijatija. Seto toa nie go finansirame.
Pozdrav

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom