Кога и како да му се каже на дете дека е од втор брак?

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Кога мислите дека е најдобро да му се каже да детето дека едниот родител бил порано во брак со друга личност, а тоа е од втор брак и дека братот/сестрата е од друг татко/мајка?
Дали е подобро според вас уште од мало да знае или кога ќе потпорасне и малку повеќе ги разбира работите?

FortunE напиша:
Кога мислите дека е најдобро да му се каже да детето дека едниот родител бил порано во брак со друга личност, а тоа е од втор брак и дека братот/сестрата е од друг татко/мајка?
Дали е подобро според вас уште од мало да знае или кога ќе потпорасне и малку повеќе ги разбира работите?

Од лично искуство можам да кажам дека треба уште кога е мало да се проба да му се објасни на најдобар можен начин дека има полубрат полусестра...и да се работи на тоа да се зближат колку што можат повеќе тие деца...покасно нема да има никакви проблеми

Според мене или кога е мало, а вооедно е и зрело за да сфати што уствари е тоа......најлошо од се е да се каже во тие години кога веќе созрева,ама во вистинска смисла.Во тој момент би можело да биде шок, кој после само по себе ќе повлече многу несакани работи!!!Доста комплицирана тема т.е. прашање,барем според мене!!!

Dani^^^ напиша:
Од лично искуство можам да кажам дека треба уште кога е мало да се проба да му се објасни на најдобар можен начин дека има полубрат полусестра...и да се работи на тоа да се зближат колку што можат повеќе тие деца...покасно нема да има никакви проблеми
Ако детето растело со братот/сестрата, блискост веќе постои, само треба да се работи на тоа да не се изгуби таа блискост.

Можам од лично искуство да кажам нешто во врска со темава. Брат ми има 11 години, а јас 24. Секогаш кога ќе најдеше некој мој документ прашуваше зошто јас имам друго презиме, а тој друго. Додека беше помал го маткав некако, измислував глупости. Одвреме навреме знаеше да праша зошто татко му го викам по име, а не "тато", па тука се обидував да најдам изговор со тоа дека сум поголема од него и дека е така модерно, па кога ќе порасне и тој дека ќе може да го вика на име ако сака.
Но, дома се договоривме дека би било убаво да му се каже и тоа да го направам јас. Во детали нема да навлегувам каков муабет му направив, но беше изненаден, не можеше да прозбори, а кога завршивме со разговорот ме гушкаше како никогаш до тогаш. Некои деца можеби тоа поинаку го прифаќаат, но и јас бев изненадена од неговото прифаќање.
Јас се плашев после тоа да не почне на секоја расправија да го префрла тоа, да ми вели дека не сум му сестра и дека не ме сака. Но, брат ми од тој момент се смена на подобро. Можам да кажам дека од тогаш не се карал со мене, многу повеќе ме слуша, поблизок е со мене од порано.

Сепак според мене зависи со кои зборови ќе му се каже на детето и колкава е близината меѓу членовите на семејството. Детето сака да се поставиш со него како со пријател, да го сметаш за возрасен.

Подобро порано кога е помало да му се каже и тоа со зборови кои се прифатливи за едно детско мозоче, децата знаат да ја ценат искреноста. Бидејки живееме во такво општество полошо е да дознае од некој друг отколку од сопственото семејство мајка татко полусестра полубрат и од тој кој е најблизок и на кого најповеке му верува.:kafe:

јас мислам дека нај убаво е уште од мало значи на возраст од 10 до 12 години кога почнува да разбира

Јас мислам дека уште од мало детето треба да го знае тоа, да се соочи со тоа, да го разбере и после ќе му биде нормално. Мислам дека што подоцна му се каже, толку полошо.

nema potreba od dramatiziranje i razmisluvanje koa e pravoto vreme da se kaze...uste od malo treba da znae kolku braka sestri ima(bez razlika dali se polu ili pravi) i bez razlika dali zivee so niv ili ne:toe:

еве јас на пример имам 1 брат и еден полубрат од првиот брак на татко ми..
е сега нас уште од мали не носеле кај него, он кај нас(он живее со мајка му)
и дури и не се сеќавам кога јас сум дознала дека тоа е така..а бев сигурно многу мала..
јас мислам дека што побрзо тоа подобро, секое дете ќе го свати тоа на различен начин, нормално, ама барем треба да знае што е и како е..
Убаво е да знаеш, јас и двајцата браќа мислам дека ги сакам исто:)
дури и повеќе се карам со брат ми отколку со тој што ми е полубрат..:toe:

Сметам дека е поубаво детето од мало да знае. Знам таков случај и семејтсвото си функционира најнормално. Подобро да порасне знаејќи ја вистината, одколку да дознае подоцна, кога веќе има оформено карактер и не знаеш како би реагирал.

Бар по мене знам,

најубаво од малечко, убаво да си се изнаплаче, отколку кога ќе биде поголемо, од малечко да знаее на што е и да се научи да си живее така.

Јас имам полубрат но не го сваќам тоа како мерило на срека или љѕбов кон некого нити пак сум отфрлена од негова страна тоа највеке зависи од домашното воспитување ако дома те воспитаат да го мразиш целиот свет сигурно нема да го сакаш и родениот брат а камоли некој друг.NO COMMENT :salut:

Smetam deka odredeni raboti vklucuvajki ja i ovaa,treba da se kazuvaat na vozrast koga osobata toa e spremna da go prifati i razbere,sekako deka ako e kazqana na mala vozrast deteto nema da ja razbere sustinata,no ako toa e kazano koga deteto ke bide porasnato, psihicki oformeno a so ke mu bidat poznati odredeni opstestveni i socijalno poimi i pojavi vo edno opstestvo..nema da ima nikakvi seriozni problemi vo razbiranje i prifakanje na nestata..:wink:

Што порано толку подобро. Бидејќи секое одложување на вистината подоцна може фатално да влијае врз семејните односи. Според мене до 10-15 години е добро време да му се каже, бидејќи тогаш детето почнува да ги сфаќа работите.

мислам на 15 години тогаш веќе сите почнуваат да разбираат....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom