Прашања и одговори

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување
Целата филозофија е да го израмниш бројот на атомите на евата со десната страна.

Пеимер за водата
H2+O2=H2O

Гледаш дека од левата страна имаш 2 атоми кислород, а од десната еден. Затоа пред Н2О пишуваш двојка. Но сега од десната страна има 4 атоми водорот, а од левата 2, па затоа пишуваш двојка и пред О2.

И добиваш израмнета равенка
2Н2+О2=2Н2О

Fala

Целата филозофија е да го израмниш бројот на атомите на евата со десната страна.

Пеимер за водата
H2+O2=H2O

Гледаш дека од левата страна имаш 2 атоми кислород, а од десната еден. Затоа пред Н2О пишуваш двојка. Но сега од десната страна има 4 атоми водорот, а од левата 2, па затоа пишуваш двојка и пред О2.

И добиваш израмнета равенка
2Н2+О2=2Н2О
И да си ибеш векот... :D

inace ima li nekoj tuka so e 1 sredno da mi objasni po hemija za lekcijata merenje i greski pri merenjeto potocno za toa Mcp=m1+m2+m3+m4... vrz n odnapred blagodaram

некој друг од економски или ддруг факултет да каже ???

ептен ме попиздуе ова срање до петок као требе да пријавам предмети а не ми дава.
Имам другари некои исто не можеле да се логираат, избришан им е јузерот изгледа. Пријави на факулетот.

Имам другари некои исто не можеле да се логираат, избришан им е јузерот изгледа. Пријави на факулетот.

Па немогуче уште 4-5 колеги истото го кажаа дека не им дава. Као демек некој код на мејл требало да ми стигне да го користиме за пасворд......комплицират а не знаат кај терат :mad:

Па немогуче уште 4-5 колеги истото го кажаа дека не им дава. Као демек некој код на мејл требало да ми стигне да го користиме за пасворд......комплицират а не знаат кај терат :mad:
Абе ние не сме за вакви онлајн ствари, општеството не ни е стигнато до таа точка па изведуваат. Пријави си ти, тоа е нивна грешка...

А на тие што се бруцоши, запишани втор уписен рок им стигна mail од факултетот со корисничкото име? Мене сеуште ништо ми нема стигнато. Сите што ги знам велат им стигнало, ама тие се во првиот уписен рок запишани...

сега сум бруцош прв семестер и сум на феит, значи имам математика 1, физика1, електротехника , програмирање и англ....ме интересира ако одлучам да се презапишам на наставна математика-физика , таму исто имам предмети математика 1 и физика 1, дали ке можат да почнам од втор семестер и паралелно да ги положам и останатите 3 од прв од таа насока или ќе морам се од почеток од на есен???? ве молам одговор ( се јавив во пмф, ме изигнорираа малку така да ако иам некој информација мн ќе ми помогни )

Ако лани запишав и платив за зимски семестар, а не го запишав и не платив летниот семестар, дали сега кога ќе го запишувам и плаќам за зимскиот треба да го платам за летниот семестар од лани што не го ни запишав/платив тогаш? На Машински сум.

Заглавив нешто ситно математика, ај помош.
Пробувам бројот 0.54(произволно го избрав) да го претворам во бинарен.
Одам по постапката 0.54 * 2 = 1.08. Единицата останува, после 0.08 * 2 = 0.16. Нулата останува итн.. и никако неможам да стигнам до нула.
Кај грешам?

Заглавив нешто ситно математика, ај помош.
Пробувам бројот 0.54(произволно го избрав) да го претворам во бинарен.
Одам по постапката 0.54 * 2 = 1.08. Единицата останува, после 0.08 * 2 = 0.16. Нулата останува итн.. и никако неможам да стигнам до нула.
Кај грешам?

Convert-from-Decimal-to-Binary-Step-14.jpg

Делиш со 2, т.е основата на бројниот систем и остатокот го запишуваш десно. На крај идеш одоздола нагоре за резултатот. За да се вратиш од бинарен во декаден : 0*2^0+0*2^1+1*2^2+1*2^3+1*2^4+0*2^5+0*2^6+1*2^7=4+8+16+128=156
:)

Не не не :) Таа е за цел број постапката, тоа е повеќе од јасно.

На ова мислам, број со децимали.

qEzSoVW.png

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom