Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

• Креатор на темата Креатор на темата bojan81
  • Време на започнување Време на започнување
Мој предлог е Wordpress.

Може да биде многу помоќен од Joomla, ако знаеш што правиш.

Joomlata е премногу комплицирана за почетници, гарант ќе заглавиш на одреден темплејт што ќе го симниш/украдиш и нема да знаеш да мрдниш освен да смениш некое сликче на страната.

Така секогаш кога некој ќе ме праша за ваков или сличен сајт, би му предложил Wordpress и немам згрешено, затоа што луѓето си ја завршуваат работата.

Во главно постовите со прославите ќе ти бидат како постови на блогот, потоа областите, градовите државите би ти биле категории, па лесно сето ќе се распределува во Sidebar от.

Поздрав!

joomla никако.
идеата со wordpress не ти е лоша... ама најубаво би било да се некако автоматизира тоа за покасно да немам лично многу работа на сајтот(поради тоа што немам многу време да би го одржувал сајтот).
Мојата замисла како да се автоматизира е:

1.Македонскиот клуб „Дрн Дрн„ од Франкфурт, да биде проверен од мене.
2. Јас му давам пристап на одреден дел од сајтот, во тој случај Германија --> Франкфурт и да може сам да си пишува кога ќе биде наредната прослава во Франкфурт, но истиот да не може да пишува на пример за други прослави на пример што ќе се одржи во Берлин каде што ја организира сосема некоја друга заедница/клуб/црква прославата во Берлин.

Тоа ако може да се изведе со wordpress не би било лошо...

joomla никако.
идеата со wordpress не ти е лоша... ама најубаво би било да се некако автоматизира тоа за покасно да немам лично многу работа на сајтот(поради тоа што немам многу време да би го одржувал сајтот).
Мојата замисла како да се автоматизира е:

1.Македонскиот клуб „Дрн Дрн„ од Франкфурт, да биде проверен од мене.
2. Јас му давам пристап на одреден дел од сајтот, во тој случај Германија --> Франкфурт и да може сам да си пишува кога ќе биде наредната прослава во Франкфурт, но истиот да не може да пишува на пример за други прослави на пример што ќе се одржи во Берлин каде што ја организира сосема некоја друга заедница/клуб/црква прославата во Берлин.

Тоа ако може да се изведе со wordpress не би било лошо...

Интересна идеја, да се ослободам малце од обврскиве оти во лудница сум, ќе го пробам тоа и ќе ти кажам што испаднало.

Интересна идеја, да се ослободам малце од обврскиве оти во лудница сум, ќе го пробам тоа и ќе ти кажам што испаднало.
Јас го пробав и функционира со еден plugin.
Сега ќе пробам за секој клуб да вградам и newsletter да си има.

Dreamweaver8

Имам конкретно прашање ако некој можи да ми помогни.Имам мал проект за правење на web страна во ASP.NET со екстензија AJAX со паѓачки листи и тоа го завршив. Како да ја доработам страната со Dreamweaver, односно да додадам некои слики и слично?
п.с.Немам искуство во правење на web страни, само нешто почетничко.
Благодарам

Како знаеш asp.net и Ajax а не знаеш основни работи ? Ке ја отвориш во дреамвеавер и ке почнеш да менуваш работи,горе на табовите имаш дугмиња за разни опции,погледни таму,мислам дека има едно и за ставање на слика,ако сакаш да го знаеш за да работиш во него,би ти препорачал да си читнеш некоја книга :)

Јас убаво си кажав дека немам искуство. Работата е некој што повеќе има искуство во оваа работа да ми кажи кој фајл од ASP.NET страната треба да го отворам во Dreamweaver или треба повеќе фајлови , дали само ја отворам страната и работам на неа или треба нешто друго. Благодарам

Не можеш да едитираш асп.нет страна ако не го знаеш асп.нет,ке измениш некој код,и апликацијата нема да работи,би те советувал да поднаучиш основни работи околу веб :)

Ај некој добар нека каже како да решиме еден проблем:

captureni6.jpg

т.е позадината да ја направиме бела :smir:

едит се работи за joomla 1.0

Ни јас не сфаќав... постирав за другар.. кој денес го средил тоа, фала на ецентуални напори :)

А двојазични(повеќејазични) сајтови како се прават?

Со посебни html страни за секој јазик, пота може динамично со пхп/асп сам да си направиш, потоа може со Wordpress со плугин ZdMultiLang, потоа може со Joomla со Јоomfish.

За Друпал незнам кој плугин е најдобар.

Епа ево како на пр. на http://www.idividi.com.mk/ горе имат Албански и Англиски јазик.Сакам на мојот сајт да ги напрам така страниците.Посебно на македонски посебно на англиски.:toe::helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom