ХИВ/СИДА

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Sp4wN- напиша:
Хммм .. а може ли ако знаеш дека во моментот си добил сида ( зборам преку крв , гребаница и сл. ) да ја примениш онаа заштита како кога би те каснала змија ( врзување да не циркулира крв , и шмукање или сечење на местото ) или пак да се интервенира на лекар и да се направи некоја филтрација на крвта ?! однапред благодарам !? :_)

Немам чуено за шмукање и сечење на местото, како при змиски убод:) Вака хипотетички логично звучи.

Инаку, една битна работа е што ако те изгреба некој за кој знаеш дека носи ХИВ, многу мала е веројатноста, скоро ич, да се инфицираш.
На крајот, ХИВ не се пренесува туку така, треба да има доволно количество вирус во крвта со која ќе дојдеш во контакт, или во секретот, за да се инфицираш. Она што го зборуваат за иглите во дискотеките во Скопје, треба да обилуваат со крв, за да се зарази човек. Затоа на пр, нема гајле од пренесување ХИВ ако се бакнуваш со заразено лице, бидејќи во плунката, или во золзите, кои се исто секрети, нема доволно количество вирус за да се инфицираш.

Уште нешто многу важно, да не заборавиме:
Ако реално има сомневање од инфекција, 48 часа најдоцна да се пријави во ургентно за да се подложи на терапија. Колку побрзо, во првиоте 8 часа, толку повеќе шанси да се исчисти скроз вирусот. Толку, да не објаснувам детално.

Благодарам : )))

Vesnikot Spic siri strav i panika kaj graganite za SIDATA

Potiknuvanje HIV/SIDA Senzacija. Sirenje strav i panika megu lugeto. Potiknuvanje predrasudi i desinformiranost. Nepocituvanje na osnovnite novinarski kodeksi kako se informira tuku vodeni od svoeto senzacionalisticko ego plasiranje na prikazni koi nosat samo pogolem komercijalen efekt bez priotoa da se zaprasat kakvo vlijanie toa podocna moze da predizvika kaj obicnite luge. Vesnikot Spic vo izminatite dva dena na naslovnite stranici objavuva tekstovi povzani so SIDATA (grupa na mladi HIV pozitivni lica (6 do 8) koi kako del od nekoja sektaska organizacija so inficirani od niv igli bockaat svoi mladi i se odmezduvaa) koi se nesonovani, bez fakti i dokazi i rezultat na maalski ozboruvanja koi samo go zgolemuvaat stravot kaj graganite i podlaboko gi potiknuvaat predrasudite povrzani so bolesta SIDA. A toa samo ne vraka cekori nanazad od sovremenata civilizacija i pokazuva kolku nas vo Makedonija, negledajki na posledicite koi ovi ozboruvanja mozat da gi donesat, ni e pobitna senzacijata otkolku vistinskata informacija i podiganje na svesta okoklu SIDATA. Gi povikuvam novinarite da zastanat protiv vakboto neprofosionalno i neosnovano plasiranje na zastarsuvacki informacii za SIDATA i vo idnina poveke informiraat i objavuvaat statii koj pred se ke ja zgolemuva edukacijata na javnosta i gi razbiva predrasudite i stereotipite povrzani so ovaa bolest. Taka novinarite i mediumite ke igraat pozitvna uloga vo podiganje na svets i informaciite za SIDATA i ke deluvaat paralelno so site ostanati institucii, organizacii, grupi na luge i individualvci koi go krevaat svojot glas za prevencija od SIDATA.

Слушам деновиве во Охридов хит стана веќе тоа со боцкањето со сида каде што има гужва, а во Скопје уште од пред еден месец било актуелно. Неколку лица од овој град веќе се боцнати и сега треба да чекаат две недели за да се покажат резултати. Дали имате вие некакви информации за сторителите и дали е ова вистина или некаква заебанција?

Pred se toa so cekanje rezultati e ziva glupost(pogotovo posle 1-2 meseci),bidejki moze tek da se dokaze posle 6meseci,prethodno nema sansi,druga rabota inkubacijata na virusot moze da trae od 6meseci do 10god.
Imashe takov slucaj tuka vo minhen koa isfrustrirana HIV tipka gi griznala manijacki nejzinite dve drugarki,za sreka ne se inficirani ama tipkata si dobi dobri 5god zatvor.

Pred se toa so cekanje rezultati e ziva glupost(pogotovo posle 1-2 meseci),bidejki moze tek da se dokaze posle 6meseci,prethodno nema sansi,druga rabota inkubacijata na virusot moze da trae od 6meseci do 10god.
Imashe takov slucaj tuka vo minhen koa isfrustrirana HIV tipka gi griznala manijacki nejzinite dve drugarki,za sreka ne se inficirani ama tipkata si dobi dobri 5god zatvor.
Требало 50 да и дадат

Мене ме интересира дали е можно личност која е (тазе) заразена (да речеме како случаевите со боцкањата) да зарази друга?
Имајќи го впредвид фактот дека сеуште не е инкубиран вирусот...

a da veprasam ima li nekakvi sansi da se dobie sida dokolku koristite zastita(kondom) a pritoa kondomot da ne se skine?

a da veprasam ima li nekakvi sansi da se dobie sida dokolku koristite zastita(kondom) a pritoa kondomot da ne se skine?
Има шанса да добиеш СИДА и ако немаш воопшто секс...
Шанса секогаш постои. Ниеден начин на заштита не е 100% сигурен.

вирусот се пренесува преку
крвта, мајчиното млеко, секретот(кај женските) и спермата(кај машките)
многу е лесно да се пренесе, и при бакнување може, ако заразениот/та има ранички во устата, што можат да се добијат при употреба на појаки четки за заби, или од многу јадење сончоглед или семки се потсечува јазикот итн итн...

а да прашам дали постојат лица кој што го имаат хив вирусот во себе и можат единствено да ја пренесуваат болеста а тие ке умрат од природна смрт односно нема да заболат никогаш...(се мисли на сидата)
така некако имам слушнато дека постојат и такви лица не знам колку е точно.:toe:

Едно прашање од мене за преносливоста на сидата:

Дали комарецот може да пренесе хив, во случај да каснал инфицирано лице и веднаш потоа боцне друго лице?

Едно прашање од мене за преносливоста на сидата:

Дали комарецот може да пренесе хив, во случај да каснал инфицирано лице и веднаш потоа боцне друго лице?

Не може.
Зошто? Затоа што како прво количината на крв што ја зема комарецот на е е доволна за се пренесе ХИВ вирусот.
како второ тој во него има посебни ензими кои на дозволуваат ХИВ вирусот да живее во него.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom