Трајна шминка

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
62
НОВ МОДЕН ТРЕНД
Се повеќе Македонки ставаат трајна шминка
Трајната шминка се разликува од класичната тетоважа само по длабочината на внесување на боите и трае од три до пет години

Во последнава година е зголемен бројот на жените во земјава што прават трајна шминка, тврдат сопственичките на козметичките салони. Жените се решаваат за трајна шминка зашто немаат многу време за разубавување. Козметичарите ја препорачуваат ваквата шминка, но дерматолозите тврдат дека тоа на жените им носи повеќе проблеми отколку задоволство, зашто често се јавуваат инфекции опасни по здравјето на пациентката.

Трајната шминка се прави со помош на специјални игли што внесуваат микропигменти или бои на површината на кожата на очите, веѓите и усните. Боите исто како во трајните тетоважи се внесуваат со посебен апарат и тенки игли два до три милиметри под кожа. Тој што изработува трајна шминка мора да е многу прецизен, зашто се работи за многу чувствителни места. Трајната шминка се разликува од тетоважата само по длабочината на внесување на боите. Класичната тетоважа останува цел живот, а трајната шминка од три до пет години. Потоа боите бледнеат.

- Треба да се употребуваат само природни бои, кои не предизвикуваат алергии. Трајната шминка не е опасна по здравјето, но само ако се работи на здрава кожа и со стерилни игли. Нема можности од алергии или повреда на нервите, бидејќи се третира само површинскиот дел на кожата. Со трајната шминка се коригираат недостатоците на лицето и се истакнува тоа што е убаво. Најдобрите бои за трајна шминка се направени од природни материјали, еколошки. Тенките усни се зголемуваат, а бледите добиваат свежина. Веѓите се потполнуваат со тенки линии. На очните капаци треба да се работи многу внимателно. Линиите се цртаат на коренот на трепките. Очите така ќе изгледаат покрупни или со бадемест облик - објаснува таа.

Во салоните за убавина велат дека трајната шминка им е потребна на жените што имаат динамичен живот, на спортистките и на тие што се алергични на обичните шминки.

Повеќето домашни естрадни ѕвезди направиле трајна шминка, но не сакаат јавно да зборуваат за тоа. Единствено јавно неодамна призна фолк-пејачката Благица Павловска, која пред неколку месеци направила трајна шминка во Австралија. Таа вели дека направила добра работа за себе и дека сега веќе не се грижи дали ќе и се размачка карминот додека настапува.

- По третманот за трајна шминка ми треба многу помалку време за шминкање пред настапите. Сега изгледам свежо и без трошка класична шминка. Трајната шминка ја платив 600 австралиски долари, и за некоја година ќе ја обновам. Шминкањето не е болно, туку непријатно. Три дена ми беа отечени усните, но со мраз, антибиотици и со една специјална маст отокот спласна. Не се каам што ја направив, зашто со неа животот ми е олеснат - вели Благица.

Иначе мајка ми пред 5-6 години си направи трајна шминка на веѓи, и добри 4 години, не мрдна бојата и формата. Стварно корисно, за постари жени.

И јас би препорачал трајната шминка да ја користат само постари жени бидејки има еден несакан ефект,може бојата да предизвика брчкање на самата кожа на лицето посебно на усниве па нема да личи убаво на некое младо чупе :)

јас никако не би ставила сега трајна шминка. Кога ќе подостарам да. Ама има време до тогаш.

pa imam sretnato dosta devojki so TRAJNA SMINKA i poseben vpecatok mi ostavi edno devojce kaj kogo bea mnogu diskretno izrazeni ocite i ustata.Koga zborevme rece deka bilo dosta bolno,nekade u bugarija si pravela trajna sminka ,no rece deka e isto taka mnogu zadovolna.Nemala dovolno vreme za da se "doteruva" doma pa se resila na toj cekor.Jas iskreno mislam deka e mnogu mlada(ima samo 21godina), za da nema vreme za sebe, a isto taka mislam deka dokolku bi se resila jas na takvo nesto bi go storila negde posle35-40 godini ,takanareceni zdreli godini ,koga na kozata i treba mnogu vnimanie za da izgleda ubavo.Znaci mi se dopaga diskretno,no ne i mnogu izrazeno(vestacko)koe sto izgleda mnogu napadno i se poznava deka e trajna sminka.

абе ајде...за постари жени ок-али сеа на млади години во една ш,инка цело вереме нееее...

Немам друга работа ќе си ушприцавам шминка 3мм под кожата оти ми било мака и сум немала време еден кармин по пат во одење да намачкам. Глупости!!!
Многу безвезно,врска со мозокот нема.

Boogie напиша:
И јас би препорачал трајната шминка да ја користат само постари жени бидејки има еден несакан ефект,може бојата да предизвика брчкање на самата кожа на лицето посебно на усниве па нема да личи убаво на некое младо чупе :)

I ova e tocno:pos2:

:helou:

Nikogas ne bi napravila trajna sminka:nesum:

Трајна депилицаја,тетоважа-може али трајна шминка :icon_roll
Можеби не сум почувствувала потреба за такво нешто..можеби кога ќе остарам..уствари ја никогаш нема да остарам,секогаш ќе си се чувствувам млада,па и брчките ќе ги доживувам секси:pipi:

можеби првите неколку месеци или недели ок ке биде... но што после неколку години???
пак ке се шминка на друг начин??? во секој случај иако сум машко и можеби не ми е местото во оваа тема али морам да дадам коментар од машка гледна точка, многу поздраво и поубаво изгледа некоја природна типка, јес да попривлечни се нашминканите...

не би направила трајна шминка никогаш

a n g e l c e напиша:
не би направила трајна шминка никогаш

Може да ни објасниш малце поопширно, зошто не ?!

Не бидете толку кратки и отсечни во одговорите ... :smir:

btw. Јас не би ставила трајна шминка зошто немам потреба, девојче сум. А мислењето не би го сменила и кога ќе остарам. Колку и да немам време нема да се осудам на трајна шминка, бидејки, формата ќе остане така можеби најдолго 1 месец, а подоцна ќе има сосема спротивни ефекти од тие што сум сакала да ги постигнам. Глупости во боја :tapp:

А бе какви шминки, што ќе ви се, дајте малку природно да видиме какви сме

Aleee напиша:
А бе какви шминки, што ќе ви се, дајте малку природно да видиме какви сме

Индивидуално е ова,секој ќе си става шминка како сака и колку сака.

А иначе да се вратиме на темата.Јас лично никогаш не би ставила трајна шминка од едноставна причина што немам потреба некој да ми брца игли во кожа за да изгледам поубаво.
Имаше одговори немале време.Ај ве молам која жена/девојка нема време за самата себеси?Па основна женска карактеристика е да си посветуваме време на себе!!!Е сега се појавуваат зафатени типки кои велат дека немаат време.Jас тврдам дека и Благица "ѕвездата" има време од 1 саат да си го исчисти лицето и да се стави крема отколку да плаќа 600 долари(не знам колку е тоа во денари)за нешто што и сама може да го направи.Meiner meinung nach тоа се разгалени типки што бараат внимание:toe:

• Ми се допаѓа
Reactions: Ece

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom