Некои работи е подобро да останат недоречени?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
...Some things are better left unsaid...

Многу позната изрека, која ме има замислено...

Зарем навистина е подобро некои работи во врска со врската да се премолчат и да не се кажат?
Зарем е подобро да се премолчи вистината или да се каже само мал дел отколку да се каже во целост?

Која е поентата на љубовта и врската и довербата, ако некои работи се оставаат недоречени, недоискажани?

Или не мора конкретно за врска, при раскинување на врската, ретко кога се дознава вистинската причина, најчесто се кажуваат они клише зборови: Не те заслужувам, не е до мене до тебе е... и слично. Зарем и при раскинувањето на врската не може да се има целосна отвореност па мора да останат некои работи недоречени и зборови да останат да лебдат во воздухот?

П.С Не е темава за тоа колку сме искрени или не кон партнерот, него конкретно како недоречените работи можат да влијаат на врската.

Комуникацијата треба да се доврши секогаш, да не се остава недовршена, како и работите. Зар треба се да почнуваме, а да не му ставиме крај? Или пак да не го направиме како што треба во потполност?
Недоречените работи можат да влијаат зависно од совеста на единката и од тежината на неискажаните зборови. Сепак, колку повеќе време изминува, тежината се зголемува.
Треба да се доискажуваме, не само во врските, туку и општо во животот.

...Some things are better left unsaid...

Која е поентата на љубовта и врската и довербата, ако некои работи се оставаат недоречени, недоискажани?

Или не мора конкретно за врска, при раскинување на врската, ретко кога се дознава вистинската причина, најчесто се кажуваат они клише зборови: Не те заслужувам, не е до мене до тебе е... и слично. Зарем и при раскинувањето на врската не може да се има целосна отвореност па мора да останат некои работи недоречени и зборови да останат да лебдат во воздухот?

Со самото тоа што ќе прекинеме врска, некој од двајцата ќе биде повреден. Од една страна ги премолчувам причините за да не ги правам раните потешки и поболни, а од друга страна сакам да дознаам зошто работите не се како што биле. Секогаш знам што ќе кажам однапред, но кога ќе дојде моментот некои работи си ги задржувам за себе.

И сега гледам нешто друго, можеби проблемите настануваат од тоа што не се искажуваме до крај, од страв да не бидеме погрешно разбрани.

Свесно го правам ова, премолчувам, не објаснувам, после тоа ми е криво - но е доцна. Е, зошто? Тоа уште не можам да си го објаснам. Можеби време и искуство е во прашање.

Понекогаш делата доволно кажуваат , too much се зборовите за некои работи...:nesum:

Понекогаш делата доволно кажуваат , too much се зборовите за некои работи...:nesum:

Да, но некогаш делата може да бидат конфузни, не јасни. Некогаш можеме да постапуваме и да се однесуваме во спротивност од она што навистина сакаме да го направиме, значи не секогаш делата покажуваат.

И премногу искрен да бидеш пак не чини ЗА ЖАЛ !

Тоа е како еден вид на правило...сум се нашла во многу такви ситуации и сето тоа само за да не го разнишам ете тој некој убав момент кој си го имам со партнерот,пример:си гледаме филм,он оди до тоалетот а мене во тој момент ми пристигнува порака од бившиот како помислил на мене и му недостигам :? Знаејќи дека ако му ја покажам пораката ќе предизвикам бура од реакции иако мене ништо не ми значи тој мој бивши едноставно ја бришам пораката и се си продолжува како што било.
Да,искрена сум ама ги кажувам само оние работи кои сметам дека треба да бидат кажани,ако не си премолчувам (подобро тоа него да лажеме нели ;) ).
Сепак кога се работи за раскинување на врска мислам дека ова т.н. правило не треба да се применува.Прекинувањето на една врска е деликатна работа и само целосна искреност може да го олесни тој процес за да можат двете страни да осознаат што не било во ред за понатаму да не ги повторуваат истите грешки.

Да,искрена сум ама ги кажувам само оние работи кои сметам дека треба да бидат кажани,ако не си премолчувам (подобро тоа него да лажеме нели ;) ).
Премолчувањето е идентично како лажењето. Тоа во некои случаи е и полошо.

Премолчувањето е идентично како лажењето. Тоа во некои случаи е и полошо.

Не е лажење...затоа што не кажувам лаги.Едноставно не кажувам ништо.
Криењето и премолчувањето на вистината не е лага.

Не е лажење...затоа што не кажувам лаги.Едноставно не кажувам ништо.
Криењето и премолчувањето на вистината не е лага.
Не реков дека е лага, туку дека е идентично со лагите.
Значи криењето е попозитивна работа од лажењето? Зошто премолчување-криење исто е до некаде..

Не реков дека е лага, туку дека е идентично со лагите.
Значи криењето е попозитивна работа од лажењето? Зошто премолчување-криење исто е до некаде..

Не,во никој случај не реков дека е попозитивна...само кога веќе ќе се најдеш во таква ситуација најдобро е од двете зла да го избереш подоброто :wink: .

Не,во никој случај не реков дека е попозитивна...само кога веќе ќе се најдеш во таква ситуација најдобро е од двете зла да го избереш подоброто :wink: .
Значи, според тебе, едноставно не можеш да ја кажеш вистината? Затоа мораш да лажеш/криеш?

Значи, според тебе, едноставно не можеш да ја кажеш вистината? Затоа мораш да лажеш/криеш?

Значи можам да ја кажам вистината ама не сакам со тоа да и наштетам на врската.Реков има работи што се кажуваат и работи што се премолчуваат.Според мене не е ништо страшно.Кога ќе го запознаеш целосно карактерот на партнерот и ќе знаеш кои работи му сметаат нормално е дека нема да му ги кажуваш за да го повредуваш постојано.Истото е и со мене...уште од самиот почеток му имам кажано што ми смета и дека не сакам да ми кажува за некои работи.
Секоја врска си е различна.
Доколку ти со партнерот функционираш добро со тоа што се си кажувате...ок...good for you.

Иако сметам дека главен предуслов во градењето на стабилна врска е искреноста, сепак има одредени ситни работи за кои подобро би било да се премолчат, доколку во спротивно истите тие би предизвикале конфликт. И не мора причината да биде само спречување на конфликт, може да биде и задоволување на егото на партнерот.
Работите може да се премолчат и при раскинување на врската. Подобро би било да се разделиме со добро, откако после тоа да чувствуваме омраза еден кон друг.
Оние крупните работи никако не смеат да бидат премолчени, но сите си имаме мали слатки тајни кои си ги чуваме само за нас, ако му ги кажеме на партнерот можеби ќе ни се налути, можеби и не, но зошто да ризикуваме да ја изгубиме хармонијата.
И тоа не важи само во љубовта, и општо во животот некои работи подобро е да останат недоречени...

Значи можам да ја кажам вистината ама не сакам со тоа да и наштетам на врската.Реков има работи што се кажуваат и работи што се премолчуваат.Според мене не е ништо страшно.Кога ќе го запознаеш целосно карактерот на партнерот и ќе знаеш кои работи му сметаат нормално е дека нема да му ги кажуваш за да го повредуваш постојано.Истото е и со мене...уште од самиот почеток му имам кажано што ми смета и дека не сакам да ми кажува за некои работи.
Секоја врска си е различна.
Доколку ти со партнерот функционираш добро со тоа што се си кажувате...ок...good for you.
Штом премолчувањето го сметаш за ништо, тогаш ок, твое право, твое мислење, твој живот.
Он: Не се чувствувам добро доколку не искажам се што е во мене, не можам да поднесувам да ми стои тоа на глава. Сакам да завршам се што е започнато, не сакам да оставам недовршено, недокажано или нешто неискажано. :helou:

Ponekogas e podobro nekoi raboti da se premolcat. Mnogu podobro bi bilo da mu kazis na nekoj deka raskinuvas zatoa sto mislis deka ne ste za zaedno odkolku da mu recis te napustam zaradi drug.Ili eve vo vrska, mnogu podobro bi bilo da ne kazis deka kolegata te pokanil na kafe otkolku da kazis, pa toj da smeta deka se pojavila konkurencija, deka sakas da go izneveris ili deka si go izneverila, da gleda na covekot kako na neprijatel itn

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom