Битолскиот натпис за царот Иван Владислав - Фалсификат!

• Креатор на темата Креатор на темата subseven
  • Време на започнување Време на започнување
Никола напиша:
Е коа разбираш и ти зошто се трудиш да пушташ непозната програма на туѓ оперативен сустем.
историјата нема ништо заедничко со информатиката, особено не во деловите од историјата за кои се расправаме. Залудна е целата борба на докажување. Кога не се пушта некоја некоја програма не се пушта. Дали е бед сектор, дали е друг оперативен систем, не е важно.
Напротив. С'што толкова нелепо е да пишеш нова историја, којато е нес'вместима с елементарните факти (да приемем, че те са операционната система). Ако се опиташ за собствени цели да изв'ртиш всички познати елементарни понјатија и факти, само и само да с'чиниш нешто оригинално, независимо дали е софтуер или историја, си обречен на провал.
Дадох ти за пример програмирането, заштото ти ми каза че учиш нешто близко. Принцип'т, обаче е един и с'шт в'в всјака наука. Има базови факти и понјатија, които се използват за откриване на нешто ново. Опит'т за преформулирането на тези базови понјатија и факти води единствено да самозаблуда. С'гласен ли си?

Незнам кој мислиш дека измислува нова историја? За работите да се смират и да имаме конструктивна ситуација, треба да се прифати волјата на другиот. Факт е дека си има многу нејаснотии во историјата и за истите да бидат разрешени треба да се направи договор. Бугарите слободно можат да си кажуваат дека Самуил е бугар, Македонците ќе кажуваат дека е Македонец, Бугарите го земаа Климент и Кирил и Методиј за нивни, добро, ние го сметаме за наш.
А за самозаблудата? Во историјата освен од археолошка гледна точка, при користење на егзактни методи за проучување на примероците, нема базични факти, бидејќи за разлика од природните науки, историјата е подложна на манипулации и политика и сите работи кои се споменуваат во неа, а особено за вакви чувствителни прашања, каков што е Македонско-Бугарскиот спор, треба да се земаат или со резерва или да се прогласат за прифатливи и за двете страни, со тоа што секоја страна ќе си има сопствено толкување на работите.
Незнам зошто тоа би повредувало некого.

за Никола

Никола напиша:
Бугарите слободно можат да си кажуваат дека Самуил е бугар, Македонците ќе кажуваат дека е Македонец, Бугарите го земаа Климент и Кирил и Методиј за нивни, добро, ние го сметаме за наш.
Факт е, че доста исторически личности се почитат и в д'ржавата Македонија, и в д'ржавата Б'лгарија.
Обаче имам един в'прос. Зашто тогава се тв'рди, че между бугари и македонци нема ништо заедничко?

Кој вели дека немаме ништо заедничко? Сите балкански народи, па и пошироко си имаат многу заеднички нешта.

за Никола

Никола,
ти самијат не си ми писал такива нешта. Но в опитите си да влеза в разговор с други македонци, често с'м чувал такива приказки. Та затова прашах.
Според мен имаме много заеднички нешта и поради това би трјабвало по-добре да се разбираме едни други. Засега гледам само препирни. Ама се надјавам караниците да намалејат, а трезвите в'згледи да се увеличават.

Da, samo sto Bugarite ne se Balkanski narod.

Misirkov напиша:
Da, samo sto Bugarite ne se Balkanski narod.
Мисирка, напротив! И този надпис го доказва.
Пак ли ште бришеш?
Имаш ли мнение по темата?

Misirkov напиша:
Temata e vekje diskutirana. Jas licno citirav dokumenti od 9, 10, 11, 12, 13 i tn vek za postoenje na Makedonci i konkretno Makedonci vo Sklavinija t.e. vo carstvoto na Samoil.

Za vizantijskite dokumenti - nema dilema kako se upotrebuva terminot "bugarin" - vekje diskutirano i prifateno vo istorijata. Dukljanskiot letopis e sporen. Ova drugoto so zakopani ploci i kamenja, 3 od koi se falsifikat do sega, a nad ostanatite ne e izvrsena ekspertiza, e naprosto smeshno.

Inaku turko-mongolskite Bugari navistina ostavale kameni plochi kako nachin da gi testiraat Vizantijcite (oklu granicite). No ovie plochi sto se isfabrikuvani za Samoil, tie se smejurija zoshto demek ja odreduvaat nacionalnosta an Samoil ili na podanicite (vo heterogeno carstvo hihihi).

Tatarcheta, dosta beshe.

Мисирка, зашто не ти се нрави Дуклјанскија презвитер ?
Па радвај се, бе има и славјански /ср'бски/ източник, а в'в византијските пише както на самите византијци им се е искало

Това че турско-монголските бугари закопавали нарочно разни кам'ни при строежи на джамии го знаеме. Македонците не са строили джамии, следователно битолскија надпис е татарско дело, фалшификат.
А македонските археолози и историци, които потв'ржават неговата автентичност са вербувани от б'лгарските тајни служби по време на окупацијата и затова не може да им се вјарва.

prvo, poradi toa shto eden golem del krvta moja ohridska e, kje si go rachunam Samuil kako Makedonec ;o)

ama, vi se chudam na logikata bugarska... da zemime SAMO ZA MOMENT deka vo vashite tvrdenja deka Samuil ne bil Makedonec ima vistina...

kako vi se vikashe drzhavata koa imavte kupen car od germancite???

Avstrija?

Hambsburgovija?

Bugaro-Avstrija?

Avstro-Bugarija?

Germanija?

Hamburgo-Avstro-Germano-Tatarija?

Avstro-Germano-Bugarija?

ili Bugarija?????????????????????????????????????????

ebavi to tendjerinja bukarski, sho koj kur ste se zapnale da dokazhuvte deka ne nema, be???

pa so koj se raspravash tuka?

hehe

ima nekoj pameten bukar da mi objasni mojte prashanja?

Сердар, кое ти дава право да наричаш Самуил македонец?

Кој па ти дава право да му го оспоруваш тоа Николај? Многу дрски станувате вие.

Humanoid

Не сме др'зки просто си знаем историјата и имаме доказателства за това, което казваме за жалост вие не можете да се похвалите с'с с'штото.

Humanoid

subseven напиша:
Не сме др'зки просто си знаем историјата и имаме доказателства за това, което казваме за жалост вие не можете да се похвалите с'с с'штото.

Си ја знаете ли?
Епа ај тогаш вратете ги сите работи што ги испокрадоа вашите војски, попови, полиции од Македонија па потоа пак ќе зборуваме за историјата.

nikolai dimov напиша:
Сердар, кое ти дава право да наричаш Самуил македонец?

Site Makedonci koi sho bea ubieni i maltretirani od vas tataro-chvashite vo site balkanski i svetski vojni + 1 000 godini pred toa

Samuilova BB (znaes kaj, e? Ohrit se velit mestoto, Makedonija teritorijata i drzavata)

Majka mi, rodena vo Ohrid - Makedonka - od Tatko Makedonec i Majka Makedonka.

Dedo mi (toj ohrigjanecot), roden vo Ohrid, od Tatko Makedonec, od Majka Makedonka + daskal coeko, bog da go prosti (deka vi ebal mamkata okupatorska, ne morav da spomnam, ama poshto provociras, togas CITAJ, chuvas :wink: od strelanje im izbegal na chuvashite i posle gi trebel ko voshki, poshto to ste - PARAZITI*)

Baba mi , rodena vo Ohrid, OD FAMILIJA SO POVEKJEILJADNA MAKEDONSKA ISTORIJA, Tatko Makedonec, Majka Makedonka.

Tatko mi - roden vo Mariovo - od familija so POVEKJEILJADNA MAKEDONSKA ISTORIJA

Tatko mu na tatko mi (=dedo mi) - toj sho bil prisilno mobiliziran od bukari, pa im izbegal, a sho prael posle - hehe, aj pogodi... VO DVE SVETSKI VOJNI VE KOLEL I BESEL, poshto ste sakale zemjata i familijata da mu gi bugarcite.

Majka mu na Tatko mi (=baba mi) - taa koja sho morala nekolku pati v planina da bega so malite deca, da ne ja obeschestat tatarite, srbite, francuzi, anglichani, grci i sho znam jas kakvi ne belosvetski PEDERI

ti kaj si roden be, tatar?

si slushnal za Ohrid od toa chuvashkite knigi, a jas OD OHRID POTEKLO IMAM - dokazana rabota - vekje tolku generacii sho eden tatar ne mozi da izbroi

mi treba nekakvo pravo od tebe?
-----------------------------------------------------------------------------------
pi.es.

nemoj da mi dojs so "srpsko mekere" i slichno, poshto ne znam od koj imame pokje maki videno, koj ni se pogolemi "brakja" (=dushmani)

srbite, grcite i vie tatarite prosto ocite kje si gi izvajte da ni ja lapnite teritorijata, kulturata i istorijata.

ama koj ve eba, be...

dojdi ti nekoas da me "oslobodish", kje ti dam jas i pravo i krivo

sedi si mirno na gzot chuvashki i probvaj nesho drugo, kopuk

za skroz pogreshen kamen se fati sega...
----------------------------------------------------------------------------------- * - neka mi prostat site koi se cuvstvuvaat kako srbi ili bugari i NE SE DUSHMANI na Makedonija. Ne sakam da povredam nikogo, samo fakti se to...

i ne begajte ko pichki od direktni prashanja:

kao vi se vikashe drzavata ko imavte car od Habsburgovcite??????

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom