Ти сега пишуваш латиница,Латин ли си?
Abe sega jas sho nemam kirilicna podrska na kompjuterot nemora da znaci deka ne znam da pisam kirilica.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ти сега пишуваш латиница,Латин ли си?
Abe sega jas sho nemam kirilicna podrska na kompjuterot nemora da znaci deka ne znam da pisam kirilica.
Eve vo red togas se piselo so grcko pismo(za jazikot vikate deka bil razlicen) pa kako vo 9 vek na Kiril i Metodij mu teknalo novo pismo, ako na nivnite predci majcino pismo mu bilo grckoto??A od 6ti vek kaj Slovenite nikoj ne pisel so takvo pismo. Naslednici na Antickite Makedonci bile Vizantijcite i to e dokaz na primer Vasilij se deklariral kako Vasilij Makedonecot.
A da mi go objasnis zborot Makedonija ili toj ne spaga vo tie 50%??
Што збориш, се читаш ли?
Како прво и основно, терминот “Византија“ е исто така академски термин од 14ти век, кој никогаш не се употребил за време на постоењето на истата.
“Византија“ денес е наречена Источната Римска Империја во која сите нејзините жители биле Ромејци или Римјани, односно Римски граѓани.
Меѓутоа ја составувале сите етнитети кои живееле на нејзиниот простор, бидејќи Источната Римска империја била мултиетничка.
“Византијци“ не постојат, ниту “Римјани“ во права смисла на зборот во тогашната Источна Римска Империја.
Сите ентитети продолжиле да егзистираат во рамките на Империјата.
Доколку се прифати дека “Словените“ дошле во 6 век тогаш како тие можеле да ги асимилираат домородните жители, доколку немале ни писмо, на кое морале да чекаат дури 3 века ( до 9ти век) за Кирил да им го склепа?
Кој кого можел да асимилира, неписмениот -> писмениот?
Создавањето на азбуката не значи создавање и нова раса ниту народ, туку јазично-културна групација.
Најдобро би било да провериш колку букви се еднакви во нашата азбука и денешната грчка.
Што се сменило?
Тоа значи дека тоа писмо и ден денес останало и е во употреба од нас, Македонците.
Ние денес ја користиме стандардизираната македонска азбука, но тоа не не' прави помалце Македонци од нашите дедовци.
A sho so tezata deka znaci visoka zemja??Ili ne bila visoka se pustina bilo?? Eve i majka dona da e. Kazi nekoja kralica ili najobicna zena od Anticko vreme sho se vika DONA.Мајка дона,според Ѓорѓија Пулевски,ај ти објасни ми го зборот Грција
Бриши постов,ке ти се смеат
Vo red ne se Vizantijci Romei se ama dobar del od niv se osekale kako Makedonci na primer Vasilij.
Koga bile tuka rimjanite se latinizirale. Cel mediteran zboruva latinski jazik. Za ovaj prostor dokaz se vlasite 80% do 90% latinski zborovi. Albancite 30% latinski jazik. Isto i Grcite imat dobar % na latinski zborovi vo nivniot jazik. Nie nemame nisto latinsko vo nasiot jazik(osven internacionalizmite). Deka sme bile tuka koga bile koga bila Otomanskata Imperija se dokaz 3000 turicizmi vo nasiot jazik. Sega nekoj ke reci: Ama koga dojdoa Slovenite tuka uste bilo Rimska Imperija oti togas ne latinizirale?? - Koga dojdoja Slovenite tuka nemalo tolkavo vlijanie na latiniziranje.
Vasilij Prvi Makedonecot(ne e ovaj toj so go pobedil Car Samoil). Negovite roditeli bea Ermenci roden vo Makedonija. Ermencite se smetat za mnogu bliski so Grcite.
Vasilij Vtori(ovaj e toj so go pobedi car samoil) poznat kako Bugarskiot ubiec. Bese vizantiski car od MAKEDONSKATA DINASTIJA.
Ako ne znajs koja bila Makedonska dinastija togas ke ti kopiram nesto.
Македонска династија господари бизантског царства 867 до 1056, након Аморианска династија. Током овог периода, бизантске државе достигао је свој највећи простор од муслиманских освајања, а македонске ренесансе у слова и уметност почео. Је династија добила име по оснивачу, Басил први Македонски, која је силазила са темом Македонија (тема је заправо смјештен у региону Тракија, а није имао однос са географском подручју Македонија). династија је оснивач и многим накнадним царева биле од јерменски порекла, овдашњи династија је такође упутити на неки аутори као јерменски Дынасты
Pa i vo Otomanska Imperija Turski bese administrativen a Makedonski naroden ama pak imame 3000 turcizmi.
Site ovie zemji sho gi nabroja imat golem broj internacionalizmi a i se od katolicka veroispovest pa sega cudi se ti od kade latinizmite.
a Makedonski naroden ama pak imame 3000 turcizmi.