Сектите - нови религии или патолошки групи? Има ли секти во вашиот град?

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
Не си разбрал. Прашав за ”патолошки”. Врска немаат со патологија.

Ама кои конкретно?!
Треба да имаш на ум конкретна групација,не може туку така....Патолошки ти е субјективно гледиште (едино ако не се сатанистички)

И ти ништо не си разбрал. Ај не дискутирам повеќе : отворете речник и видете пто значи ”патолошки” пред да треснете некоја глупост. Сите! :pishtoldz

Не да има во Скопјево ги врие на пр. Бабтисти , Јеховини сведоци, Протестанти итн итн, али овие вториве се најопасни

Какви бре црни секти се Баптисти!Тие се дел од протестантските Цркви!

gOJDO напиша:
Масоните се секта?!?:lud: :raz:

Кој беше ѕверот што ги упиша МАСОНИТЕ како секта само не ми е јасно?!?!!?!?!?!?!

Незнам дали некој се сеќава ама пред едно може и 10-тина години се појави секта наречена ЦРНА - РУЖА, се сеќавам само дека едно 90% беа тешки наркомани и дека заведуваа и деца и ги наведуваа на свашта во некои краеви од Скопје беше страшно во тоа време....

CopyOfDeath напиша:
секоја една религија е секта......
подобро кажано секоја неприфатена религија од христијанството е секта
pa, izglea i taka ke da e. Da i ja mislam taka!:blabla:

Да ви кажам за јеховини сведоци зш баба ми спаѓа во тие.Абе луѓето се толку смирени со ништо не можеш да ги изнервираш,дери им се викај им они пак смирени-се им е равно.Не излегуваат надвор него идат само во служба (т.е. идат кај некој дома и му зборат колку е убаво да бидеш јеховин сведок).Многу си помагаат, многу се сакаат и сите се браќа и сестри т.е. така се викаат.Имаат собирно место -дворана и таму си се дружат.Повеќето од нив се цигани и толку ја знам. И уште да кажам дека не сум таму и дека ич не ги сакам!
А да ќе заборавев и некои викаат дека коа се собирале у дворана имале секс кој со кого стигне, само така имам слушнато.

Flik напиша:
Не да има во Скопјево ги врие на пр. Бабтисти , Јеховини сведоци, Протестанти итн итн, али овие вториве се најопасни

(грч. pathos, logia) се однесува на патологијата. фиг. отстапување од нормата, ненормалност, изроденост.

Ниту една од овие не спаѓа во оваа дефиниција.

Штом луѓето имаат различни верувања не значи дека автоматски се секти(мислам кога во мк се спомнува овај збор се мисли на најстрашното) срамота е колку се луѓево затупавени, и колку само предрасуди има за нешто што нив не им е познато.
Па добро ако нешто не знаеш зарем не би требало прво да се информираш а потоа да зборуваш за тоа???? инаку би било рекла казала...

Kiko напиша:
(грч. pathos, logia) се однесува на патологијата. фиг. отстапување од нормата, ненормалност, изроденост.

Ниту една од овие не спаѓа во оваа дефиниција.

Штом луѓето имаат различни верувања не значи дека автоматски се секти(мислам кога во мк се спомнува овај збор се мисли на најстрашното) срамота е колку се луѓево затупавени, и колку само предрасуди има за нешто што нив не им е познато.
Па добро ако нешто не знаеш зарем не би требало прво да се информираш а потоа да зборуваш за тоа???? инаку би било рекла казала...

оф море мајко , ај баш ќе ја земам книгата и ќе ти пишам , иначе има една книга се вика Црквата и сектите од мислам Александар Милин за презимето сум сигурен а за името не. а за затупавеност неможеш да збориш и кај гледаш предрасуди жити се???

Kiko напиша:

Во Паланака има многу Јеховини сведоци, поготово од ромска припадност. Имам пријател кој припаѓа на нив и веќе неколку години активно е вклучен во дистрибуирањето на ,,Стражарска Кула‘‘ и ,,Разбудете се‘‘. Имам прочитано многу од нив и на почетоко се ми изгледаше дека е совршено. Билтенчињата се исполнети со полу-религија полу-психологија и мислам дека тоа совршено пали клај нас во Македонија, каде на очајните ни граѓани и тоа како им е потребен совет кога се во тешка ситуација, кога близок ќе им почине или ќе се разведат...

Арно ама најдов повеќе од десетина работи во една ,,Стражарска Кула‘‘ кои се спротивни на здравиот разум и хуманизмот, а не знам, може одстапуваат од Библијата.

Не знам каде сум го фрлил тој примерок, ама јасно ми текнува на една поука дека ,,На Јеховините Сведоци им е забрането да даруваат крв, крвни продукти и телесни органи и демек тоа било најголем грев‘‘. Не ми беше јасно зошто е тоа така, па си реков ај ќе го прашам пријателот, демек он како позапознаен со работата, ќе може да ми пообјасни.

Неговиот одговор, беше повеќе од банален: демек со трансфузија и трансплатација можеле да се пренесат многу заразни болести!!!??!!??

Немав коментар на оваа глупост. Покрај ваквата денешна медицина, они уште мислат дека се у среден век. Затоа не ми се допаѓаат.

Kiko напиша:

Во секој случај, “ненормалноста“ е субјективна работа што се однесува секти и религиозни групи бидејќи секоја од нив претендира дека е “канонска“ и вели за другите дека е “ненормална“. Пример : катoлици и православни - која е правата религија? :wink: Ако сум католик, ќе кажам дека православието е “неканонско“ и ако сум православен ќе потенцирам дека “католиците“ се сегрегација којашто потекнува од православната црква. Врти, сукај - секој влече на своја страна така што немам ниту потреба да потенцирам и да го категоризирам некого како секташ бидејќи знам дека и тој го има истото мислење за мене. Се на се : стерилна дискусија! :star:

П.С. Одам да гледам натпревар : Франција и Шпанија играат побогу, долниов ме заболе за патологија и за судска медицина!!!!

pe moe mislenje

na vistina ovaa tema e mnogu aktuelna denesno vreme i mozam da kazam deka e na mesto i edna od najaktuelnite temi denes.
pa spomenavte deka mansonite se SEKTA pa GRESITE iako se vo celosna sprotivnost na hristijanskata religija i nema nisto zaednicko so nea mansoneite ne se sekta tuku cuvaci na tajnata na svetskiot zagovor i se sto se slucuva vo ovoj svet i nivno scenario i tuka nema somnenie
a sektite se onie sto se vo sprotivnost na hristijanskata religija i velicaat obicni smrtnici kako bogovi (pr.maradona e bog da takva sekta) ili pak ja ljubat stanata i site plodovi sto taa go nudi i imaat nekoi natcovecki vlijanija so nivnite crni magii sto mazat da razbolat ili ubijat covek pa pred da pristapite vo sekta razmislte moze da ve cini zivot
a vo mojot grad ne sum zapoznat deka ima sekti vo Prilep
no siguren sum deka vo skopje postojat i imaat golem udel vo nekoi smrtni slucai od koi sto nmajcesto zenata si go ubiva mazot za da ima pojaka reputacija i pocit vo sektata i ziveat so crni misli i dela kako i celata nivna kuka prozori zavesi zidovi se so crna boja
pa razmilste...

Добро, а да си кажам што навистина мислам за ова?
За секти ги сметам само оние кои изведуваат некои ритуали на повикување на Сатаната и кои вршат убивање и наговарање да се убива. Се друго треба да си постои.

Религиите кои постојат се стварно тешка антика.

Едноставно, се движиме кон состојба кога сите религии кои велат дека нешто е така и тука нема што да се преговара, ќе исчезнат.

Одиме кон време каде секој ќе има право да си каже што мисли како го сфаќа Бога.

Некогаш тоа бил Талмутот. Еден ќе кажел нешто, друг ќе реплицирал...

Денес тоа е Интернетот.

Не го велам ова за да се умилкувам, чувај Боже.
Едноставно, си го сменив мислењето по еден разговор со еден локален ,,философ‘‘.

Ај бај бај од темава.

sektite gi narekuvaat mali verski zaednici, brojot na clenovite e pomal vo sporedba so crkvite. no sepak ne bi rekla deka se novi religii, toa se sekti, kade sto clenovite imaat agresiven pristap, im se vrsi stroga kontrola, im se nametnuvaat strogi pravila koi mora da gi pocituvaat, najcesto toa se clenovi so nizok socijalen status i sl...
a dali postojat sekti vo mojot grad pojma nemam...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom