Самоил Малчевски НЕ застана на страна на студентите

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување
Универзитетот “Свети Кирил и Методиј” нема да излезе со став околу саботните инциденти на плоштадот “Македонија”. И покрај барањето на дел од членовите на сенатот овој настан да се осуди, ректорот Велимир Стојкоски остана на својот став дека протестот не бил организиран ниту од студентската организација при Универзитетот ниту од Архитектонскиот факултет и нивниот студентски сојуз. Оттука, според него одговорноста треба да ја превземе организаторот, бидејќи никој не може да потврди дали станува збор за студенти од Скопскиот универзитет.

- Кој кого тепал и чии партиски препукувања биле во прв план според него треба да утврдат надлежните институции, а не универзитетот кој е автономен, рече Стојкоски.

Ваквиот став, според дел од членовите на Сенатот, не соодветствува со некои претходни постапки кои исто така беа вон рамките на сферата на Универзитетот.

Ванчо Кусакатов, професор на ПМФ му реплицираше на Стојковски:

- Дали беше аполитична и вашата одлика да го подржите едниот претседателски кандидат?

- Тоа беше поинаква ситуација. Се потпишав како Велимир Стојковски, а не како ректор, одговори Стојквски.

Со сличен став излезе и Илија Велев од Институтот за македонски јазик: “Да ги оставиме партиите во нивните битки, а ние да си ја гледаме нашата работа”.

Со Велев не се согласија поголемиот дел од неговите колеги кои ја бранеа слободата на изразување на лично мислење. Според Елена Градишки Лазаревска од Правниот факултет, секој, а најмногу младите луѓе, односно студентите мораат да го бранат правото на независна мисла. И 10 отсто од нив така да размислуваат никој нем аправо да си спречи. Сеедно е тоа што не се организирани од студенткиот парламент или од факултетот, рече таа.

Зорица Блажевска од Архитектонскиот факултет рече дека е чудно тоа што и досега студентите не излегоа со став околу се поголемиот број промени во центарот Два дена по инцидентот на плоштадот со став излезе и претседателот на студенсткиот парламент Самоил Малчески. Протестот според него не бил органииразн од нивна страна и не е поврзан со ниту едно право и интерес на студентите. Меѓу протестантите, тврди, можеби имало и студенти, но тоа никој не може да го знае или потврди. “Има околу 70000 студенти, некој може да протестира бидејќи на пример, Mакедонија е помала од Америка. Не можеме да го подржиме секој облик на незадоволство”, рече Малевски
Според него, одговорите треба да се бараат од Милчин и од Грчев. Ако тие професори ги организирале тврди треба сега да застанат зад нив, а не да се кријат зад основните принципи на демократијата.

До даска ни е исполитизирана државата!

тепањето е сила ,тепањето е моќ наместо слоганот знаењето е сила, знаењето е моќ ,изјави еден професор на ПМФ

Какви филмови денеска се изнагледав еј, сФе борци за човекови права.
Супер за тебе.

Значи доколку некогаш ти е ускратено правото на личен став, правото на протест, или евентуално ако некој на сред протест почне да те шамара и мава на клоци, веќе ќе знаеш каде да се обратиш :wink:

vovj e kako steka podgrbavena kaj go najdoa za pretsedatel na studentite denes izleze na televizija za mesecinata i mars raskazuvase tesko nego kjutok bil i ke ostane.

Ништо, смешки само, тапа ...... монти пајтон.
Сега сум изнервиран и ќе напишам на форумов.........
WTF?

На грешкава од студент уште колку години му остануваат од мандат?

OVOJ NE TREBASE NI ZA DO CETVRTO ODDELENIE MNOGU MI E TOLKU DO TRETO TAMAN KE MU BESE .

добро петиција да потпишуваме или да тепаме декани и продекани?

Не треба нит петиции да потпишувате ниту да тепате декани треба само да почнете да градите.....студентски парламент.....кој нормално неможе да биде контролиран од една партија бидејќи ќе има по неколку претставници од секој факултет кои ќе се бираат секоја година само на својот факултет.

После изјавата на ректорот....

ми се повраќа, ми се иде да се отпишам од факултет.

Не сме држава. Не сме народ. Ние сме болест, рак во човештвото кој треба да се избие. Повеќе од пола од државата застанаа зад партиите, зад стереотипите наместо зад човечките права и сето она што не прави луѓе.

Едноставно ... не треба да постоиме.

Точка.

После изјавата на ректорот....

ми се повраќа, ми се иде да се отпишам од факултет.

Не сме држава. Не сме народ. Ние сме болест, рак во човештвото кој треба да се избие. Повеќе од пола од државата застанаа зад партиите, зад стереотипите наместо зад човечките права и сето она што не прави луѓе.

Едноставно ... не треба да постоиме.

Точка.

Najzalno od se e toa sto nie samo glumime nekoja si drzava.Se e svedeno na gluma i na imitacija sto najmnogu se gleda po instituciite koi samo simuliraat nivno postoenje , a vsusnost gi nema i ne funkcioniraat taka da ako tie ne postojat i ne funkcioniraat samoto toa nosi deka i drzavata ne ni funkcionira samo sto retki se tie sto toa mozat da go vidat.

Ti si eden koj progledal i mozam da ti kazam deka i mojata reakcija bese takva kako tvojata koga stanav svesen deka Makedonija kako drzava e na umiranje zaradi partiite koi i ne dovedoa vo ovaa situacija koja prethodno ja objasniv.

Se nadevam deka vo skoro vreme ke rascistime so partiite vo Makedonija i deka ke se najdat sili za da trgneme vo eden nov pocetok i deka ke imame povekje srekja vo idninata odkolku sto ja imavme dosega.

Вчера на некоја од националните телевизии, покрај овој малоумник, даде изјава уште еден негов партиски колега, истомисленик и приближно близок по IQ, претседателот на сојузот на студенти на архитектонски факултет...парафразата од неговата изјава е дека и него не му се виделе на протестите колеги од факултетот...
...е мене, многу ме интересира, како е можно тоа да се запишеш на факултет далечната 1998 година, во 2009 година си четврта година студии и да си претседател на сојузот и уште повеќе, како може после 11 години студии да не си ги препознаваш колегите, а си скапал по црталните со мнооогу, мноогу генерации...отрујте се студенти архитекти, кога си дозволувате вечити студенти да ве застапуваат и да ги искажуваат вашите потреби да се борат за вашите права!

Проблеот е што никој не се замара :tapp: сите во стилот,мене не ме чепкаат,ќути со трај си :toe: глеј си пред тебе,нека те дупат и професори и декани па дури и тетките на студенски се однесуваат со тебе како да си последна дупка во општеството,стварно ми е мака за порано кога студентите биле некој и нешто,биле организирани ама тоа е

Зависи за кога порано. Пред 1990, немаше шанси нешто да мукнеш/зборнеш а после да не завршиш на превоспитување и "разговор". А за после тоа... до денес, па немам видено некоја организација, независна од партии како нивни диригенти.

Зависи за кога порано. Пред 1990, немаше шанси нешто да мукнеш/зборнеш а после да не завршиш на превоспитување и "разговор". А за после тоа... до денес, па немам видено некоја организација, независна од партии како нивни диригенти.
Зборам за протестите на Филип Петровски,за протестите против универзитетот во Мала Речица...тогаш бев средношколец но беа одлично организирани и имаше масовност,сега неможе 50 луѓе да собереш за протест :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom