A kazi mi ti koj jazik go zboruvale Kiril i Metodij??
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
prvoto zname na gejcite e belo so plav krst.
toa e znameto na SELOITE,DREVNI MAKEDONCI.
podocna se nareceni Sulioti,si imale nezavisno kralstvo i ne bile pod turcite.
se tepale so ARABO-Shqipot na Ali pasha.
tie vsusnost i go pocnale vostanieto vo gejlada....
Мал оф топик!
Сега не беа Арванитите/Арбанитите Арапи Бану Гашан?
Од каде Македонци?
V13, го носат и Арванити и Геги, и Тоски? Или Копански пак е репер?
Сулиотите се, јужните Хајлендери, и се Албанци, и не се Македонци, а тоа си го знае Љубе Војвода.
Со оваа, присвојувачката историска-политика, да не претеравте малку?![]()
Tacitus:Sitones od Gotaland (Swedska) se isto sto i Sviones
Strabo: del od Edones se vikaat Sithones
Varangite (Vikinzi-Rusi) ja osnovaa Moskva.
Odin mnogu lici na Edon.
I Phrygia mnogu lici na Frigg.
The Edoni (also Edones, Edonians, Edonides) were a "Thracian" people who dwelt mostly between the Nestus and the Strymon rivers in southern Thrace, but also once dwelt west of the Strymon at least as far as the Axios, and they inhabited the region of Mygdonia before the Macedonians drove them out
(Thuc., Pelop. book II, paragraph 99).
There were a number of Edonian towns, including Drabescus and Myrcinus.
(Mac)Edonians,Macedonians
(Mak)Edones se isto sto i Getas
Octodrachm of Getas, King of Edones Circa 500 B.C
Getas=Goths=Gotaland
pogore spomnatiot narod go srusi Rim....
Брзо читаш, споро мислиш. Прво среди си ги нервите, земи воздух убоо и види за кој век пишувам.Кој французин се мисли за македонец бре
Па тука има форумджии кои студираат во Франциа, прашај ги французите не знаат де се намира македониа
Тоа вече ми личи на антична шизофрениа
Првин за да ја разбереш историјата,мора да сфатиш дека таа е релативна,секој ден нови докази се откриваат
Има неколку теории за Словените
Најневозможна е онаа,преселба од Карпатите и се живо убиле на балканот,а самата е најекспонирана(се разбира од политички цели)
Друга теза е дека Словените не се преселиле од зад Карпатите,туку од Балканот,имаш на Кајгана податоци и докази многу за тоа,но и во оваа теза има многу необјаснети работи
Третата и најподкрепена со докази е дека Словенството е еден вид средовечна култура,нешто како Барок,Класицизам и др.И самиот термин Словен може да означува оние што го носат Словото,или учители,описменувачи,нешто како што биле Кирил,Методиј,Наум,Климент и други великани во словенскиот период