Религијата како инструмент за политичко државен Маркетинг

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
A

ateist

Гостин
Весник Вечер вторник 24 Март 2009 год број 14 059

ПОСТАВЕН КАМЕН-ТЕМЕЛНИКОТ НА ЗГРАДАТА НА ДРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ

По повеќе од половина век зграда за Уставниот суд

Идејниот архитект на зградата на државните институци, вели дека местото како и композицијата на објектот произлегува од урбанистичко просторните можности на локацијата која соодветствува со самата намена на објектот

Административна зграда со досега некарактеристично забележана идејна архитектонска изведба ќе биде објектот кој ќе го краси левиот дел од престолнината поточно кај Стопанска банка, изминатиот ден започна да се гради од другата страна на плоштадот Македонија. Зданието во кое за две и пол години ќе се сместат и трајно решат просторните проблеми на Уставниот суд, Државниот архив како и Археолошкиот музеј на Македонија, со пригодна манифестација и БОГОСЛУЖБА, камен-темелник вчера постави премиерот Никола Груевски во присуство на претседателот на Уставниот суд Трендафил Ивановски, г.г. Стефан, идејниот архитект Слободан Жифковски и други присутни претставници од Владата.

Премиерот Никола Груевски пред присутните изрази задоволство, но и ветување на испочитување на градежните рокови околу финалниот производ.
- Наш приоритет е Државата да располога со современи и успешни институции. .
.
.

Дејан СРБИНОВСКИ
ФОТО: Н.Батев.
.
.
.

1 ) тие објетки се Државни во нив свој права и обврски ќе остваруваат сите граѓани на ова земја која нее составена само од една националност или една конфесија

2 ) во нив ќе бидат вработени и луѓе од различни националности и различни веросиповеди

3 ) Македонија нее како Иран Верска Држава , барем уставно нее така дефинирана и конституирана

4 ) Државни објекти Државни институции во кој секој граѓанин на оваа земја мора да има пристап без било каква дискриминација па ниту верска

Па ајде да им забраниме на Претседателот и Премиерот, а воедно и на сите државни службеници како и Судиите да се религиозно определени, бидејќи тие треба да им служат на граѓаните, а нивната религиозна определба вметнува доза на сомнеж врз нивната работа?

Секуларна држава не подразбира и АТЕИСТИЧКА држава.

Секуларна држава не подразбира и АТЕИСТИЧКА држава.

да !

секуларноста ПОДРАЗБИРА атеистичка Држава

а религиозните чувства и предрасуди секој може да си ги практикува НАДВОР од државните Институции и Служби.
.
.
.
не треба да се заборави дека мирните протести на студентите беа оквалификувани како партиско подметнати и дека главен аргумент беше дека тоа се случило баш за време на изборите

тогаш зошто и религиите не се воздржат од Партиски Активности барем во текот на изборна кампања

да !

секуларноста ПОДРАЗБИРА атеистичка Држава

а религиозните чувства и предрасуди секој може да си ги практикува НАДВОР од државните Институции и Служби.
.
.
.
не треба да се заборави дека мирните протести на студентите беа оквалификувани како партиско подметнати и дека главен аргумент беше дека тоа се случило баш за време на изборите

тогаш зошто и религиите не се воздржат од Партиски Активности барем во текот на изборна кампања

Дали секуларноста подразбира целосна маргинализација на верските заедници и забрана за изразување на верските чувства на поединецот?

Не.

Зошто имаме државни ВЕРСКИ празници? Божик, Велигден, Водици итн.

Башка празниците на другите верски припадници кое им е загарантирано со Устав.

Зошто го чествуваме денот на Кирил и Методиј на државно ниво? Дали албанците треба да одат на работа бидејќи не се однесува ним?

Има некаква опасност од ова?

Не пробувај да си туркаш некоја атеистичка агенда, живееме во демократија нели па основај си атеистичка политичка партија и залагај се за промена на “верските“ одредби, укини ја црквата, џамијата, прекопај ги гробиштата и искрши ги сите верски симболи.

Јас сметам дека религиозните вредности треба да се прифатат во општеството, па затоа нормално дека треба и да се инвестира во нив (цркви, образование и слично).

Воведувањето на Веронауката и Запознавањето со религиите како изборни предмети во образованието не ја нарушува секуларноста на државата е ставот на Министерството за образование и наука.
http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=20921

Таа информираше дека за изучување на предметот Веронаука досега се изјасниле 13.700 ученици, а за Запознавање со религиите 7.250.

Дали секуларноста подразбира целосна маргинализација на верските заедници и забрана за изразување на верските чувства на поединецот?

Не.

па и во социјализмот немаше забрана за изразување верски чуства на поединецот НАДВОР од институциите и сега е така

си видел ти некој муслиман 5 пати дневно да клања во државна институција ?

Зошто имаме државни ВЕРСКИ празници? Божик, Велигден, Водици итн.

мешаш поими

тие се ДРЖАВНИ празници прогласени за неработни денови од почит кон одредени верски заедници

тие НЕ СЕ ДРЖАВНО ВЕРСКИ празници како велиш

не се празници на државата

Зошто го чествуваме денот на Кирил и Методиј на државно ниво? Дали албанците треба да одат на работа бидејќи не се однесува ним?

овие се ДРЖАВНИ ПРАЗНИЦИ од општо значени дури и за Албанците кој треба да го владеат Мак Јазик кој е службен јазик на цела Државна територија

Јас сметам дека религиозните вредности треба да се прифатат во општеството, па затоа нормално дека треба и да се инвестира во нив (цркви, образование и слично).

мешаш поими образование си е образование тоа и треба да се финансира од Државата

а разни верски религиски групации нека си градат нивни објекти на нивен трошок

Воведувањето на Веронауката и Запознавањето со религиите како изборни предмети во образованието не ја нарушува секуларноста на државата е ставот на Министерството за образование и наука.
http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=20921

Таа информираше дека за изучување на предметот Веронаука досега се изјасниле 13.700 ученици, а за Запознавање со религиите 7.250.

ја нарушува секуларноста на Државата

не сум експерт за право

ама не си ниту ти компетентен

да му кажуваш на уставен суд дале е или нее во согласност со уставот

таа бројка во последно време седемантира како фингирана

па и во социјализмот немаше забрана за изразување верски чуства на поединецот НАДВОР од институциите и сега е така

си видел ти некој муслиман 5 пати дневно да клања во државна институција ?

мешаш поими

тие се ДРЖАВНИ празници прогласени за неработни денови од почит кон одредени верски заедници

тие НЕ СЕ ДРЖАВНО ВЕРСКИ празници како велиш

не се празници на државата

Јас не мешам, ти се губиш во апсурдите и контрадикторноста.

Според ова што го збориш ти се залагаш за промовирање на секуларизмот како државна “религија“, односно атеистичка држава.

Демек се критикуват оние верски пропаганди според тебе, а самиот си пример на еден милитантен атеиста.

а разни верски религиски групации нека си градат нивни објекти на нивен трошок

Па дај да не градиме и Спортски сали со државни пари бидејќи не сме сите спортисти јбт.

Смрт за Христијаните, да живеат курвите педерите и наркоманите!!!:uvo:

Смрт за Христијаните, да живеат курвите педерите и наркоманите!!!:uvo:
значи секој кој е атеист или друга вера (паганин ) треба да му се залепи етикета дека е педер наркоман итн?:uvo:

значи секој кој е атеист или друга вера (паганин ) треба да му се залепи етикета дека е педер наркоман итн?:uvo:

Би рекол обратно, секој наркоман, педер или курва е атеист.
А што кажува тоа Марсовка?

Би рекол обратно, секој наркоман, педер или курва е атеист.
А што кажува тоа Марсовка?
ја би се подразмислила пред да го напишам ова пошто има толку многу случаи на свештеници педофили пимп-попови
:pos2::pos2::pos2::pos2:
Лол збачи секоја курва ,наркоман е атеист од кај ти бе сигурен ?

ја би се подразмислила пред да го напишам ова пошто има толку многу случаи на свештеници педофили пимп-попови
:pos2::pos2::pos2::pos2:
Лол збачи секоја курва ,наркоман е атеист од кај ти бе сигурен ?

Јас до сега не сум запознал курва-верник, педер-верник или наркоман-верник.

Ако ти знаеш такви, ти симињам капа.

:helou:

Јас до сега не сум запознал курва-верник, педер-верник или наркоман-верник.

Ако ти знаеш такви, ти симињам капа.

:helou:

Ако сакаш курва верник имаш еден куп пред нова македонија. За наркоманите е гревота и сармота тоа што го зборуваш па затоа нека ти проштева бог. Не знам ни еден хомосексуалец во македонија па не можам да ти кажам за нив нешто.
Исто така јас не сум слушнал за сериски убиец атеист? Што значи тоа?

Ако сакаш курва верник имаш еден куп пред нова македонија. За наркоманите е гревота и сармота тоа што го зборуваш па затоа нека ти проштева бог. Не знам ни еден хомосексуалец во македонија па не можам да ти кажам за нив нешто.
Исто така јас не сум слушнал за сериски убиец атеист? Што значи тоа?

Јас пак не сум слушнал за Клингонец - верник, што значи тоа?:vozbud:

Јас пак не сум слушнал за Клингонец - верник, што значи тоа?:vozbud:

Па сеа тоа значи дека Gene Roddenberry така ги измислил. А сериските убијци кои не се измислени туку луѓе кои постојат?
(само да биде појасно јас не верувам дека религијата е поврзана со оваа група на луѓе туку напротив дека нема никаква корелација, се работи само на одреден тип на луѓе).

Па сеа тоа значи дека Gene Roddenberry така ги измислил. А сериските убијци кои не се измислени туку луѓе кои постојат?
(само да биде појасно јас не верувам дека религијата е поврзана со оваа група на луѓе туку напротив дека нема никаква корелација, се работи само на одреден тип на луѓе).

Или поточно 99,9%

Врти сучи како сакаш педери,курви и наркомани не се трпат со религија.
Исто ко + и -

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom