Кучиња скитници

• Креатор на темата Креатор на темата ° Tinna °
  • Време на започнување Време на започнување

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    624
Mislam deka podobro e da se ubijat ... nego taka da setaat, koga bev na odmor vo struga imase grupi od kucinja po 30-40 begavme ko budali ... tamu vo edni sokaci... gi ima premnogu a nekoi se zaboleni ne vakcinirani ke gi zabolat i tie so se zdravi i se macime da gi odrzavame . :wink:

Znaci se mozam da razberam, mozam da gi razberam lugeto koi ne sakaat kucinja ili se plasat od niv. Edinstveno ne mozam da razberam kako e mozno nekoj da saka da se ubijat site kucinja samo zatoa sto toa e odluka na Koce Trajanov. Znaci politikata na nekoi luge tolku mnogu im go ima zasemeteno umot, taka da utre ne bi se iznenadila ako slusnam deka Koce Trajanov kole i besi luge na plostad, a ovie negovite dupelizaci aplaudiraat od prv red.Ova da ne se svati bukvalno, samo mala sporedba.

E sega da preminam na ona sto ustvari sakav da g napisam. Znaci od se ona sto dosega go procitav na forumov, zakluciv deka vo globala mislenjata na lugeto za toa dali treba da se ubivaat ulicnite kucinja se podeleni. Jas licno ne sum za ubivanje na kucinjata, no se obiduvam da gi razberam i pricinite na lugeto koi se za da kucinjata se ubijat. E sega tuka sakam da pojasnam nesto. Prvo koe smetam deka site vie go znaete, no ne sakate da go razberete e deka SO UBIVANE NA ULICNITE KUCINJA PROBLEMOT SO KUCINJATA NEMA DA BIDE RESEN. Eve ke vi dadam eden realen primer. Minatata godina, ova vreme(sezona za parenje kaj kucinjata) so puski od opstinata gi ubija recisi site ulicni kucinja od mojata okolina. Za ne poveke od eden mesec se naselija nekolku novi kucinja. Po nekolku meseci nivniot broj duplo se zgolemi. Ovaa godina vo oktomvri povtorno od opstinata so puski gi ubija recisi site kucinja. Dali mislite deka vo mojata okolina nema kucinja? Da nemase kucinja dve tri nedeli, a pred nekoj den bas se izraduvav koga vidov deka zad marketot(mestoto kade sto gi ubivaa prethodnite kucinja) se naselile tri novi kucenca. I kade e krajot na ova? Mislam treba da ni bide jasno deka NE MOZEME DA ODIME PROTIV PRIRODATA, kucinja imalo i ke ima, nikogas covekot nema da moze da gi ubie site kucinja. Dovolno e od 10000 kucinja, samo pet da ostanat zivi.

Zatoa najdobar i najhuman nacin da se resi problemot ko ulicnite kucinja e KASTRACIJATA. Znaci dali vie ke sakate da go prifatite toa ili ne, toa e vistinata. Znaci toa ne e nesto sto jas samo go izmisluvam, toa go kazale veterinari, doktori na nauki, toa se pokazalo vo praksata, toa se primenuva vo Evropa. A najiskreno mislam deka samo taka ke bideme zadovoleni i nie koi gi sakame kucinjata i vie koi od nekoi pricini ne gi sakate.:smir::smir::smir:

Znaci se mozam da razberam, mozam da gi razberam lugeto koi ne sakaat kucinja ili se plasat od niv. Edinstveno ne mozam da razberam kako e mozno nekoj da saka da se ubijat site kucinja samo zatoa sto toa e odluka na Koce Trajanov. Znaci politikata na nekoi luge tolku mnogu im go ima zasemeteno umot, taka da utre ne bi se iznenadila ako slusnam deka Koce Trajanov kole i besi luge na plostad, a ovie negovite dupelizaci aplaudiraat od prv red.Ova da ne se svati bukvalno, samo mala sporedba.

E sega da preminam na ona sto ustvari sakav da g napisam. Znaci od se ona sto dosega go procitav na forumov, zakluciv deka vo globala mislenjata na lugeto za toa dali treba da se ubivaat ulicnite kucinja se podeleni. Jas licno ne sum za ubivanje na kucinjata, no se obiduvam da gi razberam i pricinite na lugeto koi se za da kucinjata se ubijat. E sega tuka sakam da pojasnam nesto. Prvo koe smetam deka site vie go znaete, no ne sakate da go razberete e deka SO UBIVANE NA ULICNITE KUCINJA PROBLEMOT SO KUCINJATA NEMA DA BIDE RESEN. Eve ke vi dadam eden realen primer. Minatata godina, ova vreme(sezona za parenje kaj kucinjata) so puski od opstinata gi ubija recisi site ulicni kucinja od mojata okolina. Za ne poveke od eden mesec se naselija nekolku novi kucinja. Po nekolku meseci nivniot broj duplo se zgolemi. Ovaa godina vo oktomvri povtorno od opstinata so puski gi ubija recisi site kucinja. Dali mislite deka vo mojata okolina nema kucinja? Da nemase kucinja dve tri nedeli, a pred nekoj den bas se izraduvav koga vidov deka zad marketot(mestoto kade sto gi ubivaa prethodnite kucinja) se naselile tri novi kucenca. I kade e krajot na ova? Mislam treba da ni bide jasno deka NE MOZEME DA ODIME PROTIV PRIRODATA, kucinja imalo i ke ima, nikogas covekot nema da moze da gi ubie site kucinja. Dovolno e od 10000 kucinja, samo pet da ostanat zivi.

Zatoa najdobar i najhuman nacin da se resi problemot ko ulicnite kucinja e KASTRACIJATA. Znaci dali vie ke sakate da go prifatite toa ili ne, toa e vistinata. Znaci toa ne e nesto sto jas samo go izmisluvam, toa go kazale veterinari, doktori na nauki, toa se pokazalo vo praksata, toa se primenuva vo Evropa. A najiskreno mislam deka samo taka ke bideme zadovoleni i nie koi gi sakame kucinjata i vie koi od nekoi pricini ne gi sakate.:smir::smir::smir:

Не ти ја гледам логиката, ако оваа година ги кастрираат наместо да ги убијат еве, пак ќе се населат нови, кои пак ќе се сексаат (како лани кога ги убиле) и пак дупло ќе се зголеми бројот на кучиња.

Ај те молам објасни ми како со кастрација ќе се реши, ако со убивањето не можело, бидејќи убивањето е уште поефективен метод, вака објективно гледано?

Не ти ја гледам логиката, ако оваа година ги кастрираат наместо да ги убијат еве, пак ќе се населат нови, кои пак ќе се сексаат (како лани кога ги убиле) и пак дупло ќе се зголеми бројот на кучиња.

Ај те молам објасни ми како со кастрација ќе се реши, ако со убивањето не можело, бидејќи убивањето е уште поефективен метод, вака објективно гледано?

Znaci vaka,odredena grupa na kucinjata se naseluvaat na odredena teritorija, koja ja odbelezuvaat i na koja veke ne se naseluvaat drugi kucinja. Dokolku se ubijat tie kucinja, taa terirorija ostanuva slobodna i na nea nabrzo se naseluva driuga grupa na kucinja. Ova e dokazano, ne go zboruvam napamet. Toa e i osnovnata pricina zosto ubivanjeto kako metod za istrebuvanje na kucinja ne e efikasen. Zatoa site onie koi poveke od mene i od site nas se razbiraat vo veterinarnite nauki i prirodata na kucinjata, tvrdat deka kastracijata e najefikasen metod. Znaci ako istite tie kucinja ne se ubijat, tuku se kastriraat i se vratat tamu od kade sto se zemeni(od taa nivna teritorija), na taa teritorija nema da se naselat drugi kucinja, ovie veke kastriranite nema da mozat da se parat, nema da bidat agresivni i da se sobiraat coporativno, i so tek na vreme nivniot broj ke se namali. Dokolku se sprovede metodot na kastracija na kucinjata veruvam deka i lugeto koi se ljubiteli na kucinja i se protiv ubivaneje na kucinja dobrovolno ke gi odnesat malskite kucinja na kastracija, a taka bi se zastedile pari za sinteri i sl stvari. E sega so kastracijata ne moze da se ocekuva kucinjata odednas da gi snema, no za odreden vremenski period nivniot broj znacitelno ke se namali. Na toj nacin site ke bidat zadovoleni. Nema da ima ubivanje na kucinja, koe kako sto napisav prethodno e bez cel i nema nikakov efekt, nema da ima razbesneti i coporativno organizirani kucinja(a takvi se vo sezona na parenje), nema da se zgolemuva brojot na kucinjata, logicno e neli koga ne se parat i taka. Se nadevam deka uspeav dobro da objasnam:smir:

Na edna teritorija na koja veke se naselile odrededeni kucinja, drugi kucinja ne mozat da se naselat, zatoa sto ovie koi prvi se naselile i ja odbelezale taa teritorija nema da im dozvolat. I ova isto taka e dokazano vo naukata, ne go izmisliv jas.

Во ред. Кастрираните живуркаат таму некоја година, две-три. После тоа и тие ќе умрат. Пак нови кучиња. Борбата ќе биде долга.

Разговарав со ветеринар за ова и тој ми потврди дека најдобар метод е кастрирање.Убивањето е поефикасен метод за тоа,ама е неетички и многу нехуман.Има заедници за правата на животните не само во Македонија туку и во Европа.Има закон во ЕУ за заштита на правата на животните-кучињата.Убивањето е нехумано за разлика од кастрирањето.

Кастрирано куче не е воопшто опасно.Нема потреба за создавање потомство а со тоа и нема потреба да чува територија.Со тек на време ќе си умрат(тие и така не живеат долго време)и ќе имаме чист град без нерасни кучиња.

Вака, не мислев дека само еднаш или двапати ќе се врши кастрација, доколку константно се кастрираат кучињата(како што сега константно се убиваат) многу поверојатно е дека проблемот ке се реши. Ни кучињата ќе страдаат, ни луѓето кои се плашат од кучиња. И така сите ќе бидеме задоволни, но и ќе покажеме дека сепак сме хумано општество. Значи зборуваме за редовна кастрација, а не само еднаш и толку.:smir:

Na edna teritorija na koja veke se naselile odrededeni kucinja, drugi kucinja ne mozat da se naselat, zatoa sto ovie koi prvi se naselile i ja odbelezale taa teritorija nema da im dozvolat. I ova isto taka e dokazano vo naukata, ne go izmisliv jas

Точно е ова и многу ветеринари го имаат потврдено.

Вака, не мислев дека само еднаш или двапати ќе се врши кастрација, доколку константно се кастрираат кучињата(како што сега константно се убиваат) многу поверојатно е дека проблемот ке се реши. Ни кучињата ќе страдаат, ни луѓето кои се плашат од кучиња. И така сите ќе бидеме задоволни, но и ќе покажеме дека сепак сме хумано општество. Значи зборуваме за редовна кастрација, а не само еднаш и толку.:smir:

Редовна кастрација?Една голема акција е доволна,а потоа по потреба и пријави од граѓани.Сите ветеринари ќе се пријават како доброволци и во своите ординации ќе ги кастрираат само им е потребен материјал за тоа кој може да го одобри само градот Скопје.Ама изгледа поефтино е со успивање за жал

Баш сакам да ги видам тие што убиваат кучиња. Сеа некој ден ќе помина до Вардариште да ги посетам тие таму што се ми го утепале кучето од пред зграда ќе има расправање ако не и нешто поише. Значи не ми се верува како можеш да убиеш куче еј никако не ми влага у глава мислам никој не те тера да ги сакаш да ги галиш ама да ги убиваш:kesa: Мислам дека со кастрирање ке се намали бројот ама прост народ ќе ги убива :tapp:

Точно е ова и многу ветеринари го имаат потврдено.

Редовна кастрација?Една голема акција е доволна,а потоа по потреба и пријави од граѓани.Сите ветеринари ќе се пријават како доброволци и во своите ординации ќе ги кастрираат само им е потребен материјал за тоа кој може да го одобри само градот Скопје.Ама изгледа поефтино е со успивање за жал

Mislam deka samo so edna golema akcija nema da moze da se kastriraat site ulicni kucenca, zatoa e podobro da se organizira na primer 2 pati godisno zalovuvanje i kastriranje na kucenca koi ne se kastrirani i sekako nivno vrakanje na ulica. Toa mislev koga napisav redovno kastriranje.:smir:

Mislam deka samo so edna golema akcija nema da moze da se kastriraat site ulicni kucenca, zatoa e podobro da se organizira na primer 2 pati godisno zalovuvanje i kastriranje na kucenca koi ne se kastrirani i sekako nivno vrakanje na ulica. Toa mislev koga napisav redovno kastriranje.:smir:

Така би било најдобро,ама потребни се доста пари за таква акција.Кучињата ќе се бележат дека се кастрирани и може после по повик на граѓани да се интервенира повторно.

Lugje. Definitivno protiv bilo kakvo ubivanje!!

Vardarishte!

Why Does My Heart Fill So . . . ''WARdarishte'' ! !:o((

NE UBIVAJ (ME!), VDOMI (ME!) --- DON'T KILL (ME!), ADOPT (ME!)

DO YOU FEEL LUCKY !?

ISTOWAR

DEAR FRIENDS...DRAGI PRIJATELJI...DRAGI PRIJATELI

PLS, SIGN&CONFIRM, SHARE ON YOUR WALL, TNX A LOT !
http://www.thepetitionsite.com/1/stop-the-massacre-in-skopje-macedonia

-----------------------------------------------------
http://www.facebook.com/pages/Skopje-Macedonia/DA-GI-SPASIME-KUCINJATA-OD-VARDARISTE/176149692261

1. Веднаш да запре енормното усмртување и да се спроведува програмата со која стационарот е отворен, а тоа е Залови-стерилизирај-врати.
2. Воведување прецизна евиденција на секое заловено, стерилизирано, а пред се еутаназирано куче, со детално прецизирање на причините за таквата одлука и потпис од ветеринарното лице кое смрттта ја сметало за неопходна!
3. Итно отворање на стационарот за посетители и активисти секој работен ден како што е практиката во сите европски држави и во нормалните стационари од овој вид, а не само во петок и сабота по 3 часа дневно.
4. Дозвола за влез на волонтери во стационарот, со флексибилно време на работа, бидејќи помошта ја нудиме без барања за финансиски надомест.
5. Транспарентност на работењето на стационарот, а воедно и достапност до јавните податоци кои го засегаат неговото функционирање – посочуваме дека и по 5 месеци чекање немаме добиено податоци кои сме ги барале за функционирањето на истиот, и покрај тоа што институцијата е обврзана да ни ги достави!
6. Вработување на лица во стационарот што ги сакаат и се грижат за животните, а не на неквалификуван и груб персонал.
7. Соработка меѓу надлежните и невладиниот сектор за наоѓање заедничко решавање на проблемот со бездомните кучиња, што е практика во секое демократско општество.
8. Подобрување на условите во стационарот Вардариште, каде во моментов стотици кучиња умираат од прегладнетост, студ и од заразни болести.
ВЕ МОЛИМЕ ПРЕПРАЌАЈТЕ ГО ОВА ПИСМО НА ПРЕМИЕРОТ ГРУЕВСКИ (ископирајте го и пратете го на линкот на Владата кој ви е посочен доле) а истото препраќајте го И НА НАВЕДЕНИТЕ МАИЛ АДРЕСИ. Помогнете ни да ставиме крај на масовното и произволно усмртување во стационарот Вардариште кое воопшто не е намалено. Вашиот глас на животните им е најголема помош!
Ви благодариме

Почитуван Премиеру Груевски,

Не така далеку на Балканот, во Дубровник, Хрватска деновиве ни беше презентиран европски модул на решавање на градска проблематика. А пред се беше слушнат гласот на народот. Зошто тој е нели најважен.
Дубровничкиот градоначалник лично ја повлече одлуката за евтаназирање на бездомните кучиња кои нема да се вдомат, откако 12 000 хрвати преку јавниот сервис фејсбук јасно ја искажаа својата волја таков чин да не се случи. И целокупната политичка сцена застана зад нив – хрватската премиерка Јадранка Косор јавно се заложи понудувајќи дури и финансиски да инвестира. Проблемот беше решен, брзо и ефективно. Како што прилега, европски и демократски.

Сега се прашуваме ние македонските активисти за заштита на животни, што ли греши нашиот, македонски граѓанин. Па нели повеќе од 15. 000 граѓани на Македонија го прават истото со месеци, преку здруженијата за заштита на животни и преку јавниот сервис, јасно упатувајќи пораки до градските власти да престанат со енормното и неоправдано убивање на бездомните кучиња во стационарот Вардариште, како крајно сурова, нечовечна но и апсолутно неефикасна метода. Варварска, метода која не уназадува децении и го етикетира и срами Скопје.
Она што се случува внатре, зад вратите на стационарот Вардариште е посебна приказна која соодвествува само на нецивилизирани држави каде што се практикува самоволие на посилниот или оној на власт. Имено, кучињата ги чуваат во мизерни и неподносливи услови, на отворено, по 10 кучиња во кафези со бетонски под, кои ги мијат со шмркови вода без да ги извадат кучињата одвнатре. Кучињата се принудени да лежат на влага врз својот измет и урина, исцрпени, траумирани, без доволно храна но честопати ниту вода, а истата којашто им ја даваат нередовно, е загадена. Од друга страна пак, Вардариште ги попречува здруженијата за заштита на животните да помогнат при вдомувањето на кучињата, што не доликува на едно развиено општество каде невладините организации и јавниот сектор се должни да соработуваат. Во стационарот посетата е дозволена само во петок и сабота од 9-12 часот, а сликањето на кучињата е строго забрането.
Небаре Вардариште е некаков воен објект, а не јавна институција која работи од парите на граѓаните, а сето тоа со цел да се прикријат мизерните услови од кои секој нормален во светот би се згрозил!
Премиеру Груевски, ние сакаме цивилизирано и модерно Скопје! Сакаме и нудиме европски стратегии и решенија за хумано и единствено ефикасно решавање на проблемот, застануваме против оваа нехумана одлука и Ве молиме да го уважите гласот на повеќе од 15.000 македонски граѓани и сите најсилни светски здруженија за заштита на животните кои рекоа НЕ за убивање на кучињата. Повеќе од срамно е да се убиваат официјално 60 отсто од бездомните кучиња (неофицијално над 90%), додека светот гледа и го осудува ваквиот чин. Ве молиме вложете лични напори за ова конечно да престане! Нека Ви послужи и како мотивација гестот на хрватската премиерка, гест кој сведочи за нејзината мудрост како политичар и пред се големина како човек, подготвеност да интервенира за доброто на сите – на граѓаните, но и на животните, во случајот кучето – човековиот најдобар пријател!

Со почит,

(вашето име и презиме)

ЛИНКОТ НА ВЛАДАТА- http://www.vlada.mk/?q=contact

ИСТОТО ПИСМО ПРАТЕТЕ ГО И НА:
pretsedatel@sobranie.mk; gradonacalnik@skopje.gov.mk; vmro-dpmne@sobranie.mk; contact@sdsm.org.mk; nsdp@sobranie.mk; ldp@sobranie.mk; dui@sobranie.mk; dterzievski@idvet.gov.mk; khs@khigiena.com.mk; mia@mia.com.mk; makfax@unet.com.mk; netpress@netpress.com.mk; dnevnik@dnevnik.com.mk; vesnik@utrinski.com.mk; vest@vest.com.mk; vreme@vreme.com.mk; vecer@vecer.com.mk; koha@koha.com.mk; lajme.sk@mail.com; nm@novamakedonija.com.mk; kanal5@kanal5.com.mk; a1tv@a1.com.mk; telma@telma.com.mk; tvmtm@dasto.com; ranoden@a1.com.mk; skynet@euronet.com.mk; tvsutel@mol.com.mk

Dragi prijatelji, molimo Vas potpishitie i potvrdite peticiju i spodelite je na vashim "zidovima", veliko Vam HVALA!

Dragi prijateli, Ve Molime da ja potpishete i da ja potvrdite peticijava i da ja spodelite na vashite zidovi.Ogromno BLAGODARAM!

Our goal is 5000, just 1 503 signs to achive goal, TNX!

Cilj je 5000 potpisa, samo josh 1 503 popisa, HVALA!

Celta e 5000 potpisi, falat samo ushte 1503 potpisii. Blagodarime!

Take Care, Be GooD and ENJOY!

Regards&Respect,
Irreversible Protocolarum.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Со протестот сакаме да го свртиме вниманието на градските власти и на граѓаните кон свирепиот начин на кој се третираат бездомните кучиња во нашиот град, со цел проблемот да се реши на задоволство на сите граѓани!
Сакаме да укажеме и да бидеме сослушани дека овој нехуман и свиреп метод, односно стапката на еутаназија од 60 отсто на уличните кучиња, не само што е срам за нашата држава, туку е и крајно неефикасен и неекономичен метод за справување со проблемот.

http://www.facebook.com/album.php?ai...d=176149692261

Успех со стерилизација

Uspeshna i pred se HUMANA realizacija i strategija na eden proekt za reshavanje na problemot so bezdomnite kuchinja.

Mozzat "tamu" zashto ne mozzeme nie, ovde ??
http://www.moa.gov.bt/moa/news/news_detail.php?id=637
+++++++++++++++++++++++++++
http://singaporecommunitycats.blogspot.com/2009/04/spayneuter-success-in-bhutan.html

Успех со стерилизација во Бутан
02.04.2009

Во февруари 2009, хуманитарното друштво Интернационал најми тим од 12 ветеринари да ја спроведат двомесечната програма стерилизирај/вакцинирај во главниот град на Бутан, Тимфу. Сега во крајните денови на програмата ХСИ успеа да ја релизира својата цел за 1.200 улични кучиња.

Потреба за брзо решение
Речиси пред две години, ХСИ беше представен на бутанската влада од страна на бутанската фондација, организација со силна историја за работењето во државата. Бутанската фондација сакаше да види вредна и хумана програма која ќе се однесува на решавање на проблемот со уличните кучиња. Но, за време на сите-важни настани на бутанската транзиција во демоктратија и предстоечкото крунисување на новиот крал во ноември, 2008, кралските офицери беа под огромен притисок да итно направат нешто во врска со популацијата на уличните кучиња.

Добри намери; трагични резултати
Бутан е земја со силна будистичка основа и поради тоа, добрината е суштинската вредност на нивната култура. Иако популацијата на кучиња беше проблем, бутанците повеќе сакаа да користат хумани средства за контрола, наспроти суровите средства што многу земји ги практикуваат, како труење или електроегзекуција. Но, поради недоволно време и планирање, бутанските власти спроведоа програма со заловување на кучињата за период од 15 месеци со цел да ги исчистат улиците на Тимфу и Паро (поголемите градови во Бутан) од уличните кучиња. Тие предпоставиле дека кучињата ќе живеат мирно во азил и дека ќе имаат моментно решение на проблемот, но...

Развиена Пилот-Програмата
Со многу малку ветеринари во Бутан кои вршат обука и воедно имаат масовна задача, ХСИ предложи да ја спроведе една од сопствените програми - ХСИ ЗСВВ (Залови, Стерилизирај, Вакцинирај и Врати на заловена локација), каде ветеринарни специјализирани тимови извршуваа стерилизација на голем број кучинња. За да се започне со пилот програмата, целата беше 1.200 кучиња во Тимфу, но надежта беше програмата да се рашири ширум државата. Бутанската влада го прифати предлогот од ХСИ тимот, воден од индискиот менаџер Раул Сегал, кој пристигна во Бутан на 14.02.2009.

Научени лекции
Тимот дојде до некои многу важни откритија, кои се документирани за идни референци во области каде би се применувале слични практики за "чистење" на уличните кучиња.
Сите области кои беа темелно исчистени од кучиња со заловување и сместување на кучињата во стационар, сега имаат повеќе кучиња од како заловувањето е сопрено.
Новите кучиња сега се повеќе агресивни и се размножуваат многу повеќе и побрзо за разлика од кучињата кои предходно беа на териториите.
Довербата на сопствениците на кучињата е многу тешко да се здобие, бидејќи тие се сомневаат дека заловените кучиња некогаш ќе бидат вратени.
Кучињата кои успеале да избегаат од заловувањето од првата програма со заловување и сместување во стационар, сега се уплашени и е тешко да се заловат повторно.

Успех од прва
ХСИ ЗСВВ пилот програмата во своите последни денови од спроведувањето го постигна целниот број. Вклучените владини власти се многу импресионирани од професионализмот и стручноста на ХСИ тимот. Работата на ХСИ тимот била одобрена и од фактот што главниот и одговорен гостин за програмата на заловување на кучињата и сместување во стационар, почитуваниот Секретар на здравството, ги пратил своите кучиња на операција за стерилизација проследена со негово отварање на клиника.
Дистрибуцијата на 10.000 летоци ширум градот помогнале да се едуцираат локалните заедници за ЗСВВ програмата и нејзината важност. Како што се надевавме, дискусиите се моментално на пат да развијат долгогодишна ЗСВВ програма со целосно покривање на територијата на Бутан, каде ХСИ ќе биде водечка агенција за имплеметирање на проектот.
+++++++++++++++++++++++++++
http://community.indigo.ca/posts/Friends-of-Animals/group-1261/538801.html
Za site "neverni Tomi", videte, prochitajte, kako zemjite od "tretiot svet", ne tolku bogati, a sepak po humani, go reshavaat problemot so pregolemata populacija na bezdomni zzivotni. Videte gi vo Bhutan ! Samo 12 clenovi vo veterinarski Tim za SAMO 2 meseca ja dostignale celta, so 1,200 sterilizirani kucinja + prifatilishta bashka.
A ne ko ovie nashive, celata naredbodavachka i organizaciona struktura shto e odgovorna za humano tretiranje na problemot so programata: ZALOVI, STERILIZIRAJ, VRATI, za shto e i otvoren stacionarot Vardarishte, tie pokraj shto gi zalovuvaat i vekje sterilizaranite kuchinja so kopcha, vlastite "uspejaa" ko od shala da ja dostignat taa cifra od 1 200 mesechno/sekoj mesec, izminatiov period, ama so UBIVANJE !!!
ZA SRAMOTA.

БЕЗДОМНАТА КУЧКА АЊА НА СЛОБОДА, А ЈАС ВО ПОЛИЦИЈА
Saturday, November 28, 2009 at 3:31am
Како во старите добри шарени книги со прикаски, на Х.К.Андерсен или Грим, за сите љубители на животни и доообри прикаски покрај камин, ќе раскажам интересна случка. Посветено на денешните протести за нехуман третман во стационарот од здруженијата за заштита на животни. Звучи како нереална, но оваа моја прикаска е вистинска и се случува во нашата т.н. метропола каде скитниците живеат како во хотел. Според изјавите на градската власт.
Јас предлагам да се остават на страна сите оние написи меѓу Градот и здруженијата за заштита на животни, односно што се чини или не чини во стационарот. Додека ме читате, заборавете на дилемите кој ја зборува, а кој не вистината. Ако некој го интересира, не сум член на здруженијата, но сакам животни. За да не биде долго, нема да навлегувам многу во детали.

Значи август 2009...
На фејсбук здогледувам бела пудла во кафез. Стара е 8-9 години. Некој ја оставил. Решавам да ја земам. Прашувам што како, и уште вечерта сакав да ја земам, но ми беше кажано дека не може. Ок, одам следниот ден. Како обичен граѓанин. Бев на одмор.
Вратата заклучена. Приоѓа еден тип, вработен,и ми вика -„Не ти ја давам, ќе ја вратам на газдата„. Го прашувам -„Кој газда?Она е бездомник, имот е на Градот„...зашто да не ја дадеш???„. Он одговара-„Затоа што се пишуваат многу лаги, се злоупотребуваат работите...бла бла...„. Ми посочи и дека не му се допаѓам. Човекот ги измеша работите како „босански лонац„. Му реков дека сум дојдена како цивил, не како новинар. Он повторуваше како не му се допаѓале текстовите. Веројатно мислеше на овој, објавен една недела пред да посакам да го посвојам кучево.

http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=F39654E191C5584C8E1D1DECBE1AD990&arc=1
(Во „Комунална“ парите одат во бунар без дно)

Нејсе, се испокаравме. Звонев на мобилни на одговорните во Градот, да им кажам за однесувањето на човеков, но сите беа по одмори. Додека се јавував, дотичниот зема црево и со силен шмрк ги испрска сите кучиња во кафезите. Се сеќавам дека од ограда му викав-„Полека човек, полека, смири се. Греота животнине„. Почнаа да завиваат, беше неподносливо да се слушаат нивните крици.
Да не должам, вратата после некое време некој заборави да ја заклучи. Влегов внатре , се прошетав. Стационарот отворен, вратите од кола отворени,куц..куц...кучето си влезе.

После месец дена ми се јавуваат од полициска станица-Автокоманда. Со објаснување-за кражба на куче-бездомник. Како новинар, веднаш го замислив насловот на веста во весник-„Обвинета за кражба на куче скитник„.Богами, ако нешто излезеше, ќе ме пренесеа светски агенции!
Ок, отидов да дадам изјава. Полицајциве ме држеа 2 саата. Не можевме да се разбереме. Луѓето никогаш не биле таму, не можеа да сфатат од каков тип е тој објект. Човеков дал изјава дека сум го украла кучето и сум направила штета од 300 евра!? Го прашав полицаецот(кој беше со висок чин за тешки дела-кражби)-„Која штета е направена? Кучево е старо 9 год., глува е, има глауком, кај да е ќе умре„. Башка јас сум го спасила Градов од екстра трошоци, ваљда они мене треба да ми дадат 300 евра.
Имајќи во предвид дека работава отиде ептеееен далеку, видов не видов, викнав адвокат. Не ме пуштаа да си одам, па морав да ополномоштам правен застапник. Според тензичната атмосфера, мислам дека прашање на моменти беше кога ќе ми стават лисици. По доаѓањето, нештата беа решени, немаше никаква пријава.

Вака некако изгледа посвојување на куче бездомник во нашево Скопје. Откако мене ми се случи ова, јас не верувам во добрата волја на Градот за хуман третман на кучињата бездомници. Се прашувам колку луѓе како мене не му се допаднале на дотичниот?!Човекот изигрува шериф, се однесува како на див запад, а никој ништо не превзема околу тоа. Градските власти беа запознаени за неговото однесување.

Јас од професионален аспект, за да немам никаков конфликт на интерес, службено не пишувам повеќе за тоа како се трошат парите за стационарот Вардариште. Но, моите колеги ја продолжуваат оваа прикаска. И луѓето кои ги сакаат животните.

И уште нешто:
-----------------

Ме воодушеви денешниот протест на скопските здруженија, но и граѓани кои се грижат за подобри услови за животните во оној голем валкан кафез наречен Вардариште.
Колку што се сеќавам, според официјалните извештаи, таму секое ВТОРО куче е еутаназирано. Таму смрди на смрт, на крв, на урина, кучињата болно завиваат.
Внатре не смее да влезе секој. Мислиш влегуваш во банка, со триста нешта за заштита, а не во стационар, кој е јавен објект и каде има апел за што помасовно посвојување на бездомните животни.

Бројките за еутаназираните, градската власт не ги крие. Тоа се извештаи кои се наоѓаат во официјалните рекапитулари на „Комунална хигиена„, претпријатието кое стопанисува со стационарот.
Се објавија во 2008 и во јавноста. Би требало да ги има и годинава.
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=6C71DA3D8F503F4A91C4336FB3539C9E
(-„Стационарот Вардариште кој веќе постои скоро 2 години досега има истретирано 2188 кучиња скитници од кои 1237 се еутаназирани, 757 стерилизирани и вдомени 164, и 750 подигнати мрши„)

А како проблемот се решава пример во Хрватска уште еден линк.
http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=30EE1CC69739584CBEC088839413F83E&arc=1
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=81F6E69094F6ED4EAFACBD5A9D79ADF1

Не сакам да се повторувам, но кастрацијата не е никакво решение ако тие кучиња се пуштаат после на слобода да талкаат низ населени со луѓе места.
Кучето не е човек, нема лична карта, не е самото одговорно за сопствените постапки.
Кучиња кои слободно шетаат без газда не треба да има.
Како ќе се справи државата со нив е ирелевантно.

НЕ, тоа е сурово. Треба да се пратат во Кина:pos2:
Нека ги носат кај сакаат и што сакаат нека им прават, јас со ништо не сум должен да бидам каснат од куче скитник на сред улица. А и плус 99% од нив имаат беснило или некоја друга заразна и опасна болест. Кучињата скитници не се за во град.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom