Крај на верското образование во училиштата

• Креатор на темата Креатор на темата igor108367
  • Време на започнување Време на започнување
Па тоа е некако исто? Веронаука, религиско учење (од англиски), ако им сметаше игра на зборови... и на српски е веронаука, хрватите имаат само една-католичка. Кај нас е флексибилно (требаше да биде).
А што би значело религиска едукација? Може да се толкува и вака и онака.
Што сакаат нека прават (ионака тоа и го прават), не знам што им смета што поголемиот процент од православните и муслиманите се изјасниле за веронаука (информација од вести од пред малку).

а бе еби ти англискиот еден изт збор у различен контекст различно се толкува таму во текстот се потикнува и бара да се предава историја на религиите и филозофија што би довело до поголемо меѓусебно разбирање за разлика од веронауката која ќе доведе кај децата од безпричински страв од пеколот и верска нетолеранција

па сеа ти види ...

а бе еби ти англискиот еден изт збор у различен контекст различно се толкува таму во текстот се потикнува и бара да се предава историја на религиите и филозофија што би довело до поголемо меѓусебно разбирање за разлика од веронауката која ќе доведе кај децата од безпричински страв од пеколот и верска нетолеранција

па сеа ти види ...

Марсовке освен што потиш.... дали мислиш над она што го пишуваш?

Разбирам дека се обидуваш да цитираш некој што кажал, ама помисли малце.

Како ја толкуваш ти филозофијата на религиите?

А како веронауката?

Т.е. ај да скратам, што е веронаука бе Марсовке, што таа изучува или учи и како придонесува кон верска нетолеранција?

таму во текстот се потикнува и бара да се предава историја на религиите и филозофија што би довело до поголемо меѓусебно разбирање за разлика од веронауката која ќе доведе кај децата од безпричински страв од пеколот и верска нетолеранција

:tapp::tapp::tapp:
no comment

Марсовке ти немораш да учиш веронаука ако нејќеш учи историја на религии. Значи загарантирано ти е правото на избор и правото на слобода да учиш што сакаш.

Јас сакам веронаука а немам, несакам историја на религии а ќе морам. Кај ми е мене правото на избор, каде е правото на слобода???
Зошто јас не сум рамноправен граѓанин како тебе у државава?

Одговори.

па сеа ти види ...
Еби, ама у темата за Адам и мајмуните со тоа пруф и евиденс правеа разлики. Е кај нас е тој зборот, едино да го мењаме за некој странски. Инаку нигде не пишуваше (ни Германија, ни Хрватска) дека се изучува историја и филозофија. Стриктно беше забележано. Но ај, така нека биде.

Сега ова го видов. Верска нетолеранција не се зголемува со ваков вид настава (никогаш во црква попот не рекол дека треба да го мразам евреинот или муслиманот, тоа е до човек и домашно воспитување. Како и за било која друга (расна, етничка) нетолеранција.

Сега за Великден ќе ми дојдат гости и македонци муслимани и турци и еден албанец, а ме чекаат за Бајрам. Тоа не е верска нетолеранција.

А како веронауката?

Т.е. ај да скратам, што е веронаука бе Марсовке, што таа изучува или учи и како придонесува кон верска нетолеранција?

Еве јас ќе ти објаснам. Во веронаука се изучува библијата. Во историја или пак во фиозофија на религијата се изучуваа влијанието на религиите врз човекот, причината за нивното верување, акотите кои мора да се прифатат кај другите од нас. Исто се изучува и окултното.

Трагично е само што никој до сега не поднел иницијатива за сексуално образование во школите.

Верската нетолеранција е карактеристична воглавно кај религиозните додека кај нерелигиозните не е случај...немаат што да нетолерираат.:toe:

Еби, ама у темата за Адам и мајмуните со тоа пруф и евиденс правеа разлики. Е кај нас е тој зборот, едино да го мењаме за некој странски. Инаку нигде не пишуваше (ни Германија, ни Хрватска) дека се изучува историја и филозофија. Стриктно беше забележано. Но ај, така нека биде.

Во Германија и Австрија се изучува стриктно Веронаука за Хрватска не знам. Таму е програмата нешто како што требаше да биде кај нас само со добро регулирани односи (не смее да се случи да нема професори за другиот предмет).

кај нерелигиозните не е случај
Исто не ги толерираат верниците од било која религија-пример подфорумот за религија.

Трагично е само што никој до сега не поднел иницијатива за сексуално образование во школите.
И ова треба и тоа како.

Верската нетолеранција е карактеристична воглавно кај религиозните додека кај нерелигиозните не е случај...немаат што да нетолерираат.:toe:

Имаат, различни партии бе, СдСфиром и ВМРО, немити едни за барцелона други за реал и што да напрајме една партија само еден клуб тоа ли???:toe:

А како веронауката?

веронаука---->стриктно изучување на една религија

историја на религиите ---->учење во врска со религиите то ест принципот по кој функционираат доминанатните религии и која е нивната филозофија

Разликаат е во тоа што во едната децата се запознаат(наметнува )една религија која е на нивните родители (и само објасни ми кога децата ќе излезат од тој час како ќе се гледаат со децата-неверници од другите религии)и нема да знаат вшуност како фунционира и која е филозофијата на другата религија ,да не споменувам дека гарант таму ќе се споменува пеколот у контекст секој што нема да се покори

Историја на религиите тоа е веќе друга работа децата се запознаваат со други религии не само таа што ја одбрале нивните родители што тоа води до подобро разбирање на припадниците на другите вери

сеа пак треба да се објаснувам:?

Сега ова го видов. Верска нетолеранција не се зголемува со ваков вид настава (никогаш во црква попот не рекол дека треба да го мразам евреинот или муслиманот, тоа е до човек и домашно воспитување. Како и за било која друга (расна, етничка) нетолеранција.

Сега за Великден ќе ми дојдат гости и македонци муслимани и турци и еден албанец, а ме чекаат за Бајрам. Тоа не е верска нетолеранција.
Луртз сеа ќе се лажеме?

дека таму некој оџа или поп нема да им ги полни главите на децата со глупости?

како на тоа дете ќе му објасниш после за неверниците и тоа зошто другите луѓе веруваат поинаку а?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom