Македонизмот во сооднос со т.н.р "словенство"

• Креатор на темата Креатор на темата Dejan]
  • Време на започнување Време на започнување
Abe sega jas sho nemam kirilicna podrska na kompjuterot nemora da znaci deka ne znam da pisam kirilica.

Епа Македонците што пишувале на Коинето(светско писмо во тој период),немора да значи дека незнаеле да зборат на свој јазик.

Цитат:
Напишано од Ljube Vojvoda
Da vo pravo si ama togas nikoj od Slovenite ne se dekrarilal kako Makedonec tuku kako Slavjanin, a kaj vizantijcite e obratno.
I kako bilo izumreno vo cela Vizantija se pisuvalo so takvo pismo. Dokaz se ikonite vo Aja Sofija vo Istanbul

Ти зборувам за старото македонско писмо,кое било пред изумирање во тој "византиски период",Кирил и Методиј само го воскреснале.

И како тоа сите словени одеднаш има текнало дека се Чеси,Хрвати,Срби,Словенци,Руси,Белоруси,Украинци,М акедонци,Бугари и др,зошто не формирале една Словенска Држава?

Цитат:
Напишано од Ljube Vojvoda
Abe vo red to ama zborovite se isti. Mozi imalo nekoj mali razliki ama to e vo dijalektot inace 80% od zborot se pisuval isto.

Пак си слабо читал.:nesum: A знаеш ли дека 80% од денешниот грчки јазик самите грци неможат да му најдат значење,а 50% од грчките зборови денешните Македонци можат да им најдат значење.

Eve vo red togas se piselo so grcko pismo(za jazikot vikate deka bil razlicen) pa kako vo 9 vek na Kiril i Metodij mu teknalo novo pismo, ako na nivnite predci majcino pismo mu bilo grckoto??A od 6ti vek kaj Slovenite nikoj ne pisel so takvo pismo. Naslednici na Antickite Makedonci bile Vizantijcite i to e dokaz na primer Vasilij se deklariral kako Vasilij Makedonecot.

Што збориш, се читаш ли?

Како прво и основно, терминот “Византија“ е исто така академски термин од 14ти век, кој никогаш не се употребил за време на постоењето на истата.

“Византија“ денес е наречена Источната Римска Империја во која сите нејзините жители биле Ромејци или Римјани, односно Римски граѓани.

Меѓутоа ја составувале сите етнитети кои живееле на нејзиниот простор, бидејќи Источната Римска империја била мултиетничка.

“Византијци“ не постојат, ниту “Римјани“ во права смисла на зборот во тогашната Источна Римска Империја.

Сите ентитети продолжиле да егзистираат во рамките на Империјата.

Доколку се прифати дека “Словените“ дошле во 6 век тогаш како тие можеле да ги асимилираат домородните жители, доколку немале ни писмо, на кое морале да чекаат дури 3 века ( до 9ти век) за Кирил да им го склепа?

Кој кого можел да асимилира, неписмениот -> писмениот?

Создавањето на азбуката не значи создавање и нова раса ниту народ, туку јазично-културна групација.

Најдобро би било да провериш колку букви се еднакви во нашата азбука и денешната грчка.
Што се сменило?

Тоа значи дека тоа писмо и ден денес останало и е во употреба од нас, Македонците.

Ние денес ја користиме стандардизираната македонска азбука, но тоа не не' прави помалце Македонци од нашите дедовци.

Што збориш, се читаш ли?

Како прво и основно, терминот “Византија“ е исто така академски термин од 14ти век, кој никогаш не се употребил за време на постоењето на истата.

“Византија“ денес е наречена Источната Римска Империја во која сите нејзините жители биле Ромејци или Римјани, односно Римски граѓани.

Меѓутоа ја составувале сите етнитети кои живееле на нејзиниот простор, бидејќи Источната Римска империја била мултиетничка.

“Византијци“ не постојат, ниту “Римјани“ во права смисла на зборот во тогашната Источна Римска Империја.

Сите ентитети продолжиле да егзистираат во рамките на Империјата.

Доколку се прифати дека “Словените“ дошле во 6 век тогаш како тие можеле да ги асимилираат домородните жители, доколку немале ни писмо, на кое морале да чекаат дури 3 века ( до 9ти век) за Кирил да им го склепа?

Кој кого можел да асимилира, неписмениот -> писмениот?

Создавањето на азбуката не значи создавање и нова раса ниту народ, туку јазично-културна групација.

Најдобро би било да провериш колку букви се еднакви во нашата азбука и денешната грчка.
Што се сменило?

Тоа значи дека тоа писмо и ден денес останало и е во употреба од нас, Македонците.

Ние денес ја користиме стандардизираната македонска азбука, но тоа не не' прави помалце Македонци од нашите дедовци.

Vo red ne se Vizantijci Romei se ama dobar del od niv se osekale kako Makedonci na primer Vasilij.

Koga bile tuka rimjanite se latinizirale. Cel mediteran zboruva latinski jazik. Za ovaj prostor dokaz se vlasite 80% do 90% latinski zborovi. Albancite 30% latinski jazik. Isto i Grcite imat dobar % na latinski zborovi vo nivniot jazik. Nie nemame nisto latinsko vo nasiot jazik(osven internacionalizmite). Deka sme bile tuka koga bile koga bila Otomanskata Imperija se dokaz 3000 turicizmi vo nasiot jazik. Sega nekoj ke reci: Ama koga dojdoa Slovenite tuka uste bilo Rimska Imperija oti togas ne latinizirale?? - Koga dojdoja Slovenite tuka nemalo tolkavo vlijanie na latiniziranje.

Мајка дона,според Ѓорѓија Пулевски,ај ти објасни ми го зборот Грција
A sho so tezata deka znaci visoka zemja??Ili ne bila visoka se pustina bilo?? Eve i majka dona da e. Kazi nekoja kralica ili najobicna zena od Anticko vreme sho se vika DONA.

A Grcija(kako cist zbor ,,Grcija" ne znam sho znaci) a ako mislis na Ellada togas to e drugo petnaeset.

Бриши постов,ке ти се смеат

Ajde kazi zosto ke mi se smeat:helou::helou::toe:

Абе друже кажи ми искрено,од штабот ли те пратија да тропаш глупости???

Дона е жена на Теменид,прочитај малку повеќе

Грција или Graeci значи црни на латински, веројатно Грците не ги викале црни затоа што биле плави,туку затоа што биле црни, како што се и ден денес.

Но проблемот е што Александар бил смеѓ, исто и Филип и сите други попознати кралеви.

И ке ти се смеат затоа што импровизираш на многу тешка тема,претешка дури и за најначитаните историчари.

Vo red ne se Vizantijci Romei se ama dobar del od niv se osekale kako Makedonci na primer Vasilij.

Koga bile tuka rimjanite se latinizirale. Cel mediteran zboruva latinski jazik. Za ovaj prostor dokaz se vlasite 80% do 90% latinski zborovi. Albancite 30% latinski jazik. Isto i Grcite imat dobar % na latinski zborovi vo nivniot jazik. Nie nemame nisto latinsko vo nasiot jazik(osven internacionalizmite). Deka sme bile tuka koga bile koga bila Otomanskata Imperija se dokaz 3000 turicizmi vo nasiot jazik. Sega nekoj ke reci: Ama koga dojdoa Slovenite tuka uste bilo Rimska Imperija oti togas ne latinizirale?? - Koga dojdoja Slovenite tuka nemalo tolkavo vlijanie na latiniziranje.

Богами за смеење си.

Како прво, каде пишува за тоа како се осеќал Василиј?
Дај некој запис да видиме како се осеќал.

Или повторно е академска измислица на придодавање вештачка определба.

Како второ, Василиј не бил Македонец по потекло, ниту бил роден во Македонија.

Роден е во денешниот дел на европска Турција. ( Тема Македонија).

А каков критериум е Латинскиот јазик, барем да ни објаснеше?

Ти што мислиш, дека обичниот народ одел во школи за време на Римската империја и учеле Латински?

Не поистоветувај административен јазик со народен.

И Хрватска, Чешка, Словачка, Словенија, Полска пишуваат латиница и имаат огромен број на Латински термини, а сепак припаѓаат на “словенската“ јазична група.

Дел од нив никогаш не ни биле дел од Римската Империја.

Задача за тебе, провери сега колку “Словенски“ термини има во Грчкиот, Албанскиот и Романскиот.

Grakoi e latinski zbor prv pat upotreben od Ilirite(koi ziveele na teritorijata na denesna Italija) a se preselija vo Epirskiot grad Dodoni kako kolonisti. A sho znaci ne znam i nemozam da ti odgovoram.

A cekaj malce dali Platon e opisan kako crn covek??Ili Appolon ili Herakle od grckata mitologija. Ili Ahil.

Јас само процедурално според должноста да си прашам, во која насока дискутирате по темава, односно има некоја историска тежина или ќе биде изразена исполитизираната историја?

Може и ме лаже претчувството.

* Љубе Војвода, освен темава, која чинам според насловот те привлекла во својата гравитација и знам која ќе ти биде насоката на истата, можам само да ти ги препорачам неколкуте илјади други теми на подфорум Историја каде сите овие твои прашања се веќе дискутирани и разјаснети.

А со произволно нафрлање на историски дискусии на еден топик ниту може да се расчисти нешто ниту ќе дојдеме до некоја вистинска дискусија.

Како што приметив, поставуваш прашања, а самиот избегнуваш да одговараш.

Vasilij Prvi Makedonecot(ne e ovaj toj so go pobedil Car Samoil). Negovite roditeli bea Ermenci roden vo Makedonija. Ermencite se smetat za mnogu bliski so Grcite.

Vasilij Vtori(ovaj e toj so go pobedi car samoil) poznat kako Bugarskiot ubiec. Bese vizantiski car od MAKEDONSKATA DINASTIJA.
Ako ne znajs koja bila Makedonska dinastija togas ke ti kopiram nesto.

Македонска династија господари бизантског царства 867 до 1056, након Аморианска династија. Током овог периода, бизантске државе достигао је свој највећи простор од муслиманских освајања, а македонске ренесансе у слова и уметност почео. Је династија добила име по оснивачу, Басил први Македонски, која је силазила са темом Македонија (тема је заправо смјештен у региону Тракија, а није имао однос са географском подручју Македонија). династија је оснивач и многим накнадним царева биле од јерменски порекла, овдашњи династија је такође упутити на неки аутори као јерменски Дынасты

Pa i vo Otomanska Imperija Turski bese administrativen a Makedonski naroden ama pak imame 3000 turcizmi.

Site ovie zemji sho gi nabroja imat golem broj internacionalizmi a i se od katolicka veroispovest pa sega cudi se ti od kade latinizmite.

Пастираш нешто, кое ни самиот не го разбираш.

Грците имаат 33.000 турцизми.

http://yunus.hacettepe.edu.tr/~sadi/bilgi/turkce-yunanca.html

Правиш тенденциозни и недокажливи споредби.

П.С. Не ми одговори колку “Славизми“ има во Грчкиот јазик!?

Prvo 33.000 turcizmi a nisto da ne se razbirat.......ne drzi voda, zosto 33.000 zborovi se 40% jazik.

Bouzuki da e turcizam:pos2:

Jas dobro go vladeam turskiot jazik i ovie klipcinja mozis da mu gi dades na nekoj sho ne go razbira.

ili kitap - kitapis:pos2:Grcite odsekogas vikale Vivlio.

A za slavizmite ne znam tocno, samo nemoj da mi dajs nesto vakvo na primer sonce, soncakis

А бе Љубе, војводо без компас!!! Поимот славјани се користи и форсира од Руската империја за да изфалсикува нивно право на источна европа и на балканот , а со тоа и излез на Егејското море, а со тоа и на Средоземното!!!

Словените се само луѓе описменети од страна на МАКЕДОНЦИТЕ СВ.Кирил и Методиј!!! Шо имаш ти заедничко со еден Русин или Пољак??? Скроз сме различни...дај не заебавај!!!

сите МАКЕДОНЦИ биле Византијци - сите Византијци не биле МАКЕДОНЦИ

како што и

сите МАКЕДОНЦИ биле Југословени - сите Југословени не биле МАКЕДОНЦИ

Едноставно е!!!

А на крај на краиштата што е тоа што ти пречи да си бидиш МАКЕДОНЕЦ?????

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom