Македонизмот во сооднос со т.н.р "словенство"

• Креатор на темата Креатор на темата Dejan]
  • Време на започнување Време на започнување
prvoto zname na gejcite e belo so plav krst.
toa e znameto na SELOITE,DREVNI MAKEDONCI.
podocna se nareceni Sulioti,si imale nezavisno kralstvo i ne bile pod turcite.
se tepale so ARABO-Shqipot na Ali pasha.

tie vsusnost i go pocnale vostanieto vo gejlada....

Мал оф топик!

Сега не беа Арванитите/Арбанитите Арапи Бану Гашан?
Од каде Македонци?

V13, го носат и Арванити и Геги, и Тоски? Или Копански пак е репер?

Сулиотите се, јужните Хајлендери, и се Албанци, и не се Македонци, а тоа си го знае Љубе Војвода.

Со оваа, присвојувачката историска-политика, да не претеравте малку?:)

В13 е Тракиски ген, не е исклучиво кај Албанците. Нема национален ген, ниту имало затоа што нациите унифицирале територии каде што живееле и припадници на други антички народи.

Мал оф топик!

Сега не беа Арванитите/Арбанитите Арапи Бану Гашан?
Од каде Македонци?

V13, го носат и Арванити и Геги, и Тоски? Или Копански пак е репер?

Сулиотите се, јужните Хајлендери, и се Албанци, и не се Македонци, а тоа си го знае Љубе Војвода.

Со оваа, присвојувачката историска-политика, да не претеравте малку?:)

Абе нејќеш јас да те играм, да те земам на еден “историски“ пик па да видиш колку знаеш.

По незнам којпат си земаш слобода да застануваш на страната на моите негатори, а бараш правда и плачипичкосуваш преку трети луѓе.

Колку да бидеме на чисто, да не бараш објаснување.

Шо ти е бе дечко со кој се караш?

Кој негатори, гледаш дека не сум пишал на оваа страна ниеднаш, и си викам ај да видам што е филмот, коа читам глупост до глупост.

Не е проблемот во мене или во Бугарите, ама вие ја играте баш онаа Бугаро-Србска игра, све што е најдобро ќе си го земеме, другото кој го еба. Ваше право не ви се мешам, ама на тврдењата на дечкото не стои ниеден доказ дека тоа е така!

А моеш колку сакаш пикови да качиш ти, јас не се плашам од пикови.

И никад не сум барал правда, туку сум се бунел за она што мене ми припаѓа и е мое, како мои постови, како теми на кои тенденциозно некои лупаат, све што ќе најдат на гугл против мене, за она некохерентното што е интересантно, и што моментално е најголемиот непријател на македонските историчари итн.

Пак ќе ми кажеш со кој се караш во случајов.

Ти како модератор и морален застапник на овој форум, сам треба да обвиниш и да реплицираш на такви глупости, кои се поддржани од 0,1 ИСТОРИЈА(Само од Петар Поповски можеби)...

Мене не ми треба ѕвезда водилка, затоа сугестиите задржиси ги.

Он топик.

Еве нешто интересно од еден пријател што ми го прати:

Эта величина соответствует средним временам европејского расселенија рода R1a1.

Подведем итог первој части нашего расследованија. ДНК наших современников показывајут, что самые древние корни ариев, рода R1a1, давностьју 12 000 лет, находјатсја на Балканах – в Сербии, Косово, Боснии, Македонии.
Через 6 тысјач лет этот род расширитсја на северо-восток, на Северные Карпаты, образовав праславјанскују, трипольскују культуру и положив начало великому переселенију народов в четвертом-третьем тысјачелетии до нашеј эры.

Под славјанами, придерживајась данных ДНК-генеалогии, ја буду подразумевать три родовые гаплогруппы R1a (R1a1), N и I1b, об'единённые между собој единој верој, обштностьју быта и јазыка.

http://kob.su/articles/informatsiiu-slavianskikh-vied-podtvierdili-izyskaniia-dnk-ghieniealoghii

Превод:

Оваа величина соодејствува со средното време на европското раселување на родот R1a1.

ДНКта на нашите современици покажува дека самите древни ариевски корени, од видот R1a1, неотуѓиви 12.000 години, се наоѓаат на Балканот- во Србија,Косово,Босна и Македонија.
Во следните 6 илјади години тој род се раширил на северо-исток, на Северните Карпати, образувајќи праславјанска,триполска култура и положувајќи го начелото на Големата преселба на народите која се случила 4-3 илјади години пред нашата ера.

Под Славјаните, придржувајќи се до генеалошките информации од ДНК , јас подразбирам три родови хаплогрупи R1a (R1a1), N и I1b, обединувајќи меѓу себе една вера, начин на живот и јазик.

Какво словенство какви бакрачи?

Па Албанците сеуште неможат целокупната територија на Косово да ја етничи очистат од Србите...процес кој трае некаде од почетокот на 1700 години, значи за триста години неможат да завладеат со една територија третина од денешна Македонија, а замислете за истиот период од триста години словенските неорганизирани орди ја покориле пола Европа и ги очистиле сите...тикви со расол.

LifeofPancratiusp271.png

Stallman, The Life of St. Pancratius, pg 271.- фуснота 77 на страна 20
http://www.clas.ufl.edu/users/fcurta/lingua.pdf

Tacitus:Sitones od Gotaland (Swedska) se isto sto i Sviones
Strabo: del od Edones se vikaat Sithones

Varangite (Vikinzi-Rusi) ja osnovaa Moskva.

Odin mnogu lici na Edon.
I Phrygia mnogu lici na Frigg.

The Edoni (also Edones, Edonians, Edonides) were a "Thracian" people who dwelt mostly between the Nestus and the Strymon rivers in southern Thrace, but also once dwelt west of the Strymon at least as far as the Axios, and they inhabited the region of Mygdonia before the Macedonians drove them out
(Thuc., Pelop. book II, paragraph 99).
There were a number of Edonian towns, including Drabescus and Myrcinus.
(Mac)Edonians,Macedonians

(Mak)Edones se isto sto i Getas

Octodrachm of Getas, King of Edones Circa 500 B.C

Getas=Goths=Gotaland

pogore spomnatiot narod go srusi Rim....

Tacitus:Sitones od Gotaland (Swedska) se isto sto i Sviones
Strabo: del od Edones se vikaat Sithones

Varangite (Vikinzi-Rusi) ja osnovaa Moskva.

Odin mnogu lici na Edon.
I Phrygia mnogu lici na Frigg.

The Edoni (also Edones, Edonians, Edonides) were a "Thracian" people who dwelt mostly between the Nestus and the Strymon rivers in southern Thrace, but also once dwelt west of the Strymon at least as far as the Axios, and they inhabited the region of Mygdonia before the Macedonians drove them out
(Thuc., Pelop. book II, paragraph 99).
There were a number of Edonian towns, including Drabescus and Myrcinus.
(Mac)Edonians,Macedonians

(Mak)Edones se isto sto i Getas

Octodrachm of Getas, King of Edones Circa 500 B.C

Getas=Goths=Gotaland

pogore spomnatiot narod go srusi Rim....

Фредегеровата хроника (7 век) пишува за источноготскиот крал Теодорих Велики (493-526), вели дека родителите му биле Македонци и дека тој е “natione Macedonum“, и "ex genere Makedonum".

Ееее Љубчо, Љубчо.....дошле Готите, овие, оние и исчезнале античките Македонци, а овие, оние со “македонска национална свест“.

И тоа не само кај Црното Море, туку “македонска свест“ и кај Франките, чии учени “докажуваа“ дека Франците го имаа истото потекло како и Македонците...

Ама според експертот за “поетски сватената“ историја Љубчо “македонската свест“ исчезнала во самата Македонија, ама затоа кај Источните Готи и кај Франците илјадници километри од МК постоела, ама во Македонија не, нееее, ни случајно.

Потоа, откако источно-Готите го расчистиле теренот, дошле Склавите на празна ливада...

Кој французин се мисли за македонец бре :)
Па тука има форумджии кои студираат во Франциа, прашај ги французите не знаат де се намира македониа :)
Тоа вече ми личи на антична шизофрениа

Кој французин се мисли за македонец бре :)
Па тука има форумджии кои студираат во Франциа, прашај ги французите не знаат де се намира македониа :)
Тоа вече ми личи на антична шизофрениа
Брзо читаш, споро мислиш. Прво среди си ги нервите, земи воздух убоо и види за кој век пишувам.
Нормално дека кај Французите не постои “македонска национална свест“, убаво прочитај, па потоа размисли и свати го текстот и контекстот.

Еве ти го изворот:

Стјепан Антолјак “Средновековна Македонија“ том 1, стр. 166.

Еве ти го оригиналниот извор:

"Chronicon quae dicuntur Fredegarii scholastici libri IV cum continuatioibus, MGH, SS renum Merovingicarum II, Hannoverae 1888, liber II, 78,79. (за Теодорик)

“Fragmenta ex allis Fredegarii excerptis selecta, quae ad historiam Francorum pertinent, J.P.Migne, PL 71, Parisiis 1849, 699 (за потеклото на Франките).

Сакаш уште? :baeh:

А еве му и цела тема на потатарениот за Франките сосе сите поважни хроники и употребата на кирилица:

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=19040&highlight=%D4%F0%E0%ED%EA%E8%F2%E5

Од Хрониката на Фредегар:

" Their first king was Priam; afterwards, they had a king named Friga;
later they divided into two parts, one of which migrated into Macedonia
and received the name of Macedonians. Those who remained were driven
out of Phrygia, and wandered about, with their wifes and children, for many
years. They chose for themselves a king named Francion, and from him took
the name of Franks. Francion made war upon many peoples, and after deva-
stating Asia finally passed over into Europe, and established himself between
the Rhine, the Danube, and the sea. ..."

(Cambridge Medieval History, Volume 1, Cambridge at the University Press, 1957, str. 293)

И наеднаш од Иставонците, Игнавонците и Херминонците станаа Франки, Саксонци и Алемани?! И најдоа врска со античките Македонци. :)

Речиси секој од Западниве бара врски со антиката, а посебно во средниот век се ничкосуваат да бараат врски со нас бидејќи ние имаме “бренд’’ име. Кога не можат директно, одат на други методи - “Грција’’, “Бугарија’’, преименување, итн.

.

Првин за да ја разбереш историјата,мора да сфатиш дека таа е релативна,секој ден нови докази се откриваат
Има неколку теории за Словените
Најневозможна е онаа,преселба од Карпатите и се живо убиле на балканот,а самата е најекспонирана(се разбира од политички цели)

Друга теза е дека Словените не се преселиле од зад Карпатите,туку од Балканот,имаш на Кајгана податоци и докази многу за тоа,но и во оваа теза има многу необјаснети работи

Третата и најподкрепена со докази е дека Словенството е еден вид средовечна култура,нешто како Барок,Класицизам и др.И самиот термин Словен може да означува оние што го носат Словото,или учители,описменувачи,нешто како што биле Кирил,Методиј,Наум,Климент и други великани во словенскиот период

Професорот Митко Панов вечерва кај Миленко кажа дека по сите сознанија и наоди постоењето на овие простори и во околината на Дунав е постаро од она што е зад Карпатите.

Тоа стои во книгата Македонска историја, а и во нејзината скратена верзија.

еве нешто интересно согледување, кое го имам дешифрирано на форумов во постовите на Zote

РЕЧ НА ИСАИЈА МАЖОВСКИ 18 јули 1888 г. Реч одржана од име на "заробените славјано-бугари македонци" на 18 Јули 1888 година на Парабродот "Рицар" насред реката Днепар, во градот Киев, Русија, од Исаија Радев Мажовски од село Лазарополе, Македонија [1].
Многупочитувани господа и словенски браќа, Дознавме во нашиот крај, во Македонија, во Дебар и Кичево, за големиот радосен настан – 900 годишнината од покрстувањето на братскиот руски народ од големиот руски кнез св. Владимир и се подготвивме неколкумина од нас да дојдеме во словенска голема Русија за да присуствуваме на овој голем руски празник, но за голема жал не можеме да добиеме паспорти за Русија. Но јас се осмелив и решив да дојдам сам и народот ме испрати со солзи на очи, сожалувајќи дека повеќе луѓе не можат да дојдат во Русија... ...Многупочитувани господа Македонскиот старословенски народ уште пред 2.500 години е доведен во Македонија од цар Каран, кој како цар Филип и цар Александар бил чист словен. Не повеќе од 500 години поминаа откако Македонија и македонскиот стар словенски народ се потиснати и се наоѓаат под тесшиот турски јарем. Ние, клетите Македонци, офкаме и плачеме, но никој не сака да не чуе, дури самите наши браќа ни пречат. Браќа Словени, Македонскиот словенски народ е окружен од најлути и отровни змии, тој се дави и се измачува од најлути и неумоливи зверови... ...Браќа, руски Словени, Цели петстотини години станаа веќе откако целиот македонски народ и целата негова земја се опфатени од црни и мрачни облаци кои не ни даваат можност да ја видиме сончевата светлина... Исаија Радев Мажовски, В'зпоминанија, Софија 1922, стр. 24-27

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom