- Член од
- 1 јули 2009
- Мислења
- 299
- Поени од реакции
- 343
E, i uste nesto. Vo hristijanskiot Raj nema brak.
Има ли тогаш некаков вид на вонбрачна јебачина, и ако има, каков?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
E, i uste nesto. Vo hristijanskiot Raj nema brak.
Premnogu prosto i glupavo prasanje. Odgovorot i sam go znaes, sigurna sum. Glupo e da odgovaram.Има ли тогаш некаков вид на вонбрачна јебачина, и ако има, каков?
Na krajot na kraistata, site onie sto vlagaat vo ova dobro znaat sto gi ceka i od sto treba da se odrecat zaradi ljubovta sprema Bog i imaat dovolno vreme da odlucat. Ne se polagaat zavetite vednas.
Pa ko voli-nek izvoli...
Vakvi ektremni slucaevi ima kaj sekoja vera. Jas zboruvav za manastirite i kalugerite. E sega sto pravoslavnite imaat poinakov tip monastvo od katolickite toa e druga rabota. Na Zapad ( pa i ovde imame) casnite sestri na primer rabotat po bolnicite so najteskite bolni, vo gradinkite, imaat kujni za siromasi, svratista za siromasni i sl. Jas taka go gledam monastvoto. Daleku od toa deka onoj sto se povlekol vo manastir e lud ili nesto slicno, sekoj ima pravo na izbor. Megutoa od moja gledna tocka, ovie sestri se otkazale od svoe semejstvo (maz, deca) za da mozat vo potpolnost da se posvetat na siromasnite, na onie na koi im se potrebni, t.e. na Isus (neli Toj samiot rekol sto ne napravivte na eden od moite najmali braka mene mi napravivte, i obratno). Razlikata e sto ima aktivno i pasivno monastvo. Ni ednoto ni drugoto ne e pomalku ili poveke vredno.Си бил еден монах (Симеон Столпникот) на кој што му увртело у главата да се качи на столб и си седел таму долго време и не сакал да се симне. Доаѓале луѓето и со чудење му викале:
„Алооо симни се од таму, што ти бидна? Веќе со денови си таму се заборави, коските ќе си ги оставиш таму ако не се симнеш.“
Но тој не се симнувал под изговор дека многу го љубел Бог. Легендата (житието) вели дека тој не се симнал од столбот ни кога починала неговата мајка и кога нејзиното тело го донеле пред столбот.
Замислете утре си одите по улица и го гледате вашиот пријател како се качил на бандера. Се чудите и му велите да се симне, а тој ви одговара: „Не се симнувам!“ Го прашувате зошто, а тој ви одговара: „Затоа што го љубам Бога!“ Што ќе си помислите за овој човек?
Што ми е поентата? Не можеме ние да си измислуваме свои начини како да го љубиме Бог. Христијанскиот Бог јасно одредил начин како да ја искажуваме и практикуваме нашата љубов спрема Него.
Исус во една прилика рекол: „Ако Ме љубите, ќе ги пазите Моите заповеди.“ (ев. Јован 14:15; Библијата)
Значи од христијанинот се очекува, доколку Го љуби Бог, да го извршува она што Бог го заповедал. Не може човек да се фрли од 9ти спрат и да рече го направив тоа затоа што го љубам Бог, затоа што Бог не му заповедал такво нешто.
Слично е и со монаштвото. Бог никаде не заповедал (барем не јавно) Неговите верни физички да се одделуваат од останатите луѓе и да се затвараат по манастири, пустини, пештери, да се качуваат на столбови, да си бутаат по суви бунари (има и такво житие) итн. Се разбира, секој има слободна воља да го прави тоа, но нека не очекува некаков аплауз од Бог, затоа што Бог не го побарал тоа од нас во Неговата објава - Светото Писмо.
Има поединци кои тврдат дека Бог нив лично им се објавил и им рекол да одат во манастир. Ок, ако навистина е сигурен во тоа, тогаш нека му биде според верата. Јас само зборував за општото откровение на Бог (Библијата) во кое што веруваат христијаните.
Vakvi ektremni slucaevi ima kaj sekoja vera. Jas zboruvav za manastirite i kalugerite. E sega sto pravoslavnite imaat poinakov tip monastvo od katolickite toa e druga rabota. Na Zapad ( pa i ovde imame) casnite sestri na primer rabotat po bolnicite so najteskite bolni, vo gradinkite, imaat kujni za siromasi, svratista za siromasni i sl. Jas taka go gledam monastvoto.
Daleku od toa deka onoj sto se povlekol vo manastir e lud ili nesto slicno, sekoj ima pravo na izbor.
Megutoa od moja gledna tocka, ovie sestri se otkazale od svoe semejstvo (maz, deca) za da mozat vo potpolnost da se posvetat na siromasnite, na onie na koi im se potrebni, t.e. na Isus (neli Toj samiot rekol sto ne napravivte na eden od moite najmali braka mene mi napravivte, i obratno).
Vo Noviot Zavet si stoi ubavo deka e pozelno toj sto se posvetuva na sluzba i propovedanje da ne se zeni, ne zaradi nesto drugu, tuku samo zaradi toa sto ne moze da se sedi na dve stolici. Inaku nikoj ne veli MORAS, ama ne veli nitu NEMORAS. Znaci, izborot e nas.
Napisav veke deka postoi razlika pomegu Istocnoto i Zapadnoto monastvo. Monah znaci sam, taka e. Pa i katolickite ziveaat vo manstir, samo sto se dvizat normalno vo sredinata. Iako ima i redovi od zatvoren tip.Секој чест за католичките калугерки кои служат по болници, градинки, кујни и сл. Но сметам дека не се тоа монаси. Зборот „монах“ значи „сам“, „самотник“ (сама, самотничка). Во времето кога се појавиле првите монаси (прво во хиндуизмот, потоа во католицизмот, па во православието) тие живееле далеку од цивилизацијата, по пустини, пешетери, планини, а христијаните (црквата) биле тие што активно се движеле меѓу луѓето и им помагале во маките, ги хранеле сиромашните, се грижеле за вдовиците, сираците и сл.
Се согласувам со тебе, тој што се повлекол во манастир не мора да е луд, тоа си е негов/нејзин личен избор како дело на неговата/нејзината слободна воља. Она што јас го велам е дека тоа не е заповед/повик кој што се наоѓа во Библијата - во Божјото сигурно и потврдено општо откровение до човештвото. Во личните, приватни и тајни откровенија не навлегувам.
Во Библијата бракот е доживотен завет меѓу мажот и жената. Дозволено откажување од брачниот партнер само во случај на прељуба (ев. Матеј 19:9, Библијата) или доколку другиот партнер злоставува,не се согласува со вашата христијанска вера т.е. ве влече спротивно на Божјата воља. (1 Коринтјаните 7:15, Библијата).
Во сите други случаи е забрането напуштање на брачниот партнер.
„А на сопружниците не им наредувам јас, туку Господ: жената да не го напушта мажот; ако го напушти нека остане немажена или нека се помири со својот маж; и мажот да не ја остава својата жена. “ (1 Коринтјаните 7:10-11, Библијата)
„Жената е сврзана додека мажот и е жив.“ (1 Коритнјаните 7:39, Библијата)
„Туку ви велам: „Кој ќе ја остави својата жена - освен за прељубодејство - и се ожени за друга, прави прељуба; и кој ќе се ожени со напуштена, прави прељуба.”“ (Исус, ев. Матеј 19:9, Библијата)
Значи тука Исус вели „освен за прељубодејство“, а не вели „освен доколку не посака да се замонаши“
„Зашто Јас го мразам напуштањето на жената - зборува Господ“ (Малахија 2:16, Библијата)
Штом се вели дека е пожелно, од тука јасно следи дека не мораш да не се жениш/мажиш.
„Што се однесува за она за што ми пишавте: добро е за човекот да не се допира до жена, но заради блудствата секој нека има своја жена и секоја жена свој маж. “ (1 Коринтјаните 7:1-2, Библијата)
Во Католичката и во православните цркви на пример епископот МОРА да биде неженет и доколку е женет, тој е принуден да се откаже од својата жена доколку сака да ја прифати фукцијата епископ. Такви примери има многу и тука и во странство. Ова е директно пркосење на Божјата воља, затоа што тие цркви го забрануваат она што Бог го дозволил и на тој начин црковните водачи се ставаат себе си над Бог.
„Според тоа, епископот треба да биде: непорочен, маж на една жена, “ (1 Тимотеј 3:2, Библијата)
„Епископот не смее да има жена!“ (Католичка и православните цркви)
I kolku sto mi e poznato i apostolite gi napustile svoite zeni (onie sto gi imale) , a ostanatite ne se ni zenele nikogas.
Eve odgovorot e za CorbadjijataДа тргнеме не од Апостолите, ами од Христа Бога: Он често се осамуваше, беше послушен на Отецот Небесен, беше безбрачен и немаше никаков имот, со што практично ги постави(л) основите на монаштвото: живеење без имот, живеење без брак, живеење во послушност.
Омилениот Апостол Христов, Јован, беше безбрачен целиот живот и токму ради таа своја доблест, Јован беше омилен кај Христа.
Мајката Божја, живееше безбрачно, исто како што Црквата Ја опева: „...радувај се, невесто неневестна...„.
Повеќето Апостоли Христови, беа безбрачни, со исклучок на оние постарите, кои Христос ги повика а кои веќе беа во брак (со што се потврдува учењето од Црквата дека спасението може да се постигне и преку брачно живеење).
Така, имаме мал миљон примери, кои сами по себе укажуваат на тоа дека монашкото живеење е засновано на евангелијата, а не на нечија измислица, со тоа што некои не можат тоа да го видат, а се колнат во Светото Писмо...
I sega za poslednovo, za episkopite, biskupite, vladicite, kako sakas, i tuka postoi razlika. Katolickiot svestenik ne se zeni, zivee vo celibat, spored toa toj ako stane biskup, kardinal, pa i sam Papa, ne mora da ja ostavi zenata ili decata, zatoa sto niv gi nema.
I kolku sto mi e poznato i apostolite gi napustile svoite zeni (onie sto gi imale) , a ostanatite ne se ni zenele nikogas.
Да тргнеме не од Апостолите, ами од Христа Бога: Он често се осамуваше, беше послушен на Отецот Небесен, беше безбрачен и немаше никаков имот, со што практично ги постави(л) основите на монаштвото: живеење без имот, живеење без брак, живеење во послушност.
Омилениот Апостол Христов, Јован, беше безбрачен целиот живот и токму ради таа своја доблест, Јован беше омилен кај Христа.
Мајката Божја, живееше безбрачно, исто како што Црквата Ја опева: „...радувај се, невесто неневестна...„.
Повеќето Апостоли Христови, беа безбрачни, со исклучок на оние постарите, кои Христос ги повика а кои веќе беа во брак (со што се потврдува учењето од Црквата дека спасението може да се постигне и преку брачно живеење).
Така, имаме мал миљон примери, кои сами по себе укажуваат на тоа дека монашкото живеење е засновано на евангелијата, а не на нечија измислица, со тоа што некои не можат тоа да го видат, а се колнат во Светото Писмо...
Ок, значи католичкиот свештеник не се оженил, живеел во целибат и станал епископ. Што ако по 2-3 години епископување се заљуби во некоја девојка, и таа се заљуби во него? Што ако ете силно му се присака жена? Дали има право да се ожени и да остане епископ? Светото (Божјо) Писмо не само што му дозволува, туку во таков случај и му препорачува на епископот да се ожени за да не блудствува (1 Коринтјаните 7:2, Библијата).
Но што е со Католичката црква? Дали таа му дозволува на епископот да се ожени?
MIKI1, што е со православните цркви? Дали тие им дозволуваат на епископите да се оженат?
Ме интересира од каде ти е познато ова? Можеш да цитираш некој веродостоен историски извор кој го тврди ова?
Ова тврдење е малку чудно, затоа што апостолите често пати биле во женско друштво:
„И кога влегоа во куќата, се искачија во горната одаја, каде живееја: Петар и Јован, Јаков и Анрдеј, Филип и Тома, Вартоломеј и Матеј, Јаков Алфеев и Симон Зилот, и Јакововиот брат Јуда. (ги реди сите 12 апостоли) Сите овие еднодушно и постојано беа во молитва, заедно со некои жени и со Марија, Исусовата мајка, и со Неговите браќа.“ (Дела 1:14, Библијата)
„Немаме ли право да водиме жена од сестрите, како и другите апостоли и Господовите браќа, и Кифа (апостол Петар)?“ (1 Коринтјаните 9:6, Библијата)
„Budite Vi savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski“ (Mt. 5, 48); „Koji ljubi oca ili mater, sina ili kćer, većma nego mene, nije mene dostojan (Mt. 10, 37); „Ko hoće za mnom da ide, neka se odrekne sebe, uzme krst svoj i za mnom ide“ (Mt. 16, 24)Matej 19: 10Kažu mu učenici: "Ako je tako između muža i žene, bolje je ne ženiti se." 11A on im reče: "Ne shvaćaju toga svi, nego samo oni kojima je dano. 12Doista, ima za ženidbu nesposobnih koji se takvi iz utrobe materine rodiše. Ima nesposobnih koje ljudi onesposobiše. A ima nesposobnih koji sami sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga. Tko može shvatiti, neka shvati." Ne treba da preveduvam sigurno.Normalno deka ne mu dozvoluva. Mu dozvoluva da si ja napusti Katolickata crkva i ako saka da si premine vo druga koja sto go priznava brakot na eden episkop.Sekoj koj sto vlegol vo manastir i se zamonasil ima pravo i da izleze ako saka.
Ок, значи католичкиот свештеник не се оженил, живеел во целибат и станал епископ. Што ако по 2-3 години епископување се заљуби во некоја девојка, и таа се заљуби во него? Што ако ете силно му се присака жена? Дали има право да се ожени и да остане епископ? Светото (Божјо) Писмо не само што му дозволува, туку во таков случај и му препорачува на епископот да се ожени за да не блудствува (1 Коринтјаните 7:2, Библијата).
Но што е со Католичката црква? Дали таа му дозволува на епископот да се ожени?
MIKI1, што е со православните цркви? Дали тие им дозволуваат на епископите да се оженат?
Ме интересира од каде ти е познато ова? Можеш да цитираш некој веродостоен историски извор кој го тврди ова?
Ова тврдење е малку чудно, затоа што апостолите често пати биле во женско друштво:
„И кога влегоа во куќата, се искачија во горната одаја, каде живееја: Петар и Јован, Јаков и Анрдеј, Филип и Тома, Вартоломеј и Матеј, Јаков Алфеев и Симон Зилот, и Јакововиот брат Јуда. (ги реди сите 12 апостоли) Сите овие еднодушно и постојано беа во молитва, заедно со некои жени и со Марија, Исусовата мајка, и со Неговите браќа.“ (Дела 1:14, Библијата)
„Немаме ли право да водиме жена од сестрите, како и другите апостоли и Господовите браќа, и Кифа (апостол Петар)?“ (1 Коринтјаните 9:6, Библијата)
--- надополнето: 31 јануари 2012 во 17:18 ---
Споредбата со Христос е неадекватна, затоа што Христос имаше посебна мисија, со посебна цел заради која што дојде на Земјата. Патем дури и да го земеш Него за пример, ниту Тој не се замонаши во некој манастир. Исус се роди меѓу луѓе, живееше меѓу луѓе и умре меѓу луѓе.
Апостол Петар имаше еден обид да се замонаши заедно со Исус, Мојсеј, Илија и апостолите Јован и Јаков на гората каде што Исус им се преобрази во Свето славно тело, но таквиот обид му беше директно спречен од Бог:
"Учителе, добро е да сме тука; ајде да направиме три шатори: еден за Тебе, еден за Мојсеј, еден за Илија - не знаејќи што зборува." (ев. Лука 9:33, Библијата)
Петар бил воодушевен и задоволен од присуството на прославениот Исус, Мојсеј и Илија и посакал да направи живеалишта за нив на таа гора и да живее со нив таму одвоен од светот. Но на оваа негова желба Бог одговори:
"А од облакот дојде глас, кој велеше: „Овој е Мојот Син (Христос), Мојот Избраник! Слушајте Го Него!" (ев. Лука 9:35, Библијата). И така Петровата молитва не беше исполнета и тие се вратија повторно меѓу луѓето.
Имаш некаков аргумент да ги поткрепиш овие тврдења? Можеш да го цитираш некаде Исус како му вели на Јован „Ти си ми најобилен затоа што не се жениш“
Од паушални изјави истресени од ракав ми е преку глава. Жити кандилото, те молам поштеди ме.
Православните цркви можат да ја опеваат како што сакаат, Божјото Свето Писмо кажува нешто друго:
„А нејзиниот маж Јосиф, бидејќи беше праведен и не сакаше јавно да ја засрами, намисли да ја остави тајно.“ (ев. Матеј 1:19, Библијата)
Кога блажената Марија и Јосиф го загубиле 12 годишниот Исус и потоа го нашле во Храмот Марија му рекла:
„„Чедо, што ни направи така? Гледај! Татко Ти и јас се измачивме, барајќи Те.”“ (ев. Лука 2:48, Библијата)
Марија не би го нарекла Јосиф „татко на Исус“ доколку тие не биле во брак. Со други зборови Јосиф можел да биде законски татко на Исус само и само ако Јосиф и Марија биле во брак.
„А кога Јосиф се разбуди од сонот, направи како што му заповеда Господовиот ангел, ја зеде својата жена. И не ја позна, додека таа не Го роди нејзиниот Син, Првородениот; и тој Го нарече Исус.“ (ев. Матеј 1:24-25, Библијата)
Во последниот цитат три работи се важни да се истакнат:
1. Библискиот текст вели дека Јосиф ја зеде својата жена. Појасно не може ни да се наслика дека Марија му била жена на Јосиф.
2. Библискиот текст вели дека Јосиф не ја познал Марија (не спиел со неа) ДОДЕКА таа не го родила Исус. Значи текстот не вели дека Јосиф никогаш не ја познал Марија, туку само вели дека тој не ја познал неа ДОДЕКА таа не Го родила Исус.
3. Овде Исус е наречен Првородениот, а не Единородниот Син. Исто така многу важна забелешка.
Ако бидеме чесни ќе признаеме дека немаме баш некој веродостоен историски извор околу брачноста или безбрачноста на апостолите, со исклучок на апостол Павле кој самиот за себе кажува дека немал жена. Тоа што подоцна одредени цркви ги нарекуваат безбрачни се должи на култот на монаштвото и шовинизмот кој продрел во официјалната црква, а исто така и еретичкото учење дека сексот и еротската љубов се грешни постапки и дека еден свет човек ни би можел да ги практикува.
Ја би рекол више мал, него миљонИ со лупа да бараш во евангелијата нема да најдеш монаси и манастири. Подобро барај ги во хиндуизмот и будизмот од каде што и преминала оваа пракса во официјалната Католичка црква, а со појавата на православните цркви и во нив исто така.
abre covece stoe so tebe zosto mi se obrakas mene so zborovite ;;едноставно го палиш манастирот и нема ни .i.t.n,,,,,,,,,,,zatoa sto sum musliman pa zatoa me osuduvas ?Ти немаш везе со палењето? No shit? Мора да сум згрешил адреса.
Али претпостављам дека црквата у Велешта има врска со пагански сцени од Вевчани.
Познато е дека на епископите им било дозволено од апостол Павле да се женат (иако тој не бил оженет), но подоцна Црквата во текот на своето историско континуирано постоење, согледувајќи го сопственото искуство дошла до практичен и прагматичен заклучок дека подобро е епископот да не биде оженет за да може подобро да биде предаден на своите духовни деца.