Прашања и одговори

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување
Заглавив нешто ситно математика, ај помош.
Пробувам бројот 0.54(произволно го избрав) да го претворам во бинарен.
Одам по постапката 0.54 * 2 = 1.08. Единицата останува, после 0.08 * 2 = 0.16. Нулата останува итн.. и никако неможам да стигнам до нула.
Кај грешам?
Ја пошто сум нуб за голем дел од најбазичните ствари за математика, ептен се насмеав на ова :D Ова ако е ситно, што би било крупното? :ROFLMAO:

Го прашав денес професорот, ми објасни дека ова било нешто како да делиш 2 со 3(0.66666666666), во смисол дека е бесконечен број, со период. Значи така имало и кај бинарните броеви.

Дали некој успеал да се префрли по први семестар од економскиот во Штип на Уким.И кои предмети ги преполагал во прв семестар.Ќе молам да ми одговори тука или по пп.

Некое инфо за апсолвентските ваучери за компјутери, уште ли постојат, по кој основ се даваат... ?

Некое инфо за апсолвентските ваучери за компјутери, уште ли постојат, по кој основ се даваат... ?

Ако се реши владана да ги дава ќе ги има. Ако не нема, а како ќе им текне нив ги даваат година да година не. треба да си апсолвент.

Ако се реши владана да ги дава ќе ги има. Ако не нема, а како ќе им текне нив ги даваат година да година не. треба да си апсолвент.

А освен да си апсолвент треба уште некој услов да исполнуваш, пример до толку и толку приходи во семејството ?

А освен да си апсолвент треба уште некој услов да исполнуваш, пример до толку и толку приходи во семејството ?

Зависи ти викам од владата. Една година беше сите или две по ред не се сеќавам друга година имаше критериуми до толку примања. Кузнее ако дојде да даваат ќе видиш. Сега за сега нема ништо

Дали некој успеал да се префрли по први семестар од економскиот во Штип на Уким.И кои предмети ги преполагал во прв семестар.Ќе молам да ми одговори тука или по пп.
Некој да каже барем нешто!

здраво. дали некој знае колку е просек на факултетот за физичка култура во скопје ?:)

ја има некој во електронска форма збриката задачи по електротехника за прва година?

Прашање до оние што се на финки: Што има разлика од смерот КНИ и АСИ и дали може со двата смера да се најде работа како програмер ?

Aj ve molam kazete kako ucite ? Jas citam ama nisto ne mi vlegva vo glava, nisto ne zapamtuvam, samo se macam i nikako da naucam :(

Aj ve molam kazete kako ucite ? Jas citam ama nisto ne mi vlegva vo glava, nisto ne zapamtuvam, samo se macam i nikako da naucam :(
Читањето и повторувањето не помагаат ако немаш интерес за она што го учиш.

Прашање до оние што се на финки: Што има разлика од смерот КНИ и АСИ и дали може со двата смера да се најде работа како програмер ?
Zasto prasuvate vakvi raboti ne znam, deca, prosto e. Vo drzavava i so sredno kuvarsko mozes da si programer. Za vo stranstvo, im e gajle so si zavrsil, ke te sedne da vidi sto znaes pa ako sakas i Harvard imaj.

zaklucok? Uci si za sebe toa sto te interesira od informatikata. Ne e bitno sto smer si bil neka ne ve lazat od tamu. Siroka nauka e toa.

Па скоро исти предмети имаат овие два смера. Факултетот не значи ништо и дека ако го завршиш ќе бидеш програмер. :D
Има програмери со 8 одд.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom