FTTH (Fiber To The Home) во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување Време на започнување
Ова ти вака со цел памет го кажуваш? Оннет има договор со Телеком за да ја рента мрежата која во моментов е составена од бакарни жици. Која будала ке ти даде да користиш оптика ако тој платил за имплементација и ако планира да ги нуди своите услуги преку неа?:tapp::tapp::tapp:

Call On.Net :toe:
Тоа ми го имаат кажано они мене, па дали ме лажат или не незнам, само знам дека кога ќе пуштат кај мене во населба оптички ке можам да имам Duo Extrime... И кабелот би требало да биде на Телеком, затоа што како што ми кажаа од Он.Нет зависи од нив за колку време ќе стават кабел за да има Duo Extrime.... :toe::toe:

Можеби понатака, но на почеток нема шанси да ја рентаат мрежата, затоа што нормално, ке сакаат што повеќе корисници да мигрираат кај нив.

Не ја рентаат мрежата... Телеком има и постоечка оптика не е само бакарот. Оннет има нивна оптика и користат дел од инфраструктурата на Телеком. Колку што знам имаат еден оптички ринг и понекој крак...

Инаку, факт е дека имаат некакви договори со Телеком, само преку медиумите глумат лудило и ги напаѓаат дека држат монопол...

Call On.Net :toe:
Тоа ми го имаат кажано они мене, па дали ме лажат или не незнам, само знам дека кога ќе пуштат кај мене во населба оптички ке можам да имам Duo Extrime... И кабелот би требало да биде на Телеком, затоа што како што ми кажаа од Он.Нет зависи од нив за колку време ќе стават кабел за да има Duo Extrime.... :toe::toe:

Дуо Екстирм нема врска со оптика брале, дуо екстрим иде преку обичен бакарен кабел од т-хоме што го изнајмуваат он нет, оптика си е сосема друго нешто, надевај се кога ќе стават оптика ќе имаш FTTH Конекција што е 50мб линија а не 10мб што е сега преку кабел. Да чекаме па да видиме, да се надаме дека побрзо ќе ја пуштат оптиката.

ево брзина со оптика (предноста на оптиката)

571222992.png

ова е во Холандија

ево брзина со оптика (предноста на оптиката)

571222992.png

ова е во Холандија

Даунлодот мање битен, на обичен кабел имаме сеа 20 мегабита. Ама аплоудот е страва, 2.5 мегабајти во секунда да имаш излез е многу добро.

...само една година од воведувањето на 3 Мax пакетите, Телеком започна со поврзување на македонските домови преку оптички кабел. “Од први декември 2009 година, комплетното продуктно портфолио на MaxADSL, Call&Surf и 3Max ќе функционира преку оптички кабел под името Max Optic, во областите поврзани со оптика. Нашата цел е да им го обезбедиме на што е можно повеќе граѓани ова ново искуство и да уживаат во светските телекомуникациски иновации. Ние на нашите корисници им го носиме интернетот со брзина на светлината”, изјави на денешната прес-конференција Главниот директор за Маркетинг, Матијас Ханел. Оптика до домот (FTTH) е најнапредната технологија во светот за широкопојасен интернет пристап и за телекомуникациски услуги воопшто. Тоа е технологија на иднината која овозможува пренос на повеќе податоци, преку поголеми растојанија на посигурен начин. Со Оптика до домот корисниците ќе имаат можност да добијат огромни и симетрични интернет брзини и до 50 Mbps, гледање на повеќе ТВ програми со висока резолуција во исто време, истовремено сурфање на интернет и разговарање на повеќе телефонски линии. Оваа технологија моментално ја користат над 20 милиони претплатници низ светот...
(преземено од www.telekom.mk)

Едваj чекам ова да профункционира :)

Со Оптика до домот корисниците ќе имаат можност да добијат огромни и симетрични интернет брзини и до 50 Mbps.

Само до 50 мегабити во секунда? Со оптика до дома?
Па ова го можат сите ЛАН оператори во Бугарија, а немаат оптика до дома.
Ова го може и DOCSIS 3.0 системот кај кабелските оператори.
Кога веќе пуштаат оптика до дома, нека пуштат и недостижни брзини за другите технологии - 200, 300, 500 мегабити во секунда.

Кога веќе пуштаат оптика до дома, нека пуштат и недостижни брзини за другите технологии - 200, 300, 500 мегабити во секунда.

Точно така јас, имам моментално 70 до 80 мегабита само со лан и 25 мегабита кон странски. И тоа со поефтин пакет, поскапите пакети лан нудат и до 50 мегабита и кон странски. А оптиката тука е 100 мегабита паралено upload & download.

Eте и веб страна за повеќе инфо за цени ова она како оди.

http://www.pon.bg/index.php

Луѓе се е тоа убаво, ама сепак ова е Македониjа и знаеме дека до пред 3 години максималната брзина на интернетот беше 1 Мб! Даjте малце позитивно гледаjте а не да критикувате веднаш. Бугариjа е доста развиена во тоj правец и неможе да се споредуваме со неа, полека и каj нас ќе доjдат тие 500 мегабити во секунда. :)

Ај за тебе ќе пуштат. Ќе плаќаш колку што ќе ти побараат за 500mbps? 50mbps се во секоја смисла доволни за било кој корисник. Чекајте прво да видиме во кои области ќе може воопшто да се добие ваква услуга...

Сеуште не сваќам зошто се дига фама околу брзините... Јас не гледам разлика помеѓу 10 и 15mb/s... На никој не му е потребна брзина од 50mb/s за да отвори еден обичен портал кој и со 5mb/s се отвара брзо...
Друго е кај симнувањето, ама доколку веќе одиме волку напред ќе забранат и пиратерија... :nesum:

Сеуште не сваќам зошто се дига фама околу брзините... Јас не гледам разлика помеѓу 10 и 15mb/s... На никој не му е потребна брзина од 50mb/s за да отвори еден обичен портал кој и со 5mb/s се отвара брзо...
Друго е кај симнувањето, ама доколку веќе одиме волку напред ќе забранат и пиратерија... :nesum:

Lol во светот се симнува со тие брзини па не е забранета , ако има и во македонија токкава брзина нема да е ништо ново, па да забранат пиратерија , што најверојатно никогаш нема да се случи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom