Укинување на визите = иселување

• Креатор на темата Креатор на темата HEATHY
  • Време на започнување Време на започнување
Останува да видиме, инаку добар пост Avegare_Joe, ја цитирам една моја комшика, активна членка на политичка партија во Македонија: "Што ако се викам Вера, кога мантилов го носам 40 години„ ... ама ајде да не мешам политика...
Па не би требало да е политика, сепак либерализацијата носи и ваљда и ултиматум за име.
За болдираното, зависи од која страна се гледа. Може на пример и вака
"Што ако менувам мантил трипати годишно и имам најскап мобилен во маало кога повеќе никој не ме знае како Вера-сега сум ноунејм, како дискета на пазарче".

Инаку македонците низ историјата постојано се отселувале, како во турско, југословенско така и сега. Сиромаштија (далеку поголема порано) постоела и постои, 70-тите години имаше голем одлив на иселеници во прекуокеанските земји. Сиромаштијата не е патент ниту измислица на сегашната Македонија, ниту сме посиромашни од порано. Затоа...фино рекоа, кој намислил, или отишол или ќе оди. Визите се повеќе за други категории граѓани (виза за на море, за во Шпанија...), а најмалку за економски загрозените.

Па не би требало да е политика, сепак либерализацијата носи и ваљда и ултиматум за име.
За болдираното, зависи од која страна се гледа. Може на пример и вака
"Што ако менувам мантил трипати годишно и имам најскап мобилен во маало кога повеќе никој не ме знае како Вера-сега сум ноунејм, како дискета на пазарче".

Инаку македонците низ историјата постојано се отселувале, како во турско, југословенско така и сега. Сиромаштија (далеку поголема порано) постоела и постои, 70-тите години имаше голем одлив на иселеници во прекуокеанските земји. Сиромаштијата не е патент ниту измислица на сегашната Македонија, ниту сме посиромашни од порано. Затоа...фино рекоа, кој намислил, или отишол или ќе оди. Визите се повеќе за други категории граѓани (виза за на море, за во Шпанија...), а најмалку за економски загрозените.
Tranzicijata i privatizacijata vo MKD dovede do naglo osiromasuvanje i drasticen pad na standardot za poveketo luge. fakat!

Tranzicijata i privatizacijata vo MKD dovede do naglo osiromasuvanje i drasticen pad na standardot za poveketo luge. Fakat!
Да, факт. Но сигурно не сме биле посиромашни од нашите во отоманската, српската или бугарската власт над Македонија. Зошто инаку во тие периоди бегаат огромен број македонци. Истото се случува и во богатиот период од 60-ти 70-ти години на минатиот век. Очигледно за некого не бил богат.

И што ако човек му дадат да иде до некоја западна еу членка, што понатаму? Дали ќе стигне и заради што ќе патува?

Да, факт. Но сигурно не сме биле посиромашни од нашите во отоманската, српската или бугарската власт над Македонија. Зошто инаку во тие периоди бегаат огромен број македонци. Истото се случува и во богатиот период од 60-ти 70-ти години на минатиот век. Очигледно за некого не бил богат.

И што ако човек му дадат да иде до некоја западна еу членка, што понатаму? Дали ќе стигне и заради што ќе патува?

Zatoa sto sega ne moze da se bega. Neka gi otvorat site granici koj kade saka da odi pa ke vidis :)

Vo 60-tite i 70-tite godini nemalo nikakva precka da odis nadvor

Укинување на визите не е иселување,туку одлив на работна сила во ЕУ.Невработеноста ќе ни падне на 7 % како во Болгарија.:vozbud:

Укинување на визите не е иселување,туку одлив на работна сила во ЕУ.Невработеноста ќе ни падне на 7 % како во Болгарија.:vozbud:
bulgarija imaa 10 milioni narod a nie sme samo 2 miliona od koi samo 600 000 се пензионери :vozbud::vozbud::vozbud:
па сеа ти рачунај како мамата ќе ни се ебе :vozbud:

nema be sto da se racuna...ima samo eden VISTINSKI nacin za toa.....od Adam i Eva navaka....:vozbud:
:vozbud::vozbud::vozbud:
Чисто сомневам
денес има дурекс :)дека во оваа држава нешто ќе се зачне макра и раст на наталитетот се почесто овенува и се суши :)

Иначе оваа метода се почесто ја користат албанците отколку македонците мене така ми се чини :icon_lol:

Абе добро зар уште ве лажат дека во Македонија има 35% невработеност.....хаха па ако е така...зошто тогаш секој втор има нова кола или зима кредит за кола....оти ако се невработени 35% тоа значи и дека 35% ке возат југовци и 101...

И не се прајте телиња....секој 18годишник шо работи во кафич,пекара или сл....сигурно не му се исплаќа на газдата да го осигура...и затоа во државата тој 18годишник ќе се води како невработен...иако тој зима минимум 10.000 ден!!!

Размислете за 60% од македонските мајките што работат во конфекциите...мислите дека сите се пријавени и осигурани.....хаха грешка сте!!

И затоа не се прајте мали деца...а и гледам ќе сте бегале во ЕУ ко ќе ни ги укинат визите....како ќе бегате у илегала...или со дипломатски документи???

оти јас ко шо знам на 3 месеца е ограничен престојот!!!

- трагично е тоа што ке избегаат тие кои веке работат кај нас и ги бива за нешто , ама од некои банални причини сеуште не се отидени надвор.
- а тоа дека се чека визната либерализација да отидат надвор е чиста глупост , кој сакал и се чувствувал способен да работи надвор тој веке е таму , секогаш може да се најде начин да се излезе од Мк.

- трагично е тоа што ке избегаат тие кои веке работат кај нас и ги бива за нешто , ама од некои банални причини сеуште не се отидени надвор.
- а тоа дека се чека визната либерализација да отидат надвор е чиста глупост , кој сакал и се чувствувал способен да работи надвор тој веке е таму , секогаш може да се најде начин да се излезе од Мк.

Точно,ама друго е кога не мора да се бара чаре за да се излезе од Македонија и повторно да се влезе но и да се излезе,секогаш кога ќе ти текне.Знам многумина Прилепчани што аплицираат за визи и се одбиени без образложение за кај нивни роднини во Австрија и Германија каде има работа од по неколку месеци,сезонска и на црно,да молерисаат стан или куќа,да извршат монтажа на ПВЦ дограма и слични поситни работи за кој се заработува од 50-100 евра на ден.

Ако го смениме името ќе ни ги либерализираат ако не нема шанса.

Лично не верувам у либерализација, барем не сега. Којзнае кој нив критериум ќе го извадат од ракав?

хахахаххаха шо викаш, ќе ни ги отворат границите, ќе си замине народ колку толку и после нема да му дадат се вратат ахахаха:vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom