FTTH (Fiber To The Home) во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување Време на започнување
Само до 50 мегабити во секунда? Со оптика до дома?
Па ова го можат сите ЛАН оператори во Бугарија, а немаат оптика до дома.
Ова го може и DOCSIS 3.0 системот кај кабелските оператори.
Кога веќе пуштаат оптика до дома, нека пуштат и недостижни брзини за другите технологии - 200, 300, 500 мегабити во секунда.

Што ќе ти толкава брзина? Што ќе правиш со 500 мегабита баш ме интересира?

Што ќе ти толкава брзина? Што ќе правиш со 500 мегабита баш ме интересира?

Пред 4 години (кога имавме АДСЛ од 384 кбпс) еден пријател ме праша што ќе правам со 4 мегабита. Отприлика така одат работите.
Постот на кој ми го постави ова прашање беше сарказам. Во постот уваво Ви објаснив дека и ЛАН операторите, како и DOCSIS 3.0 можат да понудат брзина од 50 мбпс до краен корисник. Тоа што требаше сами да се сетите е дека се' што прави телеком е само маркетиншки трик (оптика до дома - колку добро тоа звучи), а не Ви кажува дека тоа го прави поради тоа што мора да остане „во чекор“ со другите оператори (затоа што го достигнаа максимумот на телефонската палица).

Пред 4 години (кога имавме АДСЛ од 384 кбпс) еден пријател ме праша што ќе правам со 4 мегабита. Отприлика така одат работите.
Постот на кој ми го постави ова прашање беше сарказам. Во постот уваво Ви објаснив дека и ЛАН операторите, како и DOCSIS 3.0 можат да понудат брзина од 50 мбпс до краен корисник. Тоа што требаше сами да се сетите е дека се' што прави телеком е само маркетиншки трик (оптика до дома - колку добро тоа звучи), а не Ви кажува дека тоа го прави поради тоа што мора да остане „во чекор“ со другите оператори (затоа што го достигнаа максимумот на телефонската палица).

Нормално дека тоа е причината. Еве го графикот кој што ја прикажува зависноста на максималната можна брзина до крајниот корисник од оддалеченоста на корисникот од централата:
internodeadsl2distance2ib.jpg

Инсталацијата на доста места е многу лоша затоа што е дотраена, па не може да се добие максимумот од линијата. Доста bandwidth им треба и за MaxTV стримовите, а да не заборавиме дека планираат и канали во HD да понудат. Тоа не може да си го „дозволат“ моментално, па затоа им е потребен поголем капацитет. Инвестицијата е голема, но бидејќи ќе бидат доста напред пред конкуренцијата, за одреден период им се исплатува сето тоа. Моја претпоставка е дека до негде сами ќе си пукнат во нога затоа што ќе стават големи ограничувања на сообраќај и џабе петкратно поголема брзина. Претпоставки се претпоставки, ќе видиме наскоро што ќе се оствари. :)

Во право си:)

Ама тогаш кога ние имавме 384kbps, во останатите земји имаа 5 пати побрзи конекции, така да тоа држи вода. Ама пакет со симетрични 50mbps, тоа е сосема солидно за било кои стандарди. Се разбира, секогаш важи она more is better.

џабе ни е и 100 мегабита кога не мафтат со тие смешни лимити

џабе ни е и 100 мегабита кога не мафтат со тие смешни лимити

Точно, во моментов поважно е да ни ги тргнат (или барем зголемат) смешните лимити.
Секако дека ќе се радуваме и на поголеми брзини де...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom