Да се замешам и јас со своите тези во дискусијава ..
Василе здравеј..
Си пишал
По точка 3 исто така Мисирков покажува аматерштина и тотално непознаване на балканскиот епиграфски материал. Во сите бугарски надписи, на грчки или не, византиjците и византиската воjска се писани како "грчки", само во един од началото на X в. од jужна Македониjа е писано "ромеи" пошто писецот-каменар е бил грк
Би те прашал во натписите од кога ,од кое време во бугарските натписи се употребува терминот "грчки" за овие јужниве?
Имам некои аматерски согледувања за употребата на тој термин во раните периоди -Јустинијаново време ,што ги пишав
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=25041
каде ја демантирам употребената форма Грк-Грчки и во времето на Душановото царство...
Доколку сум постапил правилно,додека некој не ме деаргументира ќе сметам дека сум постапил како што треба,тогаш :
Не постојат грк-грчки, грција-грци во средниот век ...се до созданието на Грција ,а постојат само термините Аромеи-Ромеи...или варијанти на овој термин со кој се одредува народната припадност на јужниве ...
Ако сето тоа ми е точно тогаш, како што Мисирков постирал
3). Се употребува терминот "грчка воjска" za Византиjците.
самата употреба на тој термин ја распукува камената плоча и ја прави прашина.
Те поздравувам со римскиот поздрав
Аве
дојдено кај Римјаните со кратењето на нашата - моја и твоја дума
здрАВЕи
Се прашував и што би можело да означува терминот Аромеи -Ромеи ...кој има и директна поврзаност со територијата наречена Румелија....
тезата ми е дека има верска подлога.
Доколку се што постои во организираноста на човековата цивилизација ,се поврзува со верата,религијата ...тогаш тој термин би можел да означува само и единствено припадник на Ромеиската Црква .
Ако од историјата се знае дека во даден период на време Црквата се дели на два дела ...тогаш она што се нарекло источна Црква во годините 1050 после Христа
го дава и називот Ромејска Црква и називот на нејзините припадници Ромеи ...и називо Ромеја...Румеја..Румели-ја за територијата ...
Доколку со извесни отстапувања и оваа теза не е промашена .....точаш базичноста на принципот на човековото општество дека се се одвива преку верата-религијата би се потврдила и со следната теза.
Кој ги создава Грците како народ?
Членот
kiksuperman на овој форум ја има постирано страна 40 од првиот грчки устав
каде е запишано дека Грци се сите оние кои се во културолошко-религиозна заедница на новоослободената територија наречена Грција или
1)Грци можат да бидат:
2) а) Сите жители на Грчката Држава кои што веруваат во Христос.
3) b) Сите оние, верници во Христа, кои под Отоманското ропство, пристигнаа или ќе пристигнат во Грчката Држава за да се борат или за да ја населат.
4) e) Сите оние странци, кои пристагнаа и се заведени како граѓани.
Предмет на интерес: За да се биде “Грк“ доволно било да се биде само Христијанин!
Што ова може да каже?
Може да каже дека на одредена територија се формира Црква која се нарекува Грчка Црква ...а сето она население кое ќе влезе во неа ..како нејзини memberships
по автоматизам се нарекуваат припадници на Грчката Црква или понатаму Грци ...или најнакрај истите како и потомците на тие Грци да се наречат и Грци по род.
Да споредиме сега сето ова со она што е напишано плочата ..
"блгарин по род "... и да се прашаме како се казват Црквите во тези време .
Постои ли тогаш БПЦ ?
Eve i ot mene nekolko linka za kolekcijaha
Меѓу најзначајните наоди од овој период презентирани во музејската поставка е епиграфскиот споменик мермерната плоча со кирилско писмо на Јован Владислав од 1015/17 година. Предметите во средновековниот оддел во постојаната музејска поставка во Битола претставуваат сведоштво за некогашната големина, културниот подем и дострел на средновековието на овие простори.
http://www.muzejbt.org.mk/arheoloska postavka.htm
Oficialniot sajt na bitolskiot muzej de se cuva plocata.Ocigledno oni uste ne procitaki Kajgana i neznaat deka cuvat fejk :smir:
Ќе прочитат, ќе прочитат ...колку што ќе читаат толку повеќе ќе молчат ..
многу повеќе отколку сега ..