Пред неколку минути ја дочитав анализата на Џо Џексон со наслов ПУШЕЊЕ, ЛАГИ И ДРЖАВАТА- ДАДИЛКА и потполно се сложувам со целиот текст...пушач сум повеќе од 20 години и барем засега сум немал здравствени проблеми кои се поврзани со пушењето...што се однесува до цела оваа антипушачка кампања која што се поагресивно се води во цел свет , сметам дека НИКОЈ нема право да ми забранува да правам нешто ( во случајов пушење на цигари ) што ми причинува задоволство бидејќи со тоа ми го нарушува основното човеково право...оти како шо е тргната работава за некоја година може да се случи да забранат и пушење на отворен простор ( не дај Боже )...прифаќам и се сложувам да е забрането пушењето во болници и училишта , но нема никаква потреба да се забрани во сите други останати простори...ако веќе на непушачите толку им пречи чадот од таканареченото “ пасивно пушење “ има други начини да се направи тоа , а не како шо се прави во цел свет ( за жал и кај нас ) со ЗАБРАНА за пушење во затворен простор...наједноставно е да се постават добри системи за вентилација и проблемот е решен...со тоа нема пушачите да бидат третирани како граѓани од втор ред ( нешто кое шо сега се случува )...има многу поголеми опасности по човековото здравје од таканеречоното пасивно пушење , кои не се воопшто санкционирани со закон ( ме мрзи сега да ги набројувам , сите ги знаеме кои се )
П.С. Незнам дали знаете дека пред тутунот да се донеси , рашири и комерцијализира низ цел свет , Индијанците во Америка го сметале тутунот за света трева и нивните врачеви го пушеле при верските обреди , со цел да стапат во контакт со духовите ( нешто слично како шо прават до ден денес и јужноамериканските Индијанци со листовите од кока )